Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ Τ´ ΑΥΤΑ

Το νέο ´διαπραγματευτικό  θρίλερ´ μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών της Ελλάδας και της κυβέρνησης, με άγνωστη έκβαση,  βρίσκεται -για μία ακόμη φορά- σε εξέλιξη. Η ανησυχία και η αγωνία εντείνονται καθώς επιδιώκεται οι υπάρχουσες εκκρεμότητες να έχουν κλείσει μέχρι το Eurogroup της 12ης Απριλίου προκειμένου  να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Βασικά ´αγκάθια´ εξακολουθούν να παραμένουν το Δημόσιο, η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, τα δημοσιονομικά και φυσικά ο φόρος στα ακίνητα. ´Αγκάθι´ παραμένει και το ζήτημα της συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Eurobank, με την τρόικα να εγείρει ενστάσεις για το μέγεθος της νέας Τράπεζας που θα προκύψει και την κυβέρνηση να προσπαθεί να την πείσει για την αναγκαιότητά της.

Οι συναντήσεις, λοιπόν, και οι διαβουλεύσεις, καθημερινές, προς την κατεύθυνση εξεύρεσης ´κοινής γραμμής πλεύσης´. Ομως, μετά  και την προχθεσινή, πρώτη διαβούλευση των επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και τόσο εύκολα -όπως άλλωστε δήλωσε χαρακτηριστικά και οι υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας-  γι’ αυτό και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πλέον καθοριστικής σημασίας συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αύριο, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την τρόικα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον πέντε ακόμα μέρες, ενώ, οι ίδιες πηγές, αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη χωρίς, ωστόσο, να βεβαιώνουν ότι θα είναι σε θέση η χώρα να λάβει το ´πράσινο φως´ από το Eurogroup για τη δόση.

Και αυτό, γιατί οι εκπρόσωποι των δανειστών, στις μέχρι τώρα συναντήσεις τους, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αξιολογήσουν με μεγαλύτερη ελαστικότητα τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Αθήνα για να λάβει την επόμενη δόση.

Συγκρατημένη αισιοδοξία, λοιπόν, σε ένα ακόμη ´σίριαλ´ με… συνέχειες και με άγνωστο ´τον αριθμό των επεισοδίων´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα