Μουσείο Τυπογραφείας

Τέλος εποχής

Τέλος εποχής από σήμερα για την αναλογική μετάδοση των τηλεοπτικών καναλιών σε αστικές περιοχές της Κρήτης καθώς τόσο το Κέντρο Εκπομπής της Μαλάξας που καλύπτει τα Χανιά και το Ρέθυμνο όσο και εκείνο της Ρογδιάς που καλύπτει το Ηράκλειο, λειτουργούν από τις 2 τα ξημερώματα σε πλήρη ψηφιοποίηση.
Αντίθετα, με αναλογικούς αναμεταδότες εξακολουθούν να λειτουργούν τα τοπικά Κέντρα Εκπομπής που καλύπτουν τις περιοχές στις οποίες δεν φτάνει το σήμα από τη Μαλάξα ή τη Ρογδιά. Τέτοιες περιοχές στον Νομό Χανίων είναι το Καστέλι Κισάμου, ο πρώην Δήμος Ιναχωρίου, η Κάντανος, η Παλαιόχωρα, η Σούγια, η Χώρα Σφακίων κ.ά.. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα κανάλια με τον ίδιο, έως σήμερα, τρόπο.
Μελλοντικά προβλέπεται η ψηφιοποίηση και των συγκεκριμένων Κέντρων Εκπομπής.
Σε ό,τι αφορά τη Μαλάξα και τη Ρογδιά, από τις 2 τα ξημερώματα αναμενόταν η ψηφιακή μετάδοση των καναλιών εθνικής εμβέλειας από τη Digea, η οποία χθες και προχθές είχε προχωρήσει σε σχετικές δοκιμές.
Η Digea σε χθεσινό δελτίο Τύπου ανέφερε ότι ταυτόχρονα θα διακοπεί η εκπομπή του τηλεοπτικού αναλογικού σήματος για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Ετσι οι τηλεθεατές στις πόλεις του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και των Χανίων αλλά και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των νομών αυτών, θα βλέπουν πλέον μόνο ψηφιακά τα αγαπημένα τους τηλεοπτικά προγράμματα.
Με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση των δύο αυτών κέντρων της Κρήτης σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21293/621/Φ. 150/30-04-2013 δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους από 350.000 τηλεθεατές να αναβαθμίσουν την τηλεοπτική τους εμπειρία αφού πλέον θα απολαμβάνουν κορυφαία και σταθερή ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς “χιόνια” και “είδωλα”.
Παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα για πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος (EPG).
Σημειώνεται πως τα κέντρα “Ρογδιά” και “Μαλάξα” αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα της Κρήτης καλύπτοντας το 60% του πληθυσμού του νησιού. Το σύνολο του νησιού θα καλυφθεί με επίγειο ψηφιακό σήμα, σύμφωνα με το νέο Χάρτη Συχνοτήτων, από 14 κέντρα εκπομπής με βάση το τελικό χρονοδιάγραμμα της μετάβασης, όπως αυτό θα οριστεί από την Πολιτεία.
Για να λάβουν οι τηλεθεατές που “βλέπουν” από τα κέντρα “Ρογδιά” και “Μαλάξα” το επίγειο ψηφιακό σήμα της Digea χρειάζεται: Να διαθέτουν εξωτερικό αποκωδικοποιητή ή τηλεόραση που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4. Να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους».

ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Digea οι συχνότητες για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας είναι:
– Για το κέντρο εκπομπής “Μαλάξα” (Χανιά – Ρέθυμνο):
•Συχνότητα 49 (698 MHz): Alpha, ANT1, Μακεδονία TV
•Συχνότητα 56 (794 MHz): Mega, ΣΚΑΙ, Star, 902
– Για το κέντρο εκπομπής “Ρογδιά” (Ηράκλειο):
•Συχνότητα 24 (498 MHz): Alpha, ANT1, Μακεδονία TV
•Συχνότητα 25 (506 MHz): Mega, ΣΚΑΙ, Star, 902
Επίσης, υπενθυμίζεται πως η κεραία των τηλεθεατών που λαμβάνουν σήμα από τα εν λόγω κέντρα εκπομπής θα πρέπει να είναι στραμμένη αναλόγως είτε προς το κέντρο εκπομπής “Ρογδιά” είτε προς το κέντρο εκπομπής “Μαλάξα”.

Η ΕΡΤ
Οι συχνότητες που έχουν καθοριστεί για την ΕΡΤ -που έως χθες παρέμενε κλειστή σε ό,τι αφορά τα δικά της προγράμματα- είναι:
• Δίαυλος 21 (474 MHz) για δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Θα μεταδίδεται το μπουκέτο της ΕΡΤ που περιλαμβάνει τα κανάλια: ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, ΕΡΤ HD και πέντε ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ (Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο, ΕΡΑ Σπορ και Κόσμος).
• Δίαυλος 24 (498 MHz) για δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Θα μεταδίδεται το μπουκέτο της ΕΡΤ που περιλαμβάνει τα κανάλια: ΒΟΥΛΗ, BBC World News, Deutsche Welle, ΡΙΚSat.
Να σημειώσουμε ότι όταν επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ προβλέπεται η διατήρηση του αναλογικού Κέντρου Εκπομπής της Σκλόκας από την οποία εξέπεμπαν τα δημόσια κανάλια μέσα από τους διαύλους 7 (ΕΤ-1), 27 (ΝΕΤ), 47 (ΕΤ-3) και 65 (ΕΤ-1).

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ηδη, τα περιφερειακά κανάλια της Κρήτης εκπέμπουν ψηφιακά από τη Μαλάξα και τη Ρογδιά. Προ ημερών ξεκίνησε η ψηφιακή εκπομπή της Νέας Τηλεόρασης από τον δίαυλο 57. Επίσης, όσοι διαθέτουν ψηφιακούς δέκτες, ήδη μπορούν να παρακολουθήσουν από τον δίαυλο 38 εφόσον συντονίσουν τις τηλεοράσεις ή τους δέκτες τους, τα κανάλια: “Κύδων Tv”, “Κρήτη Tv”, “Tv Creta”, “My Television” και “4U”. Επίσης, ήδη είναι σε λειτουργία ο δίαυλος 39 (618 MHz) καθώς αναμεταδίδονται δύο συνδρομητικά της NOVA και μέσω ΕΡΤ το γαλλικό TV-5 Monde, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η αναμετάδοση του Euronews.
Ωστόσο, μαζί με τη διακοπή του σήματος της ΕΡΤ διακόπηκε και η αναμετάδοση του TV-5.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.