Μουσείο Τυπογραφείας

30 χρόνια ίντερνετ – 23 χρόνια haniotika-nea.gr

Screen Shot 2019-03-12 at 10.25.05Τα 30 του χρόνια κλείνει σήμερα (12/3) ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web), ο οποίος έδωσε στο Ίντερνετ τη σημερινή μορφή του με το ανοιχτό σύστημα διασυνδεδεμένων πληροφοριών και πολυμεσικού περιεχομένου, που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητήσουν πληροφορίες μεταβαίνοντας από ένα έγγραφο στο άλλο.
Η τεχνολογία του ιστού δημιουργήθηκε το 1989 από τον Βρετανό Τιμ Μπέρνερς Λη, που εκείνη την εποχή εργαζόταν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Γενεύη της Ελβετίας.
Το όνομα που έδωσε στην εφεύρεσή του ο ίδιος ο Lee είναι World Wide Web, όρος γνωστός στους περισσότερους από το “www”. Αυτό που οδήγησε τον Lee στην εφεύρεση του Παγκόσμιου ιστού ήταν το όραμά του για ένα κόσμο όπου ο καθένας θα μπορούσε να ανταλλάσσει πληροφορίες και ιδέες άμεσα προσβάσιμες από τους υπολοίπους. Το σημείο στο οποίο έδωσε ιδιαίτερο βάρος ήταν η μη ιεράρχηση των διασυνδεδεμένων στοιχείων.
To διαδίκτυο συμπλήρωσε 30 χρόνια ζωής και τα γενέθλια αυτά ήταν αφορμή για να ανατρέξουμε στην ιστορία της ιστοσελίδας των “Χανιώτικων νέων”.
Ήταν στις 16 Οκτωβρίου 1996, όταν η καθημερινή εφημερίδα των Χανίων αποκτούσε ιστοσελίδα, γεγονός πρωτοποριακό για τον Περιφερειακό αλλά και τον εθνικό Τύπο!

Στο ξεκίνημα αυτής της διαδικτυακής προσπάθειας ο ιδρυτής των “Χ.ν.” Γιάννης Γαρεδάκης έγραφε τότε σε σημείωμά του:

«Ένα ακόμη “παράθυρο” ανοικτό στην ενημέρωση. Η ηλεκτρονική επικοινωνία και ενημέρωση πηγαίνει – και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς – μπροστά. Τα “Χανιώτικα νέα”, μια από τις πρώτες πέντε – επί συνόλου εκατό δέκα οκτώ ημερήσιων επαρχιακών εφημερίδων σ’ όλη την Ελλάδα, δεν ήταν δυνατόν να μείνουν πίσω. “Παράθυρο ανοικτό”, καθημερινά στην ενημέρωση, στέλνουν… μέσω του INTERNET, την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική και αθλητική ζωή των Χανίων, της Κρήτης σ’ όλον τον κόσμο. Μια άμεση επικοινωνία και επαφή επιδιώκουν με τους ανθρώπους που δεν έπαψαν να ονειρεύονται και να νοσταλγούν την “Γλυκιά Πατρίδα”, τα Χανιά, την Κρήτη. Περιμένουμε μηνύματα ότι αυτή η πικοινωνία είναι και αναγκαία και χρήσιμη».

Θυμηθείτε εδώ πως ήταν η ιστοσελίδα των “Χ.ν.” στο ξεκίνημά της.

23 χρόνια μετά η ιστοσελίδα των “Χ.ν.” μεγάλωσε, εξελίχθηκε και συνεχίζει στην ίδια ακριβώς γραμμή: Να στέλνει τις τοπικές ειδήσεις σε κάθε “γωνιά” της Γης και να ενημερώνει υπεύθυνα, έγκυρα, έγκαιρα και ενυπόγραφα τους επισκέπτες της.

Στην εποχή των “Fake news” και κόντρα στο ρεύμα του εντυπωσιασμού για το κυνήγι “κλικ” (clickbait), το www.haniotika-nea.gr παραμένει πρώτη επιλογή για χιλιάδες αναγνώστες καθημερινά.
Με αφορμή τα τρακοστά γενέθλια του Παγκόσμιου Ιστού, η Google έχει αφιερώσει το σημερινό της doodle στη μεγάλη γιορτή του διαδικτύου, ενσωματώνοντας στο λογότυπο της μια φωτογραφία υπολογιστή προηγούμενων δεκαετιών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.