Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αντιρατσιστικό φεστιβάλ

Με προβολές ντοκιμαντέρ, συζητήσεις, μουσικές και γεύσεις, θα πραγματοποιηθεί το 8ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Ιουνίου, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών στο κέντρο των Χανίων.
Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, το αντιρατσιστικό φεστιβάλ «αυτή τη φορά συνδιοργανώνεται από κοινωνικά κινήματα, αντιρατσιστικές οργανώσεις, σωματεία, συλλόγους, μεμονωμένα άτομα που αγωνίζονται ενάντια στο ρατσισμό. Όλοι/ες δηλαδή που παλιότερα συμμετείχαν λιγότερο ή περισσότερο στο φεστιβάλ, φέτος γίνονται οργανικό κομμάτι της διοργάνωσής του».
Ακόμα οι οργανωτές του φεστιβάλ (κοινωνικά κινήματα- αντιρατσιστικές οργανώσεις – σωματεία – σύλλογοι – αντιρατσίστριες/ές), προσθέτουν ότι «το ´άνοιγμα´ αυτό, ως προς την οργάνωση, σηματοδοτεί και το βασικό πρόταγμα του φεστιβάλ: την ανάγκη για ενότητα. Ενότητα ανάμεσα σε ντόπιους και μετανάστες, ενότητα για να στήσουμε δομές αλληλεγγύης, ενότητα για να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας».

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Οπως ανακοινώθηκε χθες, στο πλαίσιο του 8ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ θα προβληθεί την Κυριακή 30 Ιουνίου στις 9μ.μ., στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, το ντοκιμαντέρ: “Ταξισυνειδησία – η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού”. Η προβολή οργανώνεται από τη συντακτική ομάδα του Καραβανιού www.tokaravani.gr
Το ντοκιμαντέρ φέρνει στο προσκήνιο μία ξεχασμένη σελίδα της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στην Αμερική: την παρουσία των μεταναστών στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διαδρομή της ελληνοαμερικανικής αριστεράς από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τα χρόνια των Μακαρθικών διώξεων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ
Στο μεταξύ, τη συμμετοχή του στο 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων ανακοίνωσε το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη ´Ο λόγος των Αποκλεισμένων´. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο καταγράφεται επί δέκα μήνες μέσα από το μάθημα του ´Κοινωνικού Αποκλεισμού´ του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ., ο λόγος κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων (μετανάστες, χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, ψυχικά πάσχοντες, πολίτες με αναπηρία).
Επιπλέον, το πρόγραμμα σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Ομάδες του Ρεθύμνου θα συμμετέχει στο φεστιβάλ με τα ´Παιχνίδια του Κόσμου´ της γαλλικής οργάνωσης Kaloumba.

Η ΕΛΜΕ
Η Αντιφασιστική Κίνηση της ΕΛΜΕ Χανίων ανακοίνωσε ότι «συμμετέχει ενεργά στο 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, σε μια συνεύρεση των κινημάτων και πολιτών της πόλης που επί σειρά ετών είναι πηγή έμπνευσης ελπίδας και προβληματισμού».
Στην ανακοίνωσή της η Αντιφασιστική Κίνηση της ΕΛΜΕ Χανίων, αναφέρει «στη ζοφερή περίοδο μιας πολιτικής εξαθλίωσης, που επιβάλλει την κοινωνική και οικονομική παρακμή, με ένα κράτος ´επιστράτευσης´, που επενδύει στον φόβο, στη συνεχή ανακάλυψη νέων εχθρών, στον κοινωνικό αυτοματισμό και στη φασιστική βία της Χρυσής Αυγής, η αντίσταση, η αλληλεγγύη και το όραμα των κινημάτων είναι πιο αναγκαία από ποτέ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα