Μουσείο Τυπογραφείας

Πέντε λόγοι για να προστατεύσουμε την Ανταρκτική

Κατά την πολυμήχανη νεαρή, οι λόγοι για να προστατεύσουμε την Ανταρκτική είναι πολλοί, αλλά οι πέντε βασικότεροι, όπως υποστηρίζει, είναι οι εξής:

• Ερευνα
«Η Ανταρκτική είναι η ´μνήμη´ της γης. Μέσω γεωτρήσεων στον πάγο μπορούμε να ´ανακαλύψουμε´ 800.000 χρόνια κλιματικής ιστορίας του πλανήτη. Κάθε χρόνο, κάποιοι επιστήμονες θυσιάζουν την άνεση της σύγχρονης ζωής και πηγαίνουν να ζήσουν σε μία παγωμένη βάση για χάρη της έρευνας που θα μας βοηθήσει να χτίσουμε το μέλλον μας. Για μένα αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες καθώς έχω δει με τα μάτια μου τις βάσεις μου. Και πιστέψτε με, δεν είναι σαν τη Χαλκιδική», σημειώνει. «Η διαδικασία της έρευνας -συνεχίζει- είναι κάτι που χρειάζεται ησυχία και απομόνωση. Ο λόγος γι’ αυτό είναι πως ακόμη και η λεπτομέρεια -όπως π.χ. το να μετακινηθεί ένα πετραδάκι- παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό το έμαθα από πρώτο χέρι, όταν άκουσα έναν Αργεντινό ερευνητή να με επιπλήττει σε αυστηρό ύφος, όταν με είδε να πατώ πάνω σε κάποια χόρτα».

• Ανταπόδοση
«Αυτό που κάνει η Ανταρκτική για εμάς είναι να ´δροσίζει´ τους ωκεανούς και κατ’ επέκταση και τη θερμοκρασία του πλανήτη μας. Ενα άλλο όφελος είναι ότι το κρύο κι αλμυρό νερό επηρεάζει τα ρεύματα κι έτσι υπάρχουν μάζες από γαρίδες, που είναι σημαντικές για τη θαλάσσια ζωή. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι, χάρη στην Ανταρκτική και τη λευκή της επιφάνεια, αντανακλώνται πίσω οι ραδιενεργές ακτίνες του ήλιου (πρόκειται για το Albido effect). Εν συντομία, η Ανταρκτική είναι ο θερμοστάτης της γης, ο ´μπουφές´ για τα θαλάσσια ζώα και το αντηλιακό της γης. Καθόλου κακό, ε;», συμπληρώνει.

• Κατοχή πόρων
«Τα στρώματα του πάγου της Ανταρκτικής περιέχουν 70% του γλυκού νερού του κόσμου. Σήμερα, βλέπουμε μεγάλα κομμάτια πάγου (που λειτουργούν ως ένα προστατευτικό φράγμα μεταξύ του πάγου πάνω στην ήπειρο και τη θάλασσα) να σπάνε και να λιώνουν πολύ γρήγορα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 2070, η τρύπα του όζοντος σε ένα σημείο, που οι δροσεροί άνεμοι, οι οποίοι φυσούν πάνω και γύρω από την ανατολική Ανταρκτική θα σταματήσουν και η θερμότητα θα αυξηθεί. Ολοι καταλαβαίνουν τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Δύο πράγματα θα ακολουθήσουν. Το πρώτο είναι ότι θα χαθεί αυτό το πολύτιμο ποσοστό νερού σε μια εποχή που το αγαθό αυτό είναι ήδη περιζήτητο και το δεύτερο ότι η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί μέχρι και 60 μέτρα (σε παγκόσμια κλίμακα)», εξηγεί.

• Εκμετάλλευση
Η Ανταρκτική είναι μια ανέγγιχτη και ´παρθένα´ ήπειρος κι έτσι εξακολουθεί να έχει τεράστιες ποσότητες ορυκτού πλούτου, που αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για πολλούς. Η Συνθήκη της Ανταρκτικής, κατά την Μπέλλα, αποτελεί ένδειξη του γεγονότος ότι υπάρχει ελπίδα πως οι χώρες μπορούν να συνεργαστούν και να λάβουν αποφάσεις που θα βάζουν τη φύση στην πρώτη θέση. Ωστόσο, όπως λέει, σημαντικό είναι η ανανέωση της Συνθήκης, που λήγει το 2041, προκειμένου να προστατευτεί ο χαρακτήρας αυτός της περιοχής.

• Μοναδικότητα
«Η Ανταρκτική είναι κάτι το πολύ σπάνιο, διότι είναι η τελευταία ήπειρος που διαθέτει μια άγρια, ανέγγιχτη ομορφιά. Είναι ένα μέρος όπου μπορούν να ζήσουν ανενόχλητοι οι πιγκουίνοι και να γεννήσουν τα μικρά τους. Ένα μέρος για τις φάλαινες να έρθουν να φάνε μαζί με τα παιδιά τους. Ένα μέρος, που αφήνει άναυδους από την ομορφιά τους όσους ´τολμηρούς´ την επισκεφθούν. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι η Ανταρκτική είναι η πιο ειρηνική γωνιά του πλανήτη – η μοναδική ίσως. Τελείως απαλλαγμένη από πολέμους, συγκρούσεις, ρατσισμό και κάθε μορφή βίας. Είναι ένα μέρος απόλυτης ηρεμίας και ειρήνης κι αυτό, εμένα προσωπικά, μού φέρνει στο μυαλό κάτι ανεκτίμητο, την ελπίδα», καταλήγει η νεαρή πρέσβειρα της παγωμένης αυτής γωνιάς του πλανήτη μας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.