Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κατάργηση οργανικών θέσεων σε σχολεία;

Για ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς κάνουν και φέτος λόγο τα συνδικαλιστικά όργανα των λειτουργών της εκπαίδευσης, που ζητούν να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, αλλά αυξημένες οργανικές θέσεις σε κάποιες σχολικές μονάδες ´βλέπει´ το Υπουργείο Παιδείας, επικαλούμενο το… ηλεκτρονικό του σύστημα.
Μάλιστα, για «προσπάθεια κατάργησης οργανικών θέσεων σε σχολεία με βάση την παραπλανητική λογική του μέσου όρου» κάνει λόγο ο αιρετός στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δάσκαλος, Νεκτάριος Πετράκης.
Οπως επισημαίνει σε ενημερωτικό δελτίο του προς τους συναδέλφους τους «με  έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο στους διευθυντές Εκπαίδευσης τους καλεί έως την Παρασκευή 5/4 να δηλώσουν την οργανικότητα των σχολικών μονάδων τους γιατί παρατηρείται το φαινόμενο αυτή να είναι αναντίστοιχη με τους αριθμούς των φοιτούντων μαθητών, ενώ παράλληλα τους προτείνει και την οργανικότητα που θα έπρεπε να έχουν. Π.χ. για ένα 12θέσιο σχολείο 185 μαθητών υπολογίζει ότι η οργανικότητά του θα έπρεπε να είναι 8θέσιο με βάση την αναλογία 25 μαθητές ανά τμήμα».
Ο κ. Πετράκης προσθέτει:
«Με βάση την παραπλανητική λογική του μέσου όρου, που επικαλείται το Υπουργείο, το σχολείο αυτό πρέπει να είναι 8θέσιο, δηλαδή δύο τμήματα στις δύο πρώτες τάξεις και στις υπόλοιπες τάξεις οι αριθμοί των μαθητών πάνω από 30.
Εχω τονίσει πολλές φορές ότι τα κενά στα σχολεία είναι αρκετά και τη φετινή χρονιά, παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί σχολείων και αυτό γιατί δεν γίνονται οι απαραίτητοι διορισμοί αναπληρωτών. Για του χρόνου προβλέπονται στον προϋπολογισμό 2.000 μόνο προσλήψεις αναπληρωτών, τη στιγμή που φέτος προσλήφθηκαν 12.000 και πέρυσι 16.000 περίπου.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σχεδιάζουν για τη χρονιά που έρχεται και κυρίως τον τρόπο με τον οποίον αυτό θα γίνει.
Είναι δεδομένο ότι αν δεν υπάρχει η απαραίτητη αντίδραση από το σύνολο των εκπαιδευτικών, αλλά και της κοινωνίας, οι συνέπειες για τη δημόσια παιδεία και για την κοινωνία μας θα είναι τεράστιες».

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
Στο σχετικό έγγραφο του Υπουργείου αναφέρεται:
«Από ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στα καταχωρισμένα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Survey), έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό που έχει στο ενεργητικό της. Εν όψει της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σας αποστέλλουμε πίνακες Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων των περιοχών ευθύνης σας και παρακαλούμε για τις απόψεις σας σχετικά με την οργανικότητά τους. Ειδικότερα, στους πίνακες εμφανίζεται η κάθε σχολική μονάδα με την οργανικότητα και το μαθητικό δυναμικό όπως δηλώνεται στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας (Survey) καθώς και στήλη με το τι οργανικότητα θα έπρεπε να έχει κάθε σχολική μονάδα βάσει του μαθητικού της δυναμικού. Επειδή είστε βαθύτεροι γνώστες της κατάστασης των σχολικών μονάδων της περιοχής σας και των ειδικότερων συνθηκών που τις περιβάλλουν, παρακαλούμε όπως έχουμε την άποψή σας για την οργανικότητα κάθε σχολικής μονάδας καθώς και τυχόν παρατηρήσεις σας. Παρακαλούμε όπως αποστείλετε συμπληρωμένους τους πίνακες μέχρι την Παρασκευή 5-4-2013 στην ηλεκτρονική διεύθυνση t09dypd@minedu.gov.gr».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα