Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μπορεί ο πληθωρισμός να υποχώρησε τον Μάρτιο στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 40 ετών, ωστόσο ο πληθωριστικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία παραμένει υψηλός. Αυτό θα επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος στην έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που θα δώσει στη δημοσιότητα τη Μ. Τετάρτη.
Όπως επισημαίνει το "Βήμα της Κυριακής", ο κεντρικός τραπεζίτης ανησυχεί από το γεγονός ότι ενώ υποχωρεί ο πληθωρισμός, την ίδια στιγμή ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται τα καύσιμα και τα οπωροκηπευτικά, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Τον Μάρτιο εφέτος ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,3%, από 1,8% τον Φεβρουάριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1968, και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί τουλάχιστον ως τον Ιούνιο. Ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα υποχωρήσει αισθητά λιγότερο, παραμένοντας σχετικά υψηλός.
Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2009, ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,8% έναντι 4,2% που ήταν το μέσο ετήσιο επίπεδο του 2008, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1% έναντι 3,4% κατά μέσο όρο το 2008. Παρά τη μείωση αυτή όμως, η διαφορά του σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ διατηρείται σε υψηλό επίπεδο (1,4%).
Η διαφορά αυτή συνδέεται με τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το 2009 το μέσο ετήσιο επίπεδο του πληθωρισμού είναι δυνατόν να υποχωρήσει στο 1,6% ή και χαμηλότερα έναντι 4,2% το 2008.
Ο πυρήνας όμως του πληθωρισμού θεωρεί ότι θα παραμείνει υψηλός και θα διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 3%, δηλαδή θα εμφανίσει περιορισμένη υποχώρηση σε σύγκριση με το 2008.
Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν συνθήκες που ευνοούν την ταχύτερη μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού, καθώς προβλέπει ότι η ζήτηση θα είναι περιορισμένη, θα συνεχιστεί η μείωση των περιθωρίων κέρδους και θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος εξαιτίας των περιορισμένων μισθολογικών αυξήσεων.
Στον αντίποδα, θεωρεί ότι παρά τη μειωμένη ζήτηση ο ελλιπής ανταγωνισμός που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία δεν διευκολύνει την υποχώρηση των τιμών. Ως εκ τούτου εκτιμά ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα υποχωρήσει λιγότερο απ΄ ό,τι θα ήταν εφικτό.
Ωστόσο αυτό που προβληματίζει την κεντρική τράπεζα είναι το ενδεχόμενο οι τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών να αυξηθούν και πάλι προεξοφλώντας οι αγορές την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Στην περίπτωση αυτή ο πληθωρισμός θα κινηθεί ανοδικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα