Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κάθε χρόνο και καλύτερο σε όλα τα επίπεδα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥΔΑΚΗ

Για 5η συνεχόμενη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσιβαρά διοργάνωσε το ερασιτεχνικό τουρνουά μπάσκετ στο οποίο μετέχουν ομάδες από την ευρύτερη περιοχή, με το φετινό -το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αποκορώνου-να είναι ακόμη καλύτερο από τα προηγούμενα, τόσο όσον αφορά την οργάνωση, όσο και την ποιότητα των αγώνων.  
Έχοντας πλέον την εμπειρία και με το μεράκι να παραμένει αμείωτο, ο διοργανωτής Σύλλογος έδωσε και πάλι την ευκαιρία σε μικρούς, αλλά και μεγαλύτερους, ν? αθληθούν και για περίπου 10 ημέρες το γηπεδάκι στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Τσιβαρά κάθε βράδυ παρουσίαζε έναν διαφορετικό από το συνηθισμένο “πρόσωπο”.
Δέκα ομάδες από χωριά της ευρύτερης περιοχής του Αποκόρωνα πήραν μέρος και φέτος στο τουρνουά, ενώ νικήτρια αναδείχθηκε
-και μάλιστα αήττητη- μια πρωτοεμφανιζόμενη, αυτή του Κουρνά, αφού στον τελικό επικράτησε της -τρεις φορές νικήτριας του τουρνουά- ομάδας των Καλυβών με 75-67 (την οποία είχε κερδίσει και στο ματς της α´ φάσης).
Ιδιο ήταν και φέτος το σύστημα διεξαγωγής, δηλαδή δυο όμιλοι των 5 ομάδων, τέσσερα παιχνίδια για κάθε μια στην α´ φάση, χιαστί ημιτελικοί ανάμεσα στις δυο πρώτες κάθε ομίλου και οι νικήτριες στον τελικό. Συγκριτικά με πέρυσι, εκτός από τον Κουρνά, “νέα πρόσωπα” ήταν η Αλμυρίδα και ο Τάλως (στις θέσεις των Πλάκας, Κεφαλά και Στύλου).
Ακόμη, αξίζει ν? αναφερθεί ότι για 2η χρονιά διοργανώθηκε τουρνουά εφήβων, το οποίο διεξήχθη πριν από αυτό των ανδρών, με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων (Αρμένοι, Μπαμπαλή, Πλάκα, Καλύβες) που έπαιξαν από τρεις αγώνες η κάθε μια και οι δυο πρώτες της βαθμολογίας πήραν μέρος στο τελικό, ο οποίος έγινε πριν από τον αντίστοιχο των ανδρών. Το ζευγάρι ήταν ίδιο με αυτό της  περυσινής αναμέτρησης, ενώ ίδια ήταν και η νικήτρια ομάδα, αφού αυτή των Αρμένων νίκησε 65-54 την αντίστοιχη του Μπαμπαλή.
Οπως έχει καθιερωθεί, οι απονομές έγιναν κατά τη διάρκεια της κρητικής βραδιάς που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσιβαρά και δόθηκαν τα κύπελλα στις δυο πρωταθλήτριες, ενώ έγιναν και ορισμένες άλλες βραβεύσεις (ανάμεσά τους και αυτές των επιτυχόντων στις πανελλήνιες εξετάσεις κατοίκων του Τσιβαρά, που ήταν η Φανή Κατσανικάκη -Ιατρική Κρήτης και Χρήστος Κατσανικάκης -Λογιστική ΤΕΙ Ηρακλείου).
Εκτός από τις φωτογραφίες και τις συνθέσεις των 10 ομάδων ανδρών και των τεσσάρων της κατηγορίας εφήβων, στη συνέχεια δημοσιεύουμε σύντομες δηλώσεις δυο νέων παιδιών από τον Τσιβαρά, μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου, της Νεφέλης Σιουμάλα και του Γιάννη Μαυράκη, τα οποία, μαζί με αρκετά άλλα, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως γραμματεία στους αγώνες και όχι μόνο.  

Τ´ αποτελέσματα του 5ου τουρνουά
Α´ όμιλος
1η αγωνιστική: Τιτάν-Κουρνάς 67-80, Καλύβες-Τάλως 61-51. Ρεπό οι Αρμένοι. 2η αγ: Αρμένοι-Τιτάν 71-75, Καλύβες-Κουρνάς 69-87. Ρεπό ο Τάλως. 3η αγ: Αρμένοι-Κουρνάς 68-83, Τιτάν-Τάλως 67-60 B´ παρ. Ρεπό οι Καλύβες. 4η αγ: Αρμένοι-Καλύβες 51-81, Κουρνάς-Τάλως 60-55. Ρεπό ο Τιτάν 5η αγ: Αρμένοι-Τάλως 50-29, Καλύβες-Τιτάν 49-41. Ρεπό ο Κουρνάς.
Τελική βαθμολογία Α´ ομίλου (σε 4 αγώνες): Κουρνάς 8 (4 νίκες), Καλύβες 7 (3 νίκες -1 ήττα), Tιτάν 6 (2-2), Αρμένοι 5 (1-3), Τάλως 4 (4 ήττες).
Β´ όμιλος
1η αγωνιστική: Χωριό-Αλμυρίδα 60-44, Κουρήτες-Τσιβαράς 62-58. Ρεπό ο Βάμος. 2η αγ: Κουρήτες-Αλμυρίδα 66-45, Νιο Χωριό-Βάμος 59-54. Ρεπό ο Τσιβαράς. 3η αγ: Νιο Xωριό-Τσιβαράς 43-58, Αλμυρίδα-Βάμος 59-84. Ρεπό οι Κουρήτες. 4η αγ: Τσιβαράς-Βάμος 62-61, Κουρήτες-Νιο Χωριό 40-62. Ρεπό η Αλμυρίδα. 5η αγ: Αλμυρίδα-Τσιβαράς 55-61, Βάμος-Κουρήτες 92-99. Ρεπό το Νιο Χωριό.
Βαθμολογία (σε 4 αγώνες): Τσιβαράς 7 (3 νίκες-1 ήττα), Νιο Χωριό 7 (3-1), Κουρήτες Καλυβών 7 (3-1), Βάμος 5 (1-3), Αλμυρίδα 4 (4 ήττες). Η κατάταξη βγαίνει από τη διαφορά πόντων στους μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων αγώνων, αφού κάθε μια είχε από μια νίκη (Κουρήτες-Τσιβαράς 62-58, Νιο Xωριό-Τσιβαράς 43-58, Κουρήτες-Νιο Χωριό 40-62).
Ετσι στην ειδική βαθμολογία κάθε ομάδα συγκεντρώνει από τρεις βαθμούς, με τον Τσιβαρά να έχει συντελεστή πόντων +11, το Νιο Χωριό +7 και τους Κουρήτες -18.   
Ημιτελικοί
1ος Α´ ομίλου – 2ος Β´: Κουρνάς-Νιο Χωριό 39-27 (ο αγώνας διεκόπη -λόγω… έντασης-στο 17´), 1ος Β´ ομίλου – 2ος Α´: Τσιβαράς- Καλύβες 53-66.
Τελικός
Κουρνάς-Καλύβες 72-66.
Στην ανάπαυλα μεταξύ των δυο τελικών έγινε διαγωνισμός τριπόντων, στον οποίο πιο εύστοχος ήταν ο Αντώνης Κανιαδάκης (Κουρνάς), ενώ πρώτος σκόρερ του τουρνουά αναδείχθηκε -και φέτος- ο Νίκος Δημητρουλάκης (Κουρήτες, σημείωσε 134 πόντους) και πολυτιμότερος παίκτης (ΜVP) του τελικού ψηφίστηκε ο Νίκος Μακρής (Κουρνάς).
* Το 2008 έγινε ανεπίσημο τουρνουά μπάσκετ στον Τσιβαρά, στο οποίο μετείχαν 4 ομάδες (Βάμος, Τσιβαράς, Κάινα, Ντουλιανά) και την 1η θέση είχε πάρει ο Βάμος, ενώ την επόμενη χρονιά διεξήχθη το 1ο τουρνουά, το οποίο, όπως και αυτό που ακολούθησε το κέρδισαν οι Καλύβες, το 2011 νικήτρια ομάδα ήταν αυτή των Βρυσών, πέρυσι το κέρδισαν οι Καλύβες και φέτος ο Κουρνάς.
Όσον αφορά το τουρνουά εφήβων και πέρυσι είχαν παίξει στον τελικό Αρμένοι-Μπαμπαλή, με το σκορ να είναι 53-31.

ΝΕΦΕΛΗ ΣΙΟΥΜΑΛΑ
«Η ιδέα για τη διεξαγωγή του τουρνουά μπάσκετ προέκυψε από την ύπαρξη του γηπέδου στο χώρο του παλιού Δημοτικού σχολείου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θέλαμε να βοηθήσουμε και εμείς στην ανάπτυξη ενός αθλήματος που δεν έχει δραστηριότητα στον Αποκόρωνα. Ως σύλλογος μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η ιδέα αυτή βρήκε απήχηση και η διοργάνωση παρουσιάζει ενδιαφέρον, στοιχεία που μας “υποχρεώνουν” να προσπαθούμε κάθε χρόνο να είναι και καλύτερο το τουρνουά.
Προσωπικά νοιώθω μεγάλη χαρά που μπορώ να προσφέρω και από τον συγκεκριμένο τομέα στο χωριό μου, ενώ με τη διοργάνωση του τουρνουά πιστεύω ότι βοηθάμε και στο να υπάρξει μεγαλύτερη σύσφιξη σχέσεων, τώρα μάλιστα που οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσιβαρά είναι ένας ενεργός σύλλογος, ανοιχτός σε ιδέες και μπορεί το τουρνουά μπάσκετ να είναι από τις προτεραιότητές μας, όμως δεν λείπουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι συναυλίες, όπως και άλλες αθλητικές εκδηλώσεις, με αγώνες δρόμου και φυσιολατρικές πορείες. Θέλουμε  να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο στο να διεξαχθεί μ? επιτυχία και το φετινό τουρνουά, ιδιαίτερα τους διαιτητές, τόσο για τη θετική συμβολή τους στο να επιτευχθεί αυτό, όσο και για τη στάση που τήρησαν κατά τη διάρκειά του, διασφαλίζοντας έτσι την εύρυθμη διεξαγωγή του».
* Η Νεφέλη Σιουμάλα ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια αθλήτρια του Κύδωνα, με πολλές επιτυχίες στο μήκος (κυρίως) και στο τριπλούν. Εχει αποφοιτήσει από την Παιδαγωγική Ακαδημία, όμως συνεχίζει τις σπουδές και σε άλλον τομέα, αφού είναι στο 4ο έτος του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ
«Ως μέλος του Συλλόγου, είμαι κοντά στο τουρνουά μπάσκετ από την πρώτη του διοργάνωση. Γενικότερα, μου αρέσει που η νεολαία του χωριού, αν και πλέον λόγω φοιτητικών υποχρεώσεων και όχι μόνον, σχεδόν όλη είναι εκτός Τσιβαρά, τα καλοκαίρια μαζεύεται εδώ και προσπαθεί με κάθε τρόπο να είναι κοντά σε οτιδήποτε προβάλει τον τόπο μας. Μπορώ να πω ότι με “γεμίζει” η ενασχόληση μου με τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας και ελπίζω όλοι μαζί να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ό,τι ο καθένας μπορεί. Για το φετινό τουρνουά μπάσκετ μπορώ να πω ότι παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έγινε αφορμή για περισσότερο από 10 ημέρες να… ζωντανέψει ο χώρος του παλιού Δημοτικού και το χωριό μας, γενικότερα.
Στη γραμματεία, εκτός από εμένα και τη Νεφέλη, προσφέρουν και οι Κώστας Λιονουδάκης, Αλίνα Μελισάκη, Πάνος Δημόπουλος, Στέλιος Μαυράκης, Τάσος Σιουμάλας, Γιάννης Λιονουδάκης και Αναστασία Ανδρικοπούλου. Θέλω και εγώ, εκ μέρους του Συλλόγου, να ευχαριστήσω όλους όσοι μας βοήθησαν, τους εθελοντές, τους κατοίκους του χωριού μας, αλλά και τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Ε.Ε.Σ. οι οποίοι και φέτος κάλυψαν ιατρικά τη διοργάνωση».
* Ο Γιάννης Μαυράκης σπουδάζει οικονομολόγος (4ος έτος) στο Ρέθυμνο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα