Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ενεργοποίηση δικαιωμάτων μέσω… Αγρινίου

Eνεργοποίηση δικαιωμάτων μέσω… Αγρινίου σε Αποκόρωνα και Σφακιά! Η κατάρρευση της Ε.Α.Σ. Αποκορώνου – Σφακίων είχε ως αποτέλεσμα η ΠΑΣΕΓΕΣ  (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών), που έχει αναλάβει ως υπερ-εργολάβος την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης 2013, να προωθεί δικά της συνεργεία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων από το Αγρίνιο και γι’ αυτόν τον λόγο να ζητά την παραχώρηση χώρου από τον Δήμο Αποκορώνου!
Την ίδια στιγμή, η ΠΑΣΕΓΕΣ λέει ´όχι´ στις προσπάθειες των νεοσύστατων Α.Σ. Αποκορώνου και Σφακίων να αναλάβουν την ενεργοποίηση. Οι δύο πρωτοβάθμιοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί δημιουργήθηκαν πρόσφατα από νέους ανθρώπους σε μία προσπάθεια επαναλειτουργίας του συνεταιριστικού κινήματος σε υγιή βάση καθώς μόνο έτσι θα υπάρξουν πραγματικά οφέλη για τον αγρότη. Οι Α.Σ. Σφακίων και Αποκορώνου προτείνουν να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό – ´πύλη´ της Ε.Α.Σ. Ρεθύμνου προκειμένου να κάνουν ενεργοποίηση, κάτι που δεν γίνεται δεχτό από την ΠΑΣΕΓΕΣ. Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Ρεθύμνου, Ν. Μπιρλιράκης, τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δύο Συνεταιρισμών. Από τη μεριά του ο δήμαρχος Σφακίων, κ. Παύλος Πολάκης, μίλησε στα ´Χ.Ν.´ για απαράδεκτες μεθοδεύσεις από μεριάς της ΠΑΣΕΓΕΣ, που στην ουσία αρνείται στους πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς να αναλάβουν το έργο της ενεργοποίησης.  Τόσο χθες όσο και προχθές ο κ. Πολάκης είχε συναντήσεις και επαφές με στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ στην Αθήνα για αυτό το θέμα.
Επίσης ο δήμαρχος Αποκορώνου, κ. Γρ. Μαρκάκης, θα φέρει το θέμα στο Δ.Σ. της Δευτέρας καθώς η ΠΑΣΕΓΕΣ του έχει ζητήσει να παραχωρήσει χώρο, ώστε να εγκατασταθεί το συνεργείο της που θα κάνει την ενεργοποίηση.
Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, η ΠΑΣΕΓΕΣ επιθυμεί η ενεργοποίηση να γίνει με δικό της συνεργείο που θα φέρει από το Αγρίνιο προκειμένου να πάρει αυτή τα 25 ευρώ που χρεώνεται ο κάθε παραγωγός για «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών».

Ο Α.Σ. ΣΦΑΚΙΩΝ
«Ο Συνεταιρισμός μας δημιουργήθηκε με απόφαση του Πρωτοδικείου τον Δεκέμβρη του 2012 με στόχο να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στο συνεταιριστικό κίνημα. Θέλουμε να βοηθηθούν οι αγρότες των Σφακίων, να βρούμε φτηνά εφόδια και ζωοτροφές, να τους βοηθήσουμε στις επιδοτήσεις. Είναι μια προσπάθεια που αγκαλιάστηκε από τους Σφακιανούς καθώς έχουμε 350 μέλη που έδωσαν ο καθένας 50 ευρώ προκειμένου να κάνουμε κάτι καινούργιο. Οταν ακούει ένας αγρότης τη λέξη Ενωση και Συνεταιρισμός δυσανασχετεί. Κάναμε πολύ μεγάλο αγώνα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του Δήμου», λέει στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Σήφης Σαβιολάκης, πρόεδρος του Α.Σ. Σφακίων.
Ο ίδιος εδώ και μήνες προσπαθεί να πείσει την ΠΑΣΕΓΕΣ να συμμετέχει ο Α.Σ. Σφακίων στην ενεργοποίηση. «Θέλαμε να συμμετέχουμε στην ενεργοποίηση. Ζητήσαμε να μας παραχωρηθεί κωδικός – ´πύλη´ απευθυνόμενοι στην ΠΑΣΕΓΕΣ ώστε να κάνουμε και εμείς ενεργοποιήσεις. Γραπτή απάντηση δεν πήραμε καμία. Προφορικά μας αρνήθηκαν με το αιτιολογικό αρχικά ότι είμαστε νέος Συνεταιρισμός, δεν έχουμε εξοπλισμό και κόσμο, πράγματα που δεν ισχύουν γιατί και εγκατασταθήκαμε σε χώρο που μας παραχώρησε ο Δήμος Σφακίων και 10.000 ευρώ δώσαμε για αγορά υπολογιστών, σκάνερ, φαξ, σύνδεση Διαδικτύου και συμφωνήσαμε με υπαλλήλους την πρώην Ε.Α.Σ. ώστε να έρθουν να δουλέψουν στην ενεργοποίηση καθώς κάνουν αυτή τη δουλειά 15 χρόνια και είναι έμπειροι. Παρόλα αυτά άρνηση και πλήρης απαξίωσή μας. Πριν από 2 ημέρες και μετά από ενόχληση του δημάρχου μας κ. Πολάκη του έστειλαν μία επιστολή που καλούνται δύο λόγους που δεν ισχύουν.  Οτι το Ι.Κ.Α. για οφειλές της πρώην Ε.Α.Σ. Αποκορώνου – Σφακίων θα βάλει χέρι στα χρήματα της ενεργοποίησης. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει όπως αποδεικνύει και έγγραφο του Ι.Κ.Α. Αυτά δεν είναι σωστά πράγματα».
Σημειώνεται πως, παρότι σε όλο τον Νομό και στο σύνολο σχεδόν της χώρας η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων έχει ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα, σε Αποκόρωνα και Σφακιά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα