Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

1941: Η Μάχη στον Μορώνη;

Κύριε διευθυντά,
Σε δεκάδες ιστορικά βιβλία που αναφέρονται στη Μάχη της Κρήτης δεν υπάρχει αναφορά για Μάχη Μορώνη, αλλά αυτή η επική μάχη της 42ας οδού (Τσικαλαριά) και ευρύτερα της Σούδας, ως αναφέρεται σε δημοσίευμα αναγνώστη σας της 9ης Ιουνίου.
Ούτε ένας στρατιώτης των συμμαχικών δυνάμεων δεν αναχώρησε διά Αίγυπτο από Σούδα, όπου μετά την 20η Μαΐου δεν υπήρχαν συμμαχικά πλοία, αλλά όλοι από Χώρα Σφακίων και όχι μέσω των Λευκών Ορέων αλλά από Στύλο, όπου οι Νεοζηλανδοί Μαορί έδωσαν σκληρή αμυντική μάχη, Νιο Χωριό – Ασκύφου – Χώρα.
Στο πλέον έγκυρο και με μοναδικές λεπτομέρειες δίτομο σύγγραμμα για τη Μάχη, αυτό του G. Stewart, που είχε συζητήσει με όλους τους επιζώντες και των δυο στρατοπέδων (Οργανισμός Πολεμικών Εκδόσεων 1970) όπου επίσης υπάρχει παραπομπή στα πολεμικά ημερολόγια των αντίπαλων ομάδων που έλαβε υπ’ όψιν του, υπάρχουν αρκετές σελίδες και σχεδιαγράμματα για τη μεγάλη μάχη.
Αναφέρει ο συγγραφέας: «Κάτω όμως από τον καυτερό ήλιο που τώρα μεσουρανούσε, οι σκονισμένοι δεντρόκηποι σείονταν από τους αθέατους εχθρούς. Μυδράλλια ξερνούσαν ολάξαφνα φωτιά και σίδερο μέσα από τις πυκνές συστάδες και ατελείωτες ομοβροντίες και ριπές σάρωναν τα φυλώματα»…
Επίσης τα γερμανικά Μεσσερμίτ γάζωναν εξ ουρανού τα πάντα με τα μυδραλιόβολά τους. Πώς λοιπόν μέσα σε αυτή την κόλαση πυρών, μικρά παιδιά κατέβηκαν να “δουν τι συμβαίνει” και πώς βάδισαν ως τις αναφερόμενες σπηλιές σε απόσταση… Ούτε, φυσικά, δεν αποτελούσαν χωριστή μονάδα οι Κύπριοι μαχητές.
Για να μην καταχρώμαι τον χώρο των “Χ.Ν.”, αναφέρω μόνο τις αντίπαλες δυνάμεις στην περιοχή της Σούδας.
Σύμμαχοι: Ο στρατηγός Ουέστον εγκατέστησε το νέο στρατηγείο του στην 42η οδό. Το 2/7 Αυστραλιανό τάγμα και οι Μαορί. Διακόσιοι Ουσάροι και 700 Ουαλικού συντάγματος, λίγες δωδεκάδες Ρέιντζερς και μια ομάδα Ισπανοί κομάντο.
Οι Γερμανοί με το 141 ορεινό σύνταγμα της 5ης Ορεινής μεραρχίας, από το οποίο σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν στην Σούδα 300 αξιωματικοί και στρατιώτες.
Σύνολο 4.500 έναντι 1.200 των συμμάχων.
Αντώνης Πλυμάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα