Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19 συλλήψεις για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στην Κρήτη (φωτ.) – Σε διαθεσιμότητα αρχιφύλακας

Λεπτομέρειες για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε στην Κρήτη έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία με επίσημο δελτίο Τύπου καθώς και φωτογραφίες από τη σπηλιά που τους έκρυβε. Οπως σημειώνει “για την πλήρη αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου εξελίχθηκε χθες (03 Μάρτιου 2017), στο Ηράκλειο Κρήτης, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν 19 μέλη της οργάνωσης (πέντε Ελληνες και 14 αλλοδαποί) μεταξύ των οποίων και Αρχιφύλακας (ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα). Το παράνομο οικονομικό όφελος που εξασφάλιζε η οργάνωση από την παράνομη δραστηριότητα της, διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala). Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν σε οικίες, αποθήκες και σε σπήλαιο ορεινής περιοχής του Ηρακλείου, 113 μετανάστες”.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται:

“Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη συστηματική έρευνα, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη παράνομη διακίνηση αλλοδαπών από την Ελλάδα προς την Ιταλία και από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, μέσω Κρήτης.
Την υπόθεση χειρίστηκε η Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και το National Crime Agency του Ηνωμένου Βασιλείου.
Της εξάρθρωσης προηγήθηκε συστηματική έρευνα και όπως διακριβώθηκε η δράση του εγκληματικού δικτύου συνίστατο τόσο στη διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από το ελληνικό έδαφος, δια θαλάσσης, όσο και στη διευκόλυνση εισόδου τους στη χώρα μας από την Αίγυπτο, μέσω Κρήτης.
Πιο αναλυτικά, το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο, Κρήτη, Αθήνα και Ιταλία. Οι δράσεις του κάθε «πυρήνα» αφορούσαν – κατά περίπτωση – στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.
Τα μέλη του «πυρήνα» της Αιγύπτου αναλάμβαναν τον εντοπισμό υπηκόων, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετάβαση τους σε χώρες της Ευρώπης και στη συνέχεια αφού τους συγκέντρωναν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τους επιβίβαζαν σε πλοία με τα οποία πραγματοποιείτο αρχικώς η μεταφορά τους στα παράλια της νότιας Κρήτης. Στη συνέχεια αφού συγκεντρωνόταν ικανοποιητικός αριθμός μεταναστών μεριμνούσαν για εύρεση πλοίου μεγάλης χωρητικότητας και την μεταφορά τους στην Ιταλία.
Τα μέλη του «πυρήνα» της Αθήνας, αναλάμβαναν τον εντοπισμό ενδιαφερομένων υπηκόων τρίτων χωρών, τους οποίους και συγκέντρωναν σε χώρους για την προσωρινή διαμονή τους, ενώ στη συνέχεια αφού τους εφοδίαζαν με ακτοπλοϊκά εισιτήρια και με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τους επιβίβαζαν σε πλοίο τη γραμμής από Πειραιά με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης.

Τα μέλη του «πυρήνα» της Κρήτης αναλάμβαναν την εύρεση κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς και κατάλληλων χώρων προσωρινής διαμονής (οικίες, αποθήκες κλπ), των μεταναστών που είχαν αφιχθεί από την Αίγυπτο και από την Αθήνα, ενώ μεριμνούσαν για τον εφοδιασμό πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων των μεταναστών που είχαν αφιχθεί από την Αίγυπτο. Στη συνέχεια αφού συγκεντρωνόταν ικανοποιητικός αριθμός ατόμων, τα μέλη του «πυρήνα» της Κρήτης, ύστερα από συνεννόηση με μέλη του «πυρήνα» της Αιγύπτου καθόριζαν το χρόνο και το σημείο άφιξης του πλοίου που θα ερχόταν στα νότια παράλια της Κρήτης από την Αίγυπτο με σκοπό τη μεταφορά των μεταναστών στην Ιταλία.
Τα μέλη του «πυρήνα» της Ιταλίας, ύστερα από συνεννόηση με ηγετικά στελέχη των «πυρήνων» της Αιγύπτου και της Κρήτης, παραλάμβαναν τους μετανάστες που έφταναν ακτοπλοϊκώς στα νότια παράλια της Ιταλίας και ακολούθως τους προωθούσαν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Η αμοιβή που αξίωνε η εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση των αλλοδαπών, ανέρχονταν σε 2.000-4.000 ευρώ, κατ’ άτομο, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala), το οποίο υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 760.000 ευρώ.
Ενδεικτικό των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούσαν οι διακινούμενοι καθώς και της εξουσίας που τους ασκούσαν οι διακινητές είναι το γεγονός ότι τους αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε επικοινωνία, ενώ τους εκφόβιζαν με την απειλή όπλων, όταν αυτοί διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης ή εξέφραζαν την επιθυμία να αποχωρήσουν.
Από τη συνολική διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνδυασμό με τον τρόπο διάρθρωσης και δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, προκύπτει οργανωμένη δομή λειτουργίας της με χαρακτηριστικά διεθνικού δικτύου. Επιπλέον, όπως εξακριβώθηκε, δραστηριοποιούνταν συστηματικά τουλάχιστον από το Μάιο του 2016, με διαπιστωμένες, μέχρι τώρα, πέντε περιπτώσεις διακίνησης αλλοδαπών.
Για την πλήρη αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου εξελίχθηκε από τις πρωινές ώρες χθες (03 Μάρτιου 2017) οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν οι Ομάδες Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Ειδικών Αποστολών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, αστυνομικοί Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ηρακλείου και Ρεθύμνου και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, με τη συνεργασία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν δεκαεννέα (19) άτομα και συγκεκριμένα, τέσσερις ημεδαποί ηλικίας 46, 40, 27, 26 ετών και δεκατέσσερις αλλοδαποί (εννέα υπήκοοι Αφγανιστάν ηλικίας από 17 έως και 38 ετών, τρείς υπήκοοι Συρίας ηλικίας 29, 31 και 24 ετών, 37χρονη υπήκοος Βουλγαρίας και 29χρονος υπήκοος Πακιστάν).
Στους ημεδαπούς συλληφθέντες περιλαμβάνεται ακόμη 47χρονος Αρχιφύλακας, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Κρήτης.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, κατ΄ επάγγελμα τέλεση πλαστογραφίας, παραβάσεις περί όπλων και παράνομη βία.
Από τις διενεργηθείσες έρευνες σε οικίες, αποθήκες και σε σπήλαιο ορεινής περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, βρέθηκαν συνολικά (113) μη νόμιμοι μετανάστες, υπήκοοι Τουρκίας, Αιγύπτου, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν, Παλαιστίνης, Σομαλίας και Συρίας.
Επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 3 πιστόλια και 4 κυνηγετικά όπλα,
• 3 γεμιστήρες και φυσίγγια,
• ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet),
• 2 φορητοί ασύρματοι και συσκευή πλοήγησης (GPS),
• 54 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας,
• κοσμήματα και αντικείμενα πιθανόν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος,
• χάρτης της Κρήτης με σημειωμένες τοποθεσίες,
• 2 καταγραφικά μηχανήματα,
• 4 φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων,
• ζεύγος κιάλια,
• αποκόμματα ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ολόκληρα εισιτήρια,
• κάρτες και βιβλιάριο διαφόρων τραπεζικών καταστημάτων,
• διάφορα έγγραφα δημοσίων υπηρεσιών και αποδείξεις συναλλαγών,
• 7.460 ευρώ ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες,
• 7 οχήματα και δίκυκλη μοτοσυκλέτα
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Ηρακλείου ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.
Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο Αρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα