Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του δάκου

Τα συστήματα διαχείρισης των ελαιώνων και οι ελληνικές ποικιλίες, η άρδευση και η λίπανση της ελιάς, η φυτοπροστασία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου αλλά κυρίως οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι αντιμετώπισης του δάκου, κίνησαν το ενδιαφέρον 40 Γάλλων ελαιοκαλλιεργητών που επισκέφθηκαν χθες το πρωί το Ινστιτούτο Ελιάς.

Οι ελαιοκαλλιεργητές ενημερώθηκαν από τους ερευνητές και τον διευθυντή του Ινστιτούτου για τα προγράμματα που εφαρμόζει και επισκέφθηκαν τα εργαστήριά του και τους πειραματικούς ελαιώνες και δοκίμασαν το χρυσό προϊόν της Κρήτης.
Οι Γάλλοι έδειξαν ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους τρόπους και τα αποτελέσματα μεθόδων που εφαρμόζει το Ινστιτούτο για την καταπολέμηση του δάκου. Μέθοδοι φιλικές προς το περιβάλλον και ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
Παράλληλα ενημερώθηκαν και για τη διαδικασία εξαγωγής του ελαιολάδου στο ελαιουργείο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κρητικού ελαιολάδου.
«Μια ομάδα Γάλλων ελαιοκαλλιεργητών βρέθηκαν στο Ινστιτούτο μας για να ενημερωθούν για τα προγράμματά μας, για τους τρόπους καλλιέργειας στην Ελλάδα και στην Κρήτη και να δοκιμάσουν το τοπικό ελαιόλαδο. Ενδιαφέρονται για τις ποικιλλίες που έχουμε, τις καλλιεργητικές τεχνικές που εφαρμόζουμε, τις συνθήκες που βγαίνει το λάδι και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Κώστας Χαρτζουλάκης.
Η ελαιοκαλλιέργεια αναπτύσεται ενταντικά τα τελευταία χρόνια σε περιοχές της Νότιας Γαλλίας και της Κορσικής, σε υπέρπυκνες φυτείες κατά τα πρότυπτα της Ισπανίας.

Η ομάδα των Γάλλων ελαιοκαλλιεργητών – τουριστών, θα επισκεφθεί σήμερα Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι τον Δήμο Χανίων και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής. Θα ακολουθήσει συζήτηση, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την “Ελαιοκομία της Κρήτης – Οικονομία – Πολιτισμός – Περιβάλλον – Γαστρονομία”, με ομιλητή τον επιστημονικό συνεργάτη του Σ.Ε.ΔΗ.Κ, Νίκο Μιχελάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα