Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Εύκολο χρήμα” & “Μη μασάς”

Γενς Λαπίντους    Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ, σειρά Crime
Mετάφραση από τα σουηδικά: Ξενοφών Παγκαλιάς

Δύο πολυσέλιδα σύγχρονα αστυνομικά μυθιστορήματα με τρίτο προς έκδοση που ολοκλήρωσαν τη μεγάλη τριλογία του νέου αστεριού (όπως χαρακτηρίστηκε) διεθνώς του σουηδικού αστυνομικού μυθιστορήματος…
Ενός νέου συγγραφέα, νομικού, ο οποίος έχει αναλάβει τις υποθέσεις μερικών από τους πιο στυγνούς εγκληματίες της Σουηδίας, το έργο της τριλογίας του με γενικό τίτλο: ´Στοκχόλμη νουάρ´ και τίτλο του β’ τόμου ´Μη μασάς´ έχει πουλήσει, ήδη, περισσότερα από 700.000 αντίτυπα μέσα στη Σουηδία. Γιατί μέσα από τον πρώτο τόμο το ´Εύκολο χρήμα´ όσο και από τον δεύτερο ´Μη μασάς´ o ταλαντούχος νέος συγγραφέας (γνωρίζοντας από κοντά, ως δικηγόρος εγκληματιών) το νέο τρομερό υπόκοσμο της διαφθοράς, της ανασφάλειας και της φρίκης εκδιηγείται με ασύλληπτη ένταση, με ωμή καταιγιστική πρόζα την κατάρρευση του πρώην πρότυπου μοντέλου του σουηδικού σοσιαλιστικού, αλλά και καπιταλιστικού κράτους που το ζήλεψαν σε Ανατολή και Δύση.
Ηταν όμως ένα συμβατικό πρότυπο που στο υπόστρωμά του ήταν καταναγκαστικό (με σιωπηρή συμφωνία κράτους και σουηδικού λαού τη ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ υποταγής των πολιτών, τον ψευδοευδαιμονισμό και την κοινωνική, τελικά, κρίση. Για να μετεξελιχθεί η σουηδική κοινωνία σε βαθιά άρρωστη υπόθεση, η οποία,        εξελικτικά, οδηγήθηκε στην επικυριαρχία ενός κόσμου τρομαχτικά άγριου που τον παρουσιάζει γυμνό η ωμή ´αστυνομική´ σύγχρονη λογοτεχνία.
Στον υπόκοσμο της σουηδικής πρωτεύουσας κυριαρχεί το εύκολο χρήμα, που συνιστά έναν σκοτεινό αστικό μύθο γύρω από τα ναρκωτικά, τα χρήματα και τη διεστραμμένη αίσθηση της δικαιοσύνης, η οποία έχει τις ´αδυναμίες´ της, γενικά, στον σύγχρονο κόσμο μας, στην αμερικανική υπερδύναμη, στην Ευρώπη μας και στην Ελλάδα μας. Αλλά και στη σουηδική πρωτεύουσα, τη Στοκχόλμη, όπου -κι αυτή- έχει μετατραπεί σε μια πολιτεία του εγκλήματος και της διαφθοράς, που λειτουργεί ως κατάσταση σύγχρονης αντίληψης και πραγματικότητας ζωής, η οποία -ζωή- έχει γίνει τόσο ανασφαλής και αφόρητα επισφαλής σε κάθε φάση της σύγχρονης ζωής, όπως τη διαμορφώσαμε και την καταντήσαμε στους εφιαλτικούς καιρούς μας.

Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΠΟ ΕΥΤΟΠΙΑ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗ ΔΥΣΤΟΠΙΑ
Ομως, η Σουηδία παλιότερα στο σύνολο των περιοχών της, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσά της, τη Στοκχόλμη, αποτελούσε την ιδεώδη χώρα οργάνωσης, λειτουργίας, κοινωνικής προστασίας, ελευθερίας, πολιτικής, ερωτικής με κοινωνική σοσιαλιστική ισότητα ευκαιριών και δυνατοτήτων. Αλλά και με υψηλότατο βαθμό παιδείας και πολιτισμού.
Για να αποτελέσει για τον σουηδικό λαό μια χώρα διασφάλισης κοινωνικών παροχών για τους πολλούς και ταυτόχρονα μια χώρα ικανού μη προκλητικού πλουτισμού για τους ολίγους.
Με δημιουργία εικόνας ενός δημοκρατικο-κοινωνικο-σοσιαλιστικού καπιταλισμού ενεργού ανάπτυξης όχι ως ουτοπίας, αλλά ως ευτοπίας.
Αλλά αυτή η ´ευτοπία´ της ´πρότυπης´ χώρας του ξανθού – ψυχρού βορρά με τις ξανθές καλλονές του, πραγματική και ουσιαστικά ευδαιμονική πνευματική ευτοπία, αφού κάτω από τη λάμπουσα επιφανειακότητα υπήρχε το υπόστρωμα της ανικανοποίητης ψυχοπνευματικής ατοπίας.
Με την έννοια μιας ζωής (έθνους, κράτους και λαού) που δεν είχε πνευματικό υπόβαθρο να στερεωθεί, εκτός της υλοφροσύνης.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Η ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΗ ΥΛΟΦΡΟΣΥΝΗ
Η οποία, ως μονοδιάστατη προϋπόθεση βίου αποτελούσε την πολιτική -οικονομική της- συνεχώς διασφάλιση, με συνέπεια την εξάρτηση του λαού στον κρατικό Λεβιάθαν, στον οικονομικό Μίδα και στον συναινετικό γίγαντα ενός ψευδο-ισονομικού ημι-ευδαιμονισμού, που στο βάθος του ένα νέο πνεύμα ´ολοκληρωτικών μηχανισμών και λειτουργιών, με σοσιαλιστικό επικάλυμμα.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤOTALITARIAΝS
Αυτή την πραγματικότητα την αποκάλυψε με τη Διεθνή Αγγλική Εκδοση ο ανταποκριτής του Observer στη σκανδιναβική Στοκχόλμη ο Holand Hunford. Το αποκαλυπτικό -κυριολεκτικά- αυτό βιβλίο του έχει τον τίτλο ´The new totalitarians´ που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Penguin Press το 1971.
Σ’ αυτό το βιβλίο (16 κεφάλαια) έγραψε για τους νέους ´ολοκληρωτικούς´ για τη βιομηχανική ´ειρήνη´ και τον μοντέρνο σουηδισμό, για την πολλά ´υποσχόμενη´ Σουηδία, για το εταιρικό κράτος, για τον Συνήγορο του πολίτη, για την οικονομική ασφάλεια και την πολιτική εξυπηρετικότητα, για το κοινωνικό κράτος ως εργαλείο κρατικού πολιτικού ελέγχου, για την εκπαίδευση ως εξαρτημένη αντανακλαστικότητα, την κουλτούρα ως πολιτικό ´εξοπλισμό´, τα Μ.Μ.Ε. ως εκφραστές του κοινωνικού κομφορμισμού και τη σεξουαλική απελευθέρωση ως κοινωνική μηχανή ιδεώδους.
Για να δημιουργηθεί με όλους αυτούς τους αφανείς ´ολοκληρωτικούς´ μηχανισμούς το ´νέο γενναίο σουηδικό κράτος´ που στην εξέλιξή του διαμόρφωσε (στην ουσία) την πιο ολοκληρωτική πολιτεία, μιας συναινετικής συμπαιγνίας (κρυφής συνεννόησης) μεταξύ κράτους και λαού…

ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Μια κατάσταση που σκότωσε τον ίδιο τον πρωθυπουργό της (δολοφονία ΠΑΛΜΕ) το 1984, όταν αυτός απαίτησε ένα πιο δημοκρατικό κράτος αληθινής δημοκρατίας και ειρήνης.
Φυσική ήταν, έκτοτε η μετεξέλιξη της σουηδικής κοινωνίας σε μια νέα ατοπική σκληρή πραγματικότητα αλυτρωτικής κατάστασης ναρκοεμπόρων, εκβιαστών, απαγωγέων, δολοφόνων, εμπόρων λευκής σαρκός με συμβιβασμένο Κοινοβούλιο, κοινωνική κρίση και απογοητευμένη ζωή.
Αυτή την εγκλωβισμένη κοινωνία στη νέα ανασφάλεια του σύγχρονου κόσμου μας την έχουν καταγγείλει και την έχουν περιγράψει σε αστυνομικά, αλλά και άλλης γραφής και πλοκής μυθιστορήματα, σημαντικοί σύγχρονοι Σουηδοί συγγραφείς, αλλά και ξένοι.
Ενας από τους πιο γνωστούς σε όλη τη Σουηδία, αλλά και στο εξωτερικό, σύγχρονους Σουηδούς συγγραφείς (αστυνομικών έργων) είναι και ο Γενς Λαπίντους (νομικός, ο οποίος πολλές φορές έχει αναλάβει τις υποθέσεις μερικών από τους πιο στυγνούς εγκληματίες της χώρας του).
Αυτός δημιούργησε μια μεγάλη τριλογία από την οποία κυκλοφόρησαν ήδη οι δύο πρώτοι τόμοι. Η τριλογία αυτή έχει γενικό τίτλο ´Στοκχόλμη νουάρ´.

ΤΟ ´ΕΥΚΟΛΟ ΧΡΗΜΑ´                ΤΩΝ ΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ
Το βιβλίο 1 έχει τον τίτλο ´Εύκολο χρήμα´. Σ’ αυτό το έργο ´ο Χόρχε, ένας Λατίνος που πουλάει ναρκωτικά και που δεν πρόκειται να μείνει στη φυλακή, πρέπει να βγει για να εκδικηθεί εκείνους που τον έχουν προδώσει.
Ο Μπράντο: ένας Γιουγκοσλάβος επαγγελματίες φονιάς που παίρνει χάπια σαν να ήταν καραμέλες και σπάει τα δάχτυλα των θυμάτων του με το ένα χέρι, χαϊδεύοντας ταυτόχρονα το μάγουλο της κόρης του με το άλλο και ο  J.W.: ένας επαρχιώτης που ονειρεύεται μεγαλεία και κάνει διάφορες νυχτερινές δουλειές του ποδαριού, απλώς και μόνο για να παίζει τον πλούσιο στις παρέες των μεγαλοαστών.
Και οι τρεις ψάχνουν το εύκολο χρήμα, μια λεωφόρο της δόξας που θα συναντηθούν οι δρόμοι τους μέσα στο κύκλωμα του εμπορίου της κοκαΐνης. Για να συνενωθούν τέλος για να πάρουν εκδίκηση από τον άνθρωπο που έχει βλάψει και τους τρεις με διαφορετικούς τρόπους´…
Με το ´Εύκολο χρήμα´ ως αστυνομική μυθιστορία, αλλά και ως πραγματικότητα να αναδείχνει την κυριαρχία του υποκόσμου στη σουηδική πρωτεύουσα…
Το δεύτερο έργο της σειράς του Γενς Λαπίντους έχει τον τίτλο: ´Μη μασάς´ και ήδη έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 700.000 αντίτυπα μόνο στη Σουηδία. Ενώ θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές δημιουργίες της σουηδικής αστυνομικής λογοτεχνίας με τον νεαρό Σουηδό συγγραφέα του να συγκρίνεται με το έργο μεγάλων διεθνούς φήμης συγγραφέων όπως ο Τζέιμς Ελρόι, ο Ντένις Λιχέιν κ.ά.

ΔΑΝΕΙΚΑ ΜΕ ΕΝΕΧΥΡΟ
ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ
Στο πολυσέλιδο βιβλίο (670 σελίδες σε 71 κεφάλαια) του Γενς Λαπίντους ´Μη μασάς´ όπως αναφέρεται συμπυκνωμένα στο εκδοτικό σημείωμα ´Ο Μαχμούντ: Ενας Αραβας μετανάστης στη Στοκχόλμη, θα αναγκαστεί να ζητήσει δανεικά για να σωθεί. Αλλά, ίσως χρειαστεί να βάλει ενέχυρο όλη την ύπαρξή του.
Ο Νίκολας: Ενας βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, είναι αποφασισμένος να εκβιάσει τη λύτρωση μέσα από την αιματηρή εκδίκηση ανύπαρκτων εχθρών.
Ο Τούμας: ένας αστυνομικός μπλεγμένος στην καρδιά της πιο διάσημης συνωμοσίας στη Σουηδία, εξαιτίας της έρευνας για κάποια δολοφονία, η εντιμότητά του θα δοκιμαστεί ως το τέλος.
Αυτοί όμως οι τρεις ιππότες με τις ελεεινές μορφές θα συναντηθούν στη μαύρη Στοκχόλμη.
Είτε ως σύμμαχοι απέναντι σε συμμορίες Γιουγκοσλάβων και Τούρκων είτε ως εκδικητές έναντι σε εμπόρους λευκής σαρκός είτε τέλος ως εχθροί σε αστυνομικές υποθέσεις στημένες έτσι ώστε να κρύβουν την αλήθεια για τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία του σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε.
Με το ´Μη μασάς´ να είναι μια απελπισμένη γραφή – κραυγή σε 60 κεφάλαια που αποκαλύπτει τον διαφορετικό και επικίνδυνο ´νέο κόσμο´ στον οποίο την κυριαρχία πέρασε και η Στοκχόλμη, η άλλοτε ποτέ πόλη ελπίδα, για έναν καλύτερο κόσμο.

ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ ΣΟΥΗΔΙΚΟΣ
ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Ο σημαντικός εκδοτικός οίκος ´Ψυχογιός´ που διευθύνεται επιτυχώς από τον φίλτατο Θανάση Ψυχογιό (θεολόγο και φιλόλογο) έχει συμπεριλάβει στη σειρά Crime (έγκλημα) των έγκυρων, πάντα, εκδόσεών του και άλλα ενδιαφέροντα βιβλία Σουηδών συγγραφέων όπως:
• Λέιφ Πέρσον ´Η ιστορία ενός εγκληματος (βιβλίο 1) ´Ενας ατελείωτος σουηδικός χειμώνας´, ´Αλλη εποχή, άλλη ζωή´ και ´Ελεύθερη πτώση σαν σε όνειρο´.
Επίσης, το βιβλίο του Μονς Κάλεντοφτ ´Αίμα στην καρδιά του χειμώνα´ και τον Μικαέλ Γιουρτ – Χανς Ρούσενφελντ το βιβλίο ´Ο μαθητής´.
Αλλά ο Γενς Λαπίντους χαρακτηρίζεται από την ευρωπαϊκή κριτική ως το νέο αστέρι της Σουηδίας που δε ´μασάει´, αλλά κεντάει με ασύλληπτη ένταση και νεύρο την ανατομία της σουηδικής κοινωνίας και αναδεικνύει τη σκληρή, κυνική και τόσο αντιφατική φυσιογνωμία της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα