Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Δρ ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ*

Ανακοινώθηκαν τα ελαιόλαδα που απέσπασαν βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό ποιότητας 2013 που οργανώθηκε στη Νέα Υόρκη, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις 18/4 στο International Culinary Center της Νέας Υόρκης, σε μια αίθουσα κατάμεστη από εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης από όλο τον κόσμο.
Απονεμήθηκαν συνολικά 260 βραβεία στα 653 ελαιόλαδα που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό προερχόμενα από 22 χώρες. Τα Βραβεία ανήκαν στις κατηγορίες: «Best of Class», Χρυσό και Αργυρό.
 Θριαμβευτής του διαγωνισμού αναδείχτηκε η Ιταλία με 83 βραβεία, ενώ δεύτερη με διαφορά ήρθε η Ισπανία με 51 και ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 36. Η Ελλάδα κατατάχτηκε μεταξύ των ουραγών με 15 συνολικά βραβεία, προκαλώντας εύλογους προβληματισμούς.
Βέβαια, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ό,τι καλύτερο, αφού βασίζεται σε μόλις δύο συσκευασίες των 0,5 λίτρων που οι ενδιαφερόμενοι είναι σαφές ότι μπορούν να βρουν πολύ εύκολα ακόμη και από τρίτους και αυτό σχολιάστηκε πικρόχολα από τους Ισπανούς!
Ωστόσο, η σημασία του διαγωνισμού είναι πολύ σημαντική για την αγορά των Η.Π.Α., που είναι η μεγαλύτερη εισαγωγός χώρα στον κόσμο με εισαγωγές 295.000 τόνων και παγκόσμιο μερίδιο περίπου 40% το 2012. Γι’ αυτό αρμόδιοι, αλλά και επιχειρήσεις ελαιολάδου, στην Ελλάδα πρέπει να αφήσουν τις τυμπανοκρουσίες και να προβληματιστούν σοβαρά.

 Κατώτερη της αξίας της η γενική κατάταξη
της Ελλάδας
 
 Η Ελλάδα απέσπασε 15, συνολικά, βραβεία από τα οποία όμως κανένα δεν ήταν στην υψηλότερη κατηγορία «Best of Class», ενώ μόνο 2 ήταν χρυσά και 13 αργυρά. Από τα αργυρά 3 προέρχονταν από την Κρήτη και ανήκαν στην Οικογ. Λυράκη (Σείσι Λασιθίου), την Ανώσκελη Α.Ε. (Κολυμπάρι Χανίων) και τον Α.Σ. Κριτσάς (Κριτσά Λασιθίου).
 Τα πλήρη στοιχεία των βραβείων, οι βαθμοί και οι φωτ. των συσκευασιών που κέρδισαν τα ελληνικά ελαιόλαδα παρουσιάζονται στην Ιστοσελίδα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. www.sedik.gr
Πάντως η θέση των ελληνικών σημάτων στη γενική κατάταξη, δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική, αν ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη στον κόσμο σε ποσότητα και πρώτη σε ποιότητα, αφού το ποσοστό έξτρα παρθένου είναι στην Ελλάδα 95% και άνω, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ιταλία είναι 50% και στην Ισπανία μονό 30%!

Σταθερές οι τιμές,
αυξάνεται η διαφορά!
» Στα 3,1€/κ η μέση τιμή στην Ιταλία, στα 2,8
στην Ισπανία και στα 2,50 στην Ελλάδα.
» Στα 3,45 €/κ έφθασε η μέγιστη στην Ισπανία

Σε υποτονικούς ρυθμούς φαίνεται να κινείται η διεθνής αγορά ελαιολάδου τελευταία με τις αγοραπωλησίες ειδικά στην Ισπανία να έχουν υποχωρήσει κατά 70% σε σχέση με τις αρχές Απριλίου.
Πάντως, οι τιμές δείχνουν να διατηρούνται στα ίδια περίπου με τις προηγούμενες εβδομάδες επίπεδα, πράγμα που δείχνει ότι οι μεγάλοι αγοραστές παρουσιάζονται αρκετά συντονισμένοι και φαίνεται να ερευνούν διεξόδους για χαμηλότερες τιμές σε εκτός Ε.Ε. χώρες. Και οδηγός σε αυτή την κίνηση φαίνεται να αποτελεί η γιγαντιαία πλέον ´Deoleo–Hojiblanca´ που ενσωματώνει πλέον όλες τις ισχυρές μάρκες Ιταλίας και Ισπανίας (βλέπε φωτ.), ενώ παρά τον γιγαντισμό της έλαβε και… την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ισπανίας!
 Ομως ανυποχώρητοι φαίνεται να είναι και μεγάλοι παραγωγοί που έχουν προϊόν αδιάθετο, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα, παρά το ότι οι ανάγκες του Πάσχα, πίεσαν για κάποιες πωλήσεις.
 Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. (www.sedik.gr) η συνήθης αγορά φαίνεται να αποκτά μια ομοιομορφία με τι τιμές να κυμαίνονται από 2,40 έως 2,55 στην Κρήτη, στα 2,50 – 2,55 στην Πελοπόννησο και στα 2,55 στη Λέσβο, ενώ στην Κύπρο ανέβηκαν στα 2,30. Εξαίρεση βέβαια αποτελούν οι περιπτώσεις των Συν/σμων που πουλούν με δημοπρασίες που τελευταία στον Συν/σμο Βρυσών Μεραμβέλλου έφτασαν στα 2,736 €/κ.
Στην Ισπανία άμεση τιμή για τα έξτρα που είχε υποχωρήσει ελαφρά ανέβηκε στα 2,81, ενώ η μέγιστη που αφορά προφανώς πολύ καλά λάδια όπως τα δικά μας 0,2ο έως 0,3ο εκτινάχτηκε στα 3,45!
Στην Ιταλία η μέση τιμή διατηρείται σταθερά για το έξτρα στα 3,1€/κ, για το άοπλο παρθένο στα 2,46 και για το λαμπάντε στα 2,19.
Ετσι, η διαφορά τιμών Ελλάδας με Ισπανία και Ιταλία στα έξτρα, όχι μόνο διατηρείται, αλλά αυξάνεται πάνω από 0,5€/κ.
Από όλα αυτά φαίνεται ότι η πώληση με δημοπρασίες από Συν/κα και Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία είναι πια μονόδρομος. Το «λιανοπούλι» που προσφέρει κάθε φορά τους πιο αδύνατους οικονομικά στους μεγάλους αγοραστές και κρατεί χαμηλά τις τιμές δεν ωφελεί κανένα.

Δημοπρασία 150 τόνων
ελαιολάδου του Συν/σμού Ζάκρου
» Το ελαιόλαδο που πωλείται είναι οξύτητας 0,20 – 0,22%
» Παράδειγμα προς μίμηση ο Συν/σμος Ζάκρου
Ο Αγροτικός Συν/σμος Ζάκρου συνεχίζοντας την τακτική των σταδιακών δημοπρασιών με παροχή προκαταβολών και τελική εκκαθάριση στο τέλος της περιόδου, προχωρεί σε μια νέα δημοπρασία, την 6η κατά σειρά για πώληση 150 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,20ο – 0,22ο.
 Το πλήρες κείμενο της δημοπρασίας αυτής, όπως και των ανάλογων δημοπρασιών όλων των Συν/σμων, δημοσιεύεται δωρεάν στην Ιστοσελίδα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. www.sedik.gr στο πλαίσιο της απόφασής του να υποστηρίξει τη διάδοση των δημοπρασιών και να εξυπηρετήσει την αύξηση της διαφάνειας και την επίτευξη υψηλοτέρων τιμών για τους παραγωγούς.
Υπόψη ότι ο Συν/σμος Ζάκρου, ο όποιος φέτος επέτυχε συνολική παραγωγή 1.100 τόνων, ακολουθεί σύστημα κοινής άλεσης και εφαρμόζει ο ίδιος τη δακοκτονία, επιτυγχάνοντας προϊόν άριστης ποιότητας με μέση οξύτητα 0,25 – 0,30%.
 Το σύστημα του Συν/σμού τόσο στην παραγωγή όσο και στη διάθεση του προϊόντος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και ασφαλώς θα πρέπει να υιοθετηθεί και απο άλλους Συν/σμους.

*Ο δρ Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και επιστ. σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ.,
 διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. (nmixel@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα