Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τυροκομείο σε… κοντέινερ

ΕΛΕΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το λένε ´ΤυροΒox´ και ´γεννήθηκε´ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης πριν από περίπου μισό χρόνο, με σκοπό να δώσει στους Ελληνες κτηνοτρόφους τη δυνατότητα να παράγουν μόνοι τους τυρί, με νόμιμο τρόπο. Πρόκειται για ένα container στο εσωτερικό του οποίου λειτουργεί ένα πλήρες τυροκομείο.
Με τη χρήση του, ο κάθε κτηνοτρόφος έχει τη δυνατότητα να ελέγχει με ακρίβεια την παραγωγή του, εξασφαλίζοντας έτσι και ένα σοβαρό, σταθερό εισόδημα για την οικογένειά του, ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Ο πρώτος που προμηθεύτηκε ένα ´TυροΒox´ και το εγκατέστησε στην κτηνοτροφική του μονάδα, στο Σαραντάπορο Λάρισας, είναι ο 44χρονος Χρήστος Βαΐτσης. Οπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έβλεπε εδώ και καιρό (μέσω διαδικτύου) τέτοιου είδους μικρά τυροκομεία να λειτουργούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε, όπως τη Γαλλία και το Βέλγιο. Μόλις πληροφορήθηκε, ότι κατασκευάζονται και στη χώρα μας, έσπευσε δίχως δεύτερη σκέψη να προμηθευτεί ένα. ´Εχω περίπου έξι μήνες που το έθεσα σε λειτουργία και ήδη το τυρί που παράγω έχει γίνει ανάρπαστο´, σημειώνει ο ίδιος. Τώρα, μάλιστα, προτίθεται να προχωρήσει και στην αγορά ειδικού αυτοκινήτου, ώστε να μπορεί να φορτώνει τα δοχεία με το δικό του τυρί και να τα πουλά σε διάφορα μέρη της χώρας νόμιμα, διαθέτοντας όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για την εγγύηση ποιότητας του προϊόντος του.
Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας του μικρού τυροκομείου, υποστηρίζει πως όποιος γνωρίζει στοιχειώδη πράγματα για την τυροκομία μπορεί να το δουλέψει με μεγάλη ευκολία. ´Ουσιαστικά πρόκειται για μια γαλακτοβιομηχανία σε σμίκρυνση´, λέει χαριτολογώντας και εξηγεί ότι από επτά κιλά κατσικίσιο γάλα παράγεται ένα κιλό τυρί, ενώ στο πρόβειο η αναλογία είναι 4 προς 1. Ο κ.Βαΐτσης εκτρέφει στη μονάδα του 600 ζώα ντόπιας φυλής, με την ετήσια παραγωγή γάλακτος να ξεπερνά τους 70 τόνους.
Με ενδιαφέρον παρακολουθεί τις εξελίξεις και η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (Π.Ε.Κ.), ο πρόεδρος της Ενωσης, Δημήτρης Καμπούρης είπε, ότι οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται περισσότερη και υπεύθυνη ενημέρωση για το συγκεκριμένο τυποποιημένο τυροκομείο. Για το σκοπό αυτό, υπάρχει σκέψη για τη διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας, πιθανότατα στο Δήμο Βόλβης, όπου θα κληθούν οι υπεύθυνοι να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους και να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους. Σήμερα υπολογίζεται, ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 140.000 κτηνοτροφικές οικογένειες.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ;
Το container-τυροκομείο ´ΤυροΒοx´, είναι τυποποιημένο, συγκεκριμένων διαστάσεων (13 Χ 3) και πληροί όλες τις προϋποθέσεις και απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Παραδίδεται έτοιμο προς χρήση (με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και πολεοδομική άδεια), αρκεί ο ενδιαφερόμενος να διαθέτει το ποσό των… 60.000 ευρώ, που απαιτείται για την αγορά του, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κατασκευάστρια εταιρείας ´Belgomilk´, Αλεν Μόρλετ, Βέλγος μηχανικός, που παντρεύτηκε Ελληνίδα και ζει στην Ελλάδα από το 1982. Αναφερόμενος στα στάδια δημιουργίας του ´ΤυροΒοx´ είπε, πως το πρώτο μικρό τυροκομείο που κατασκευάστηκε πριν από ένα χρόνο, ήταν σκέτη αποτυχία. Διαπιστώθηκε, πως είχαν γίνει πολλά λάθη σε επίπεδο κατασκευής (με βάση την ισχύουσα νομοθεσία), ενώ παρουσίαζε μεγάλη δυσκολία στη χρήση του. Το δεύτερο ´ΤυροΒοx´ ήταν το… σωστό. Μετρά έξι μήνες ζωής και ήδη έχουν πουληθεί επτά, σε: Κομοτηνή, Κω, Θήβα, Λάρισα και Κρήτη.
Η παραγωγική διαδικασία στο container-τυροκομείο προβλέπει τα εξής: το γάλα παραλαμβάνεται και αποθηκεύεται σε μια παγολεκάνη ψύξης (4°C). Με τη βοήθεια αντλίας, μεταφέρεται στο φίλτρο (κορυφολόγος) με σκοπό τη φυγοκέντριση και τον επιπλέον καθαρισμό του. Από τον κορυφολόγο, το γάλα μεταφέρεται στο βραστήρι, όπου θερμαίνεται σε θερμοκρασία 68° για περίπου 17-20 λεπτά. Σε αυτό το σημείο πραγματοποιείται η παστερίωση. Από το βραστήρι διοχετεύεται με αντλία στον ψύκτη, όπου μειώνεται η θερμοκρασία του γάλακτος στους 32° C. Επειτα ακολουθεί η τοποθέτησή του στην πήχτρα. Στο στάδιο αυτό ο τυροκόμος βάζει καλλιέργεια (CaCl) και μαγιά/πυτιά για να ξεκινήσει η διαδικασία της πήξης του γάλακτος. Μετά από μια ώρα, το γάλα έχει πυκτώσει (τυρόπηγμα) και γίνεται ο διαχωρισμός του τυροπήγματος από το τυρόγαλα. Ο τυροκόμος τοποθετεί το τυρόπηγμα σε καλούπια (στα τεζάκια) για αποστράγγιση και σχηματισμό λευκού τυριού. Μετά από μερικές ώρες το τυρί βγαίνει από τα καλούπια και τοποθετείται στο θάλαμο ωρίμανσης (22-25°C) μέχρι να γίνει το Ρ.Η κατάλληλο και να είναι δυνατόν να αποθηκευτεί στο θάλαμο ψύξης (2-5°C).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα