Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

1869: «Μη ζητείτε νάννοι το μεγαλείον με επιδείξεις και κενάς λέξεις»

Η επική και αιματηρή τριετής εξέγερση της Κρήτης κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δεν έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα της ενωσης με το μικρό ελληνικό βασίλειο.
Απογοητευμένος και εξοργισμένος ο Σφακιανός Δικηγόρος της Αθήνας Γ. Ξενουδάκης (+1888) με επιστολή του, η οποία δημοσιεύεται στην αθηναϊκή εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ και στο φύλλο αυτής της 16.5.1864 καταφέρεται με σφοδρότητα κατά του πολιτικού κόσμου της χώρας, για την ανικανότητα που τον διέκρινε και τότε…
Ασφαλώς ο αναγνώστης της εποχής μας θ΄αναγνωρίσει πόσο επίκαιρη είναι σε πολλά σημεία και σήμερα η επιστολή του φλογερού πατριώτη και ακάματου αγωνιστή της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, Γ. Ξενουδάκη.
Παραθέτω επί λέξει την επιστολή του:
“ΑΛΗΘΕΙΑ, 16.5.1869 – Η Κρήτη εγκαταλειφθείσα κατεστράφη. Η ελευθέρα Ελλάς αδύνατος εξυβρίσθη. Η Συνδιάσκεψις των ηγεμόνων ερειδομένη εις την βίαν απεφήνατο sic volo. -To αρχαίον λοιπόν δίκαιον ο ισχυρός αποφασίζει, επανήλθε. Αυταρχία ή Μοναρχία, Συνταγματική πολιτεία, ή αυτοκρατορία εισί λέξεις άνευ σημασίας ο δυνατός νικά, αυτός έχει δίκαιον. Θέλει η Ελλάς να γίνη ισχυρά; “Να ελαττώση τα έξοδά της κατά 10.000.000. Είνε ισχυρά; Εχει την Κρήτην, την Ηπειρον, Θεσσαλίαν κ.λ. ανακτά την φυγαδευθείσαν πίστιν και γίνεται Ελλάς του Κίμωνος. Πάσα άλλη πολιτική δοξασία είν γελοία. Οι παρουσιαζόμενοι εις το βουλευτικόν θέατρον υποκριταί άνευ της αρχής ταύτης εισίν υβρισταί του Ελληνισμού.
Μη ζητήτε νάννοι το μεγαλείον με επιδείξεις και κενάς λέξεις. Κατεστρέψατε την Κρήτην αρκεσθήτε. Δεν σας ονομάζομεν, διότι δεν πρόκειται να δικασθήτε. Εχομεν, ω άνθρωποι τας υπογραφάς σας, και σας επιστεύσαμεν, διότι έχετε υπουργικά χαρτοφυλάκια, διότι ενομίζαμεν, ότι προτρέποντες τους Κρήτας να εμμένωσιν εις την ένωσιν είχετε δύναμιν εσωτερικήν, ή βοήθειαν εξωτερικήν, αλλά δεν είχετε, ειμή το αίμα των Κρητών και την μέχρι καταστροφής αυτών καρτερίαν. Θέλετε το μεγαλείον με την καταστροφήν των άλλων, αυτό εις το εξής μη περιμένετε. Πολεμήσατε και είμεθα σύμμαχοί σας, αν αξίζετε. Μη κηρύττητε πλέον πολιτικάς αρχάς, διότι δεν υπάρχουν. Η βουλευτική θέσεις είνε παλαίστρα ιδιοτελείας, τούτο τουλάχιστον έως τώρα εγίνετο. Διδαχθήτε από το χυθέν αίμα της Κρήτης, από τα δυστυχήματά του.
Γ. Ξενουδάκης”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα