Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Οι εικόνες της πόλης ζωγραφίζουν τον χαρακτήρα της, περιγράφουν τις τάσεις, δείχνουν τις ανάγκες των κατοίκων κι ίσως να μας προδιαθέτουν για το μέλλον της.

Οι παρατηρήσεις του σημειώματος είναι μικρές ειδήσεις, αδημοσίευτες, αποσπασματικές, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ζωής μας. Εικόνες αναπάντεχες, κάποιες σοκάρουν, άλλες εντυπωσιάζουν ευχάριστα κι άλλες προβληματίζουν.    
Ας τις δούμε με κριτικό μάτι.

Του Δημάρχου
? Έμαθα ότι ο χαλκέντερος δήμαρχος μας, επισκέφθηκε για 3 ώρες(!) την αρχαία Απτέρα την προπερασμένη Κυριακή και δεσμεύτηκε να δώσει 20.000 ευρώ για ενίσχυση του σημαντικού έργου που γίνεται εκεί.
? Τώρα που οι ξένες αγορές μάς υποχρεώνουν να μάθουμε για το Δικαιο – εμπόριο, FAIR TRADE, με το μποϋκοτάζ που κάνουν στις φράουλες- να κοιτάξουμε τα του οίκου μας.  Ας αρχίσουμε με περισσότερα κλιμάκια ελέγχου στις λαϊκές μας με την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας.  

Χωρίς αλληλεγγύη
? Απόγευμα έξω από καφέ σε κεντρικό δρόμο της πόλης, δυο νεαρές κυρίες οδηγοί ματαία προσπαθούν να δώσουν ρεύμα, με τα γνωστά καλώδια, στην μπαταρία ενός αυτοκινήτου που είχε ακινητοποιηθεί. Σε απόσταση αναπνοής μια ντουζίνα νεαροί, αδιάφοροι, αραχτοί, ούτε καν τις κοιτάζουν. Ευαίσθητη κυρία πείθει τον συνοδό της να σηκωθεί και να τις βοηθήσει.

Η κρίση
Η ανέχεια είναι ορατή στην πόλη, παρά τις δηλώσεις εμπορικών αντιπροσώπων που μας επισκέπτονται ότι «Η κρίση, σας έχει πλήξει λιγότερο από άλλες περιοχές».
? Άκουσα ότι κατατέθηκαν 210 αιτήσεις για κάλυψη 6 θέσεων ανειδίκευτων εργατών για εποχική εργασία δημόσιου φορέα τους καλοκαιρινούς μήνες.
? Μέρα μεσημέρι στην πλατεία Δικαστηρίων, μεσήλικος αδειάζει, κυριολεκτικά, τον κάδο με τα μπαγιάτικα λαχανικά. Εκαναν την εμφάνιση τους νέοι παλιατζήδες με μικρό ρυμουλκούμενο στο Ι.Χ. τους.
? Αν δεν έχεις 3 ευρώ για το ταξί γιατί το παίρνεις; Αυτό έκανε Ελληνας που πήρε ταξί από πιάτσα, πήγε μέχρι την οδό Γογονή, κι όταν του ζητήθηκε το αντίτιμο των 3.5 ευρώ είπε «Σου τα χρωστάω, την άλλη φορά θα σου τα δώσω?»  
? Νέα γενιά ζητιάνων αλλοδαπών που δεν μιλάνε ελληνικά επαιτεί σε μακρινές γειτονιές. Οι λόγοι; Εκεί πλειοψηφούν οι ντόπιοι και το κέντρο έχει ήδη κορώσει.  
? Τα “Καφέ” που μείωσαν τις τιμές τους -και με έκδοση απόδειξης- βλέπουν την πελατεία τους να αυξάνεται.  

Τα περίεργα
? Μπλε κάδος ανακύκλωσης βρέθηκε άθικτος σε μακρινή βραχονησίδα. Ευτυχώς ο νεαρός που τον εντόπισε ήταν ευαισθητοποιημένος οικολογικά. Τι έκανε; Τον μετέφερε με καΐκι στην ακτή και τον εγκατέστησε -όχι στην επιχείρησή του- αλλά στον κεντρικό δρόμο της περιοχής του. Η σύμπτωση είναι ότι η περιοχή αυτή (εκτός των ορίων του Δήμου Χανίων) μπλε κάδο ζητούσε και κάδο δεν έβρισκε.
? Ρεκόρ πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων  πραγματοποίησε ιστορικό Γυμνάσιο της πόλης τη χρονιά που πέρασε. Δραστηριότητες που εμπλούτισαν μια σειρά δεξιοτήτων των μαθητών.
Η ουσιαστική αλλαγή στον χαρακτήρα του, έγινε εξωστρεφές, έχει εκτιμηθεί από μαθητές, γονείς και τους υποστηρικτές του Σχολείου μας.                                                                                                                                                             Δεν σκέφτονται όλοι έτσι, μια στεγνή μειοψηφία πιστεύει το αντίθετο. Επειδή “άκουσον, άκουσον” ο φιλοπρόοδος διευθυντής του Σχολείου, υπερασπίζεται την Εξωστρέφεια, τη Διά Βίου Μάθηση και την Αξιοκρατία.  

Για το Περιβάλλον                                                              
? Η Ημέρα της Γης -22 Απριλίου- δεν γιορτάστηκε στα Χανιά, εκτός ίσως από το πρωτοσέλιδο των Χανιώτικων Νέων για την αναγέννηση του Κουρουπητού.
Κι όμως, η ημερομηνία αυτή είναι κατάλληλη για εξορμήσεις καθαρισμού και ευπρεπισμού στην αρχή της τουριστικής περιόδου, όλοι οι μαθητές είναι εύκαιροι, οι εξετάσεις είναι μακριά και οι καιρικές συνθήκες καταλληλότερες.
Γιατί προτιμούμε να γιορτάζουμε την 5η Ιουνίου – Ημέρα του Περιβάλλοντος είναι απορίας άξιο.
? Μόνο 3 μαθήτριες Λυκείου από τον νομό έλαβαν μέρος στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Νέων για τα Δάση “Young People in European Forests” κι αυτό με παρότρυνση της καθηγήτριας τους Βιολογίας. Αν είναι τυχερές θα πάνε στον τελικό στην Πορτογαλία.

Καλό Πάσχα
? Η στήλη μετά από 14χρόνη παρουσία στο φύλλο της Δευτέρας μετακόμισε και θα είναι εδώ κάθε Τετάρτη.
* Πτυχ. Ψυχολογίας-
Ανάπτυξης Παιδιού,
Master Εκπαίδευσης στη Δια Βίου Μάθηση,
συγγραφέας “Μαθαίνω εύκολα”, “Θυμάμαι εύκολα”,
“Μια ιστορία την ημέρα”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα