Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ταλαιπωρία καρκινοπαθών

Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει τις οικογένειες ατόμων με καρκίνο στην Κρήτη, καθώς εκτός λειτουργίας παραμένει η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης, που από το 1997 έχει -υποτίθεται- δημιουργηθεί.
Ετσι, αν για παράδειγμα ένα παιδί από την Κρήτη χρειαστεί μυελό των οστών, υποχρεώνεται η οικογένειά του να το μεταφέρει σε Νοσοκομείο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.
Το θέμα έχει απασχολήσει επανειλημμένως τα τοπικά Μ.Μ.Ε. ακόμα και τη Βουλή.
Οι προσπάθειες για τη δημιουργία της μονάδας ξεκίνησαν με ενέργειες της τέως προέδρου του Συλλόγου ´Ηλιαχτίδα´ Μαρίας Χουλάκη. Μάλιστα, σε δημοσίευμα της  εφημερίδας ´Πατρίς´ στις 23 Νοεμβρίου 2007 είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά:
«Δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία και ενώ περισσότερα από 1.000 μέλη του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία η ´Ηλιαχτίδα´ διέθεσαν ποσό ύψους 40.000.000 δραχμών (το 1997) για να βοηθήσουν τα παιδιά που πάσχουν, η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου δεν λειτουργεί… Με αλλεπάλληλες επιστολές και έγγραφα η ´Ηλιαχτίδα´ προσπαθεί να ενημερωθεί για τους λόγους που συμβαίνει αυτό, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν προσφέρει χρήματα για να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη μονάδα».
Η κ. Χουλάκη είχε δηλώσει ότι αυτό που ενδιαφέρει τον σύλλογο και τα εκατοντάδες μέλη του είναι να γνωρίζουν πότε θα λειτουργήσει η μονάδα, την οποία δημιούργησαν με χρήματα από δωρεές και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει αυτό;
Λίγες ημέρες μετά, το θέμα της μη λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου είχαν φέρει με ερώτησή τους στη Βουλή προς τον τότε υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο οι βουλευτές Μ. Στρατάκης και Β. Κεγκέρογλου.
Στις 30 Νοεμβρίου 2007 σε νεότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας ´Πατρίς´ δημοσιεύτηκε επιστολή πέντε μελών της ´Ηλιαχτίδας´ σύμφωνα με την οποία «στα δέκα χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου είχαν γίνει 3 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις -με τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιείται μυελός από συμβατό δότη, συνήθως αδέλφια του ασθενούς-  το 2002 όμως έληξε η προσωρινή άδεια λειτουργίας της μονάδας, με το αιτιολογικό ότι με τη νέα νομοθεσία δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που απαιτούνται».

Ετοιμος ο ξενώνας της ´Ηλιαχτίδας´
Αντίθετα, οι πολύχρονες προσπάθειες για δημιουργία ξενώνα για τα παιδιά με καρκίνο στο Ηράκλειο φαίνεται ότι απέδωσαν. Η σημερινή πρόεδρος της ´Ηλιαχτίδας´ κα. Μαρία Ευστρατίου μάς είπε ότι ο ξενώνας είναι έτοιμος.
Οπως μας εξήγησε η κυρία Ευστρατίου, η δημιουργία του ξενώνα «ξεκίνησε το 2008. Ηταν ένα μεγάλο όραμα της ´Ηλιαχτίδας´. Τα προηγούμενα Δ.Σ. τον έφτασαν σε ένα πολύ καλό σημείο. Αλλά, λόγω της οικονομικής κρίσης, το έργο αυτό ´πάγωσε´».
«Το προηγούμενο Δ.Σ. ακριβώς στο τέλος της θητείας του, έπειτα από αίτησή του, έτυχε της έγκρισης χρηματοδότησης του ξενώνα από το ίδρυμα ´Σταύρος Νιάρχος´. Εμείς, μόλις ξεκινήσαμε τη θητεία μας, είχαμε εξασφαλίσει την οικονομική στήριξη του έργου και το προχωρήσαμε και το ολοκληρώσαμε με τη βοήθεια του Ιδρύματος.
«Το συνολικό κόστος δημιουργίας του ξενώνα δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη ακριβώς, αλλά υπολογίζεται γύρω στα 700.000 ευρώ. Ο ξενώνας θα λειτουργήσει μέσα στο ΠΑ.Γ.Ν.Η., πολύ κοντά στην κλινική όπου νοσηλεύονται τα παιδιά. Αποτελείται από έξι δίκλινα δωμάτια, έναν χώρο για γονείς, έναν παιδότοπο για τα μικρά παιδιά και ένα χώρο εφήβων. Επίσης, να τονίσω ότι θα εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες όλων των οικογενειών των παιδιών που νοσηλεύονται απ? όλη την Κρήτη. Η διαδικασία θα είναι πολύ απλή με μια απλή αίτηση. Τώρα, η ´Ηλιαχτίδα´ υποστηρίζει γύρω στα 50 παιδιά που δεν βρίσκονται μόνιμα στον χώρο της κλινικής. Καλύπτει ανάγκες σε αγορά φαρμάκων, γαζών κ.ά.».
Η ίδια υπογράμμισε ότι «ο Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων παιδιών με καρκίνο ´Ηλιαχτίδα´ στηρίζει τα παιδιά με καρκίνο τα οποία έρχονται από όλη την Κρήτη και όχι μόνο και νοσηλεύονται στην Αιματολογική – Ογκολογική Παίδων του ΠΑΓΝΗ. Η στήριξη είναι κυρίως οικονομική και ψυχολογική. Η ´Ηλιαχτίδα´ έχει έμμισθη συνεργασία με ψυχολόγο, την οποία διαθέτει καθημερινά στο χώρο της κλινικής για να μπορεί να στηρίξει τα παιδιά και τις οικογένειες τους ώστε να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα όσο γίνεται με περισσότερη ψυχραιμία και θάρρος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα