Μουσείο Τυπογραφείας

Απειλή καταστροφής της ελαιοπαραγωγής

Ορατός είναι ο κίνδυνος για πλήρη καταστροφή της ελαιοπαραγωγής στον Αποκόρωνα, αν δεν αρχίσει άμεσα γενικός δολωματικός ψεκασμός για τον δάκο.
Αυτό επισημαίνει ο δήμαρχος Γρηγόρης Μαρκάκης σε έγγραφό του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαύταρη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτακη.
Παράλληλα, εκφράζει «την έντονη ανησυχία της επιτροπής πρωτογενή τομέα του Δήμου μας για την πορεία της δακοκτονίας στον Αποκορωνα».
Στο σημείο αυτό ο κ. Μαρκάκης τονίζει: «Δυστυχώς επαληθεύονται οι φόβοι μας διότι οι δακοπαγιδες οι οποίες φέτος τοποθετήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση δείχνουν μεγάλο ποσοστό γόνιμων θηλυκών δάκων έτοιμων για εναπόθεση αυγών στον ελαιόκαρπο  και επιπλέον ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό δάκων πλέον των 200 και 300 δάκων ανά παγίδα (με όριο 8-10 δάκων ανά παγίδα για  εντολή ψεκασμού)».
Και συμπληρώνει: «Ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός για πλήρη καταστροφή της ελαιοπαραγωγής μας, μιας πολύ καλής παραγωγής σε σύγκριση προς άλλες περιοχές. Πρέπει άμεσα να αρχίσει γενικός δολωματικος ψεκασμός».
Καταλήγοντας ο κ. Μαρκάκης επισημαίνει ότι «στη συνάντηση στις αρχές Μαρτίου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας από το Ηράκλειο, μας υποσχέθηκε ότι φέτος θα υπάρχει δυνατότητα για περισσοτέρους ψεκασμούς. Μαθαίνουμε δυστυχώς ότι και φέτος έχουν σταλεί έγγραφα και οδηγίες στις υπηρεσίες για πάλι όπως και πέρσι μόνο για 3.9 (ούτε σωστούς  4) ψεκασμούς συνολικά. Ζητούμε να υπάρχει φέτος η δυνατότητα για τουλάχιστον 5 έως 6 γενικούς δολωματικους ψεκασμούς, διαφορετικά είναι βέβαιο ότι η ζημιά στον ελαιόκαρπο θα είναι ολοκληρωτική».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.