Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μια μοναδική συναυλία δωματίου

ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΝΙΤΑΚΗ*
Στην Αίθουσα Θεάτρου του Βενιζελείου Ωδείου Χανίων στις 10 Αυγούστου 2013 είχαμε μία ευχάριστη συνάντηση με τρεις χαρισματικούς νέους μουσικούς που έπαιξαν έργα μουσικής δωματίου.
Ηταν στο βιολί η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε, στο βιολοντσέλο ο Μιχάλης Χόιπελ και στο πιάνο ο Κώστας Δεστούνης.
Από την πρώτη στιγμή νοιώσαμε το άγγιγμα της ευαισθησίας, τη συνεννόηση των οργάνων, την ειλικρίνεια και τον σεβασμό για τον χαρακτήρα κάθε συνθέτη.
Το πρώτο έργο ήταν η σονάτα του Claude Debussy για πιάνο και βιολοντσέλο.
Μπορέσαμε να διακρίνουμε άμεσα το ξεχωριστό και ιδιαίτερο ύφος του συνθέτη, στα γοργά μέρη γεμάτο με αρμονικές εκπλήξεις, εικόνες, συνομιλία με κοφτές φράσεις, παιχνιδίσματα για να ζωγραφίσουν τα θέματα που παρουσιάζει. Στα αργά μέρη με σταράτα λόγια, σοφά δομημένα για να μας διεισδύσουν στην ιδιόρρυθμη έμπνευσή του.
Το δεύτερο έργο ήταν η σονάτα για πιάνο και βιολί ´σονάτα της Ανοιξης´ σε φα μείζονα του Ludwig v. Beethoven.
Σε αυτή  τη σονάτα που είναι πολυπαιγμένη και αγαπημένη, εισπράξαμε με μεγάλη ικανοποίηση την ευφράδεια και την καθαρότητα της μορφής του έργου μαζί με την ευαισθησία και την τρυφερότητα που το χαρακτηρίζει. Η συνεργασία των οργάνων εξαιρετική και οι διακυμάνσεις του ήχου προσεγμένες και αξιοπρόσεκτες. Σπάνια έχουμε τέτοιες ερμηνείες στα σπουδαία αυτά έργα.
Πιάνο Τρίο έργο 1 Νο 1 του Ludwig v. Beethoven, το τρίτο έργο του προγράμματος.
Οι τρείς μουσικοί επί σκηνής τώρα για να παίξουν αυτό το έργο που έγραψε ο συνθέτης σε πολύ νεαρή ηλικία. Ταίριαζε απόλυτα και στις ηλικίες των ερμηνευτών λες και το έγραψε για εκείνους!
Η συνεργασία τους  και η πρόσχαρη διάθεσή τους τόνιζε τα γεμάτα ζωή μοτίβα και τις εξαιρετικά μελωδικές γραμμές με πίστη όμως στον παλμό και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του έργου.
Τα παρατεταμένα χειροκροτήματα έφεραν στην σκηνή τους μουσικούς για να μας παίξουν τον ´Χειμώνα´ από τις τέσσερεις εποχές του Astor Piazzola.
Με πολλή χαρά και με χαρακτηριστική ευφράδεια απέδωσαν την συναρπαστική μουσική του συνθέτη. Εκαναν την ατμόσφαιρα της αίθουσας ευχάριστη και εύχαρη.
Στο δεύτερο encore ακούσαμε το Tango ´Por  una  Cabeza´ του Carlos Gardel. Είναι το γνωστό μελωδικό έργο που τις όμορφες στιγμές του μοιράστηκαν τα τρία όργανα με εξαιρετική ψυχική συντροφικότητα.
Ηταν μεγάλη ευχαρίστηση και τιμή που έπαιξαν στα Χανιά για εμάς αυτά τα τρία παιδιά τα τόσο υπεύθυνα και πιστά για αυτό που επιχειρούν και αγαπούν.

*μουσικός


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα