Μουσείο Τυπογραφείας

Ψηφιακά, αλλά όχι για όλους


Περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια με πεντακάθαρη εικόνα -χωρίς χιονάκια και είδωλα- θα μπορούν να βλέπουν οι κάτοικοι των πόλεων της Κρήτης και αρκετών περιοχών της υπαίθρου, με την έναρξη της ψηφιακής μετάδοσης, στις 2 τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου, από τα κέντρα εκπομπής ´Μαλάξα´ για τα Χανιά και το Ρέθυμνο και ´Ρογδιά´ για το Ηράκλειο.

Ωστόσο, οι περισσότερες περιοχές του νησιού θα παραμείνουν χωρίς ψηφιακή κάλυψη. Ο λόγος είναι η μορφολογία του εδάφους της Κρήτης, που η παρεμβολή βουνών εμποδίζει τη διάδοση του σήματος από τα βασικά κέντρα εκπομπής σε πολλές περιοχές. Ετσι, σε ό,τι αφορά τη Δυτική Κρήτη, οι κάτοικοι των περιοχών που δεν έχουν οπτική επαφή με τη Μαλάξα και λαμβάνουν τους σταθμούς από τοπικούς αναμεταδότες, θα συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο και με αναλογικό σήμα τη λήψη των καναλιών.
Στο προσεχές διάστημα, αλλά άγνωστο το πότε ακριβώς, προβλέπεται η ψηφιοποίηση και των τοπικών αυτών αναμεταδοτών που στον Νομό Χανίων βρίσκονται στις τοποθεσίες Πλακάλωνα, Βίγλα (εξυπηρετεί την Παλαιόχωρα) και Κοτσυφιανά.  
Για παράδειγμα, στη Δυτική Κρήτη ψηφιακή λήψη θα έχουν οι περιοχές κατά μήκος της εθνικής οδού από Ρέθυμνο έως Κολυμπάρι καθώς και αρκετών κοντινών χωριών. Χάρτες με τις περιοχές που θα έχουν λήψη έδωσε στη δημοσιότητα η ´Digea´.
Να σημειωθεί ότι, όταν ξεκινήσει η ψηφιακή μετάδοση, θα διακοπεί, ταυτόχρονα, η αναλογική.

ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΜΑΛΑΞΑ
Οι συχνότητες που θα εκπέμπεται ψηφιακά το τηλεοπτικό πρόγραμμα των σταθμών από τη Μαλάξα είναι:
• Δίαυλος 21 (474 MHz) για δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας.
• Δίαυλος 24 (498 MHz) για δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας.
• Δίαυλος 38 (619 MHz) για σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης.
• Δίαυλος 39 (618 MHz) για δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας (ήδη είναι σε λειτουργία καθώς αναμεταδίδονται δύο συνδρομητικά της NOVA και μέσω ΕΡΤ το γαλλικό TV-5 Monde, ενώ είναι σε εκκρεμότητα η αναμετάδοση του Euronews).
• Δίαυλος 49 (698 MHz) για ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.
• Δίαυλος 56 (794 MHz) για ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.
• Δίαυλος 57 (762 MHz) για σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης.

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
Η έναρξη των ψηφιακών εκπομπών σημαίνει και αναμετάδοση περισσότερων ξένων καναλιών, όπως συμβαίνει στην Αττική και σε άλλες πόλεις που έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση.

Η ΕΡΤ
Συγκεκριμένα, μέσα από τους διαύλους που έχουν παραχωρηθεί στην ΕΡΤ, δηλαδή τα κανάλια 21 και 24, αναμένεται να αναμεταδίδονται:
• Από το 1ο μπουκέτο: ΒΟΥΛΗ, BBC World News, Deutsche Welle, ΡΙΚSat.
• Από το 2ο μπουκέτο ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, ΕΡΤ HD και πέντε ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ (Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο, ΕΡΑ Σπορ και Κόσμος).
• Από το 3ο μπουκέτο, που ήδη λειτουργεί στον δίαυλο 39, όπως προαναφέρθηκε, αναμεταδίδονται δύο συνδρομητικά της NOVA και μέσω ΕΡΤ το γαλλικό TV-5 Monde, ενώ είναι σε εκκρεμότητα η αναμετάδοση του Euronews.

Η ´DIGEA´
Από τα μπουκέτα της ´Digea´ (ιστοσελίδα: www.digea.gr), μέσα από τους διαύλους 49 και 56 θα αναμεταδίδονται τα κανάλια: Alpha, ANT1, Mακεδονία, Mega, Σκάι, Star, 902. Εν καιρώ θα γίνει γνωστό ποιος δίαυλος θα αντιστοιχεί σε ποια κανάλια.

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Την ψηφιακή μετάδοση αρκετών περιφερειακών καναλιών της Κρήτης θα αναλάβει η Digital Union S.A., μία εταιρεία με έδρα τη Μεταμόρφωση Αττικής που αποτελείται από εκπροσώπους 16 τοπικών και περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών από όλη την Ελλάδα. Αντιπρόεδρος της εταιρείας είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντής της ´Νέας Τηλεόρασης´.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπουκέτο της Digitlal Union θα εκπέμψει από τον δίαυλο 57 με τη ´Νέα Τηλεόραση´, το χανιώτικο ´Κρήτη 1´, το ηρακλειώτικο ψυχαγωγικό κανάλι ´4U´, το ´My Tv´ Ηρακλείου και το λασιθιώτικο ´Tele Κρήτη´.
Το δεύτερο μπουκέτο θα εκπέμψει από τον δίαυλο 38 και, αν δεν προκύψουν αλλαγές μέχρι την 31 Μαΐου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ε.Σ.Ρ., θα περιλαμβάνει το χανιώτικο κανάλι ´Κύδων Τηλεόραση´, τα ηρακλειώτικα ´Κρήτη Tv´ και ´Creta Channel´ και το ´Σητεία TV´.
Ερώτημα, ωστόσο, παραμένει, αν όλα αυτά τα κανάλια θα είναι έτοιμα μέχρι της 31 Μαΐου καθώς η ψηφιακή εκπομπή προϋποθέτει αναβάθμιση μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Δέκτες MPEG 4 και ψηφιακές τηλεοράσεις
Προϋπόθεση για τη λήψη των ψηφιακών καναλιών είναι οι τηλεοπτικές συσκευές να διαθέτουν δέκτες MPEG 4. Τέτοιους ενσωματωμένους δέκτες έχουν οι περισσότερες τηλεοράσεις που έχουν αγοραστεί από το 2009 και μετά.
Οι υπόλοιποι θα χρειαστεί να αγοράσουν ψηφιακό δέκτη (αποκωδικοποιητή) και να τον συνδέσουν στην τηλεόρασή τους. Ωστόσο, οι τηλεθεατές περιοχών των Χανίων που έχουν λήψη των καναλιών από τα τοπικά κέντρα εκπομπής και όχι από τη Μαλάξα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια, αφού θα συνεχίσουν την αναλογική λήψη. Σημειώνεται ότι για τη λήψη του ψηφιακού σήματος δεν απαιτείται αλλαγή κεραίας!

Θα συνεχίσει η Σκλόκα
Ακόμα και μετά το κλείσιμο των αναλογικών πομπών από τη Μαλάξα, θα συνεχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, η αναλογική μετάδοση των δημοσίων καναλιών από το Κέντρο Εκπομπής της Σκλόκας Χανίων. Από εκεί εκπέμπουν: Η ΕΤ-1 στους διαύλους 7 και 65, η ΝΕΤ στον δίαυλο 27 και η ΕΤ-3 στον δίαυλο 47.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.