Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

1913 – 2013 – 2113

100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ιστορική στιγμή που η Κρήτη προσαρτήθηκε στην Ελλάδα, μετά από επαναστάσεις, αγώνες, θυσίες του κρητικού λαού. Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, σφραγίζοντας έτσι οριστικά και αμετάκλητα τα όρια της χώρας μας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Έγινε πράξη η μεγάλη ιδέα του Ελευθερίου Βενιζέλου η Ελλάδα των δύο Ηπείρων και των 5 θαλασσών. Από τότε πέρασε ένας αιώνας ελευθερίας, με εξαίρεση, βέβαια, τη δικτατορία Μεταξά, τη φοβερή γερμανική κατοχή 1941 – 45 και τη Χούντα 1967 – 1974, που η χώρα μας παρά τα ερείπια και τα απομεινάρια των πολέμων προόδευσε σε πολλούς τομείς, όπως τη γεωργία, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις τέχνες και τον τουρισμό κ.ά.
Ένας αιώνας που έφυγε, με δύο παγκόσμιους πολέμους, με ανακατανομές κρατών και συνόρων, με ενοποιήσεις και αυτονομήσεις χωρών στην Ευρώπη, με νέες πολιτικές και νέες προοπτικές. Η Κρήτη, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, έδωσε, δίνει και θα δίνει το δικό της παρόν σε πολλά επίπεδα, σε ευρωπαϊκό, βαλκανικό, μεσογειακό, με τη δική της ξεχωριστή γεωγραφική θέση στο πολιτικό, παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Θεωρούμε πως η επόμενη εκατονταετηρίδα θα είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη, τις νέες τεχνολογίες, σε καινοτόμα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η προοπτική της διαγράφεται αισιόδοξη, αφού πέρα από τη θέση της, διαθέτει ήπιο, μεσογειακό κλίμα, εύφορη γη, κοιτάσματα υδρογονανθράκων κ.ά.
Για όλα αυτά, τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να γίνουν μεγάλα έργα υποδομής (Β.Ο.Α.Κ.), διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου άλλα αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ.
Είναι καιρός πια η Κρήτη να αποδείξει την αξία που της αναλογεί, να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, να αξιοποιήσει τα θεία δώρα της φύσης (ήλιος, αέρας, κοιτάσματα, έδαφος κ.ά.), να υποδείξει εναλλακτικές καλλιέργειες, να αδράξει ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, να επικεντρωθεί στο στόχο για ένα νησί, «παράδεισο» για εκατομμύρια επισκέπτες, ολόκληρο τον χρόνο! Να λειτουργήσει ως πρότυπο κέντρο τουριστικού προορισμού με σημείο αναφοράς τον μινωικό πολιτισμό, τη μοναδική πολιτιστική της κληρονομιά και τον πλούτο της σπάνιας χλωρίδα και πανίδας. Είναι στο χέρι της!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα