Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Απαξίωση του Ινστιτούτου Ελιάς

Συνολικά 16 ερευνητικές προτάσεις σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, ύψους πάνω από 1.800.000 ευρώ, υπέβαλε το 2012 το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, ενώ τα συνολικά έσοδά του αυξήθηκαν μέσα από τη συμμετοχή σε προγράμματα και την παροχή υπηρεσιών, κατά 56,4% έναντι του 2011.
Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το Ινστιτούτο βιώνει την απόλυτη απαξίωση από την Πολιτεία, η οποία αποτυπώνεται αφενός στη δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης -την τελευταία 5ετία έπεσε από τις 116.228 ευρώ στις 46.267 ευρώ- και αφετέρου στην αποψίλωση του προσωπικού καθώς από το 2000 έχουν αποχωρήσει 14 ερευνητές και στη θέση τους έχουν προσληφθεί μόλις 2.
Στα πεπραγμένα του 2012 αναφέρθηκε, σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κώστας Χαρτζουλάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την άμεση ανάγκη που έχει το Ινστιτούτο για πρόσληψη προσωπικού.      
«Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων το 2012, πέρα από την υλοποίηση των εγκεκριμένων ερευνητικών προγραμμάτων και έργων και την υποβολή 16 προτάσεων έρευνας σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, ύψους πάνω από 1.800.000 ευρώ, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση των αναπτυξιακών δράσεων και τη μεταφορά της παραγόμενης τεχνογνωσίας και την τεχνική εξυπηρέτηση των Φορέων της αγροτικής παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ολοκλήρωσε την προμήθεια του κινητού εργαστηρίου αναλύσεων και εγκατέστησε τον εξοπλισμό του εργαστηρίου αναλύσεων ελαιολάδου, ενώ παράλληλα η λειτουργία του Γραφείου Παροχής Υπηρεσιών στους αγρότες συνέβαλε στην κάλυψη των απαιτήσεων της σύγχρονης γεωργίας για την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων και την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή και του περιβάλλοντος», σημείωσε ο κ. Χαρτζουλάκης και πρόσθεσε: «Το έργο που αναφέρεται αναλυτικά στην έκθεση πεπραγμένων, επιτεύχθηκε χάρη στη φιλότιμη και χωρίς ωράριο προσπάθεια του ερευνητικού, επιστημονικού, τεχνικού, διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, προς το οποίο θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου».
Ο κ. Χαρτζουλάκης τόνισε ακόμα ότι κατά το 2012 εργάστηκαν στο Ινστιτούτο συνολικά 17 άτομα (4 ερευνητές, 6 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, 3 άτομα τεχνολογικής εκπαίδευσης και 4 άτομα διοικητικού, οικονομικού και τεχνικού προσωπικού), ενώ για την υλοποίηση των προγραμμάτων προσλήφθηκαν με συμβάσεις 3 ακόμα επιστήμονες.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός του Ινστιτούτου για λειτουργικές δαπάνες το 2012 με χρηματοδότηση από τον ΕΛΓΟ ´ΔΗΜΗΤΡΑ´ ήταν 50.000 ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα του Ινστιτούτου ανήλθαν στο ποσό των 391.184,80 ευρώ (αυξημένα κατά 56,4% έναντι του 2011), από τα οποία το 69,5% προερχόταν από ερευνητικά προγράμματα και έργα.
«Κατά την περίοδο του 2012 στο Ινστιτούτο υλοποιούνταν 20 ερευνητικά προγράμματα και έργα, με το 65,9% των χρημάτων να προέρχονται από την Ε.Ε. και το 20,2% από ιδιωτικούς και άλλους Φορείς. Με λίγα λόγια πάνω από το 75% του προϋπολογισμού μας είναι από προγράμματα και παροχή υπηρεσιών», τόνισε ο κ. Χαρτζουλάκης.
«Είναι απαραίτητο άμεσα να στελεχωθεί το Ινστιτούτο με ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό. H μείωση του ερευνητικού (από το 2000 αποχώρησαν 14 ερευνητές και προσλήφθηκαν μόνο 2) και τεχνικού – διοικητικού και οικονομικού προσωπικού (αποχώρησαν 14 το 2011 – 12) του Ινστιτούτου αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του. Βασικά εργαστήρια (Εσπεριδοειδή – Υποτροπικά, Φυτοπροστασία κ.λπ.) δεν έχουν ερευνητές. Είναι επιτακτική ανάγκη η στελέχωσή του με ερευνητικό προσωπικό (τουλάχιστον με 7 άτομα) και μέσω του Σχεδίου Κινητικότητας στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα με τεχνικό – διοικητικό – οικονομικό προσωπικό για να συμμετέχουμε σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης καινοτομίας και για να μπορέσουμε να παίξουμε αναπτυξιακό ρόλο σε μια ανταγωνιστική παγκοσμιοποιημένη αγροτική παραγωγή», ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου και πρόσθεσε ότι η αξιοπιστία και το διεθνές κύρος του Ινστιτούτου καταδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τις προσκλήσεις που δέχονται οι ερευνητές σε διεθνή συνέδρια, αλλά και από τη συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα. «Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθούν το Ινστιτούτο Γάλλοι αγρότες και όπως ξέρετε συχνά έρχονται ξένοι επιστήμονες από την Κίνα, το Πακιστάν, το Ισραήλ κ.λπ. στα Χανιά για εκπαίδευση. Επίσης, μέσα στο α’ τρίμηνο του 2013 το Ινστιτούτο υπέβαλε προτάσεις σε προγράμματα ύψους 613.000 ευρώ», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρτζουλάκης.  

Ενημερωτικό δελτίο για το πότισμα
Τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις ανάγκες των καλλιεργειών θα έχουν από τον Μάιο οι αγρότες του Νομού Χανίων μέσα από ένα εβδομαδιαίο δελτίο που θα δημοσιεύει μέσω του τοπικού Τύπου, αλλά και της ιστοσελίδας του (www.nagref-cha.gr) Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών.
Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Χαρτζουλάκης, από τον Μάιο το Ινστιτούτο θα εκδίδει ένα εβδομαδιαίο δελτίο για τις ανάγκες των καλλιεργειών της ελιάς, των εσπεριδοειδών και του αβοκάντο σε νερό σε διάφορες περιοχές που έχει μετεωρολογικούς σταθμούς το Ινστιτούτο και στις οποίες υπάρχουν εντατικές καλλιέργειες.
«Με αυτόν τον τρόπο οι αγρότες θα ξέρουν περίπου τι νερό θα δώσουν στην καλλιέργειά τους, ενώ εκτός αυτού θα δίνονται στοιχεία όπου έχει πειραματικούς για την πορεία του δακοπληθυσμού ώστε οι παραγωγοί, πέρα από την παρακολούθηση του Τμήματος Δακοκτονίας, να έχουν και πρόσθετες πληροφορίες από το Ινστιτούτο. Το δελτίο θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου εκεί που λέει ´ενημέρωση των αγροτών´ και παράλληλα θα στέλνεται δελτίο Τύπου στις εφημερίδες, αλλά και ηλεκτρονικά στους Τ.Ο.Ε.Β. και τους Δήμους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα