Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την ελληνική και κυπριακή κρίση

Παρά τα μεγάλα δικά της εσωτερικά προβλήματα διεκδικεί υπέρ αυτής πλείστα όσα σε βάρος των ελληνικών δικαίων με αμερικανική στήριξη, ευρωπαϊκή υπονόμευση, ρωσική σκοπιμότητα και με γερμανική επιβούλευση.
Μεγιστοποιούνται οι κίνδυνοι για νέες ελληνικές δυσκολίες σε όλα τα ευαίσθητα σημεία των προκλητικών τουρκικών επιδιώξεων.
Αυτές παρουσιάζονται ως σταθερές απαιτήσεις τουρκικών διεκδικήσεων, αλλά και ως πολιτικές ´φιλίας και συνεργασίας´ με την Ελλάδα. Χωρίς όμως αυτές οι ´καλές´ διαθέσεις να επιβεβαιώνονται στην πολύχρονη νεο-οθωμανική πολιτική από την εποχή των συμφώνων φιλίας και συνεργασίας (το 1933) που προώθησε η πολιτική του μεγάλου Ελληνα πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου. Αφού, από τότε ως σήμερα, η Τουρκία επιβουλεύεται την Ελλάδα. Με κορυφαίες επιθέσεις την εισβολή – κατοχή της Βόρειας Κύπρου, τα Ιμια, τις συνεχείς εναέριες και θαλάσσιες παραβάσεις, τις ´γκρίζες´ ζώνες στο Αιγαίο, τις απαιτήσεις αφοπλισμού νησιών, τις σκοτεινές μεθοδεύσεις στη Θράκη, τη στήριξη των Σκοπίων κ.λπ.
Με επίκεντρο, όμως, αυτής της επιθετικής κατά Ελλάδας – Κύπρου πολιτικής την επιβολή στον μουσουλμανικό κόσμο το ´δεν υπάρχει άλλος Θεός πλην του Αλλάχ´ με προώθηση της παγκόσμιας ισλαμιστικής (κατά Νταβούτογλου) ολιστικής ισλαμικής κοσμοθεωρίας ως εναλλακτικό παγκόσμιο σύστημα απέναντι στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η οποία έχει δημιουργήσει τη σημερινή κρίση την οποία η κοσμοθεωρία Νταβούτογλου την εκμεταλλεύεται…
Πάντως, εμείς τώρα ανεξάρτητα από τη βαριά κρίση που αντιμετωπίζουμε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση απέναντι στην πολιτική Τουρκία και σε φιλική διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό.
Η τουρκική πολιτική στρατηγική, γεωστρατηγική, διπλωματική και στρατοκρατική ΕΠΙΔΙΩΞΗ είναι μια και μοναδική: επιδιώκει αμετάκλητα την επιβολή επικυριαρχίας της Νεο-οθωμανικής περιφερειακής ισχύος της επί της Ελλάδας, ευρύτατα στην Κύπρο με τον ´Αττίλα´ να εξακολουθεί να κατέχει με την εισβολή του 1974, παράνομα τη Βόρεια Κύπρο.
Εχοντας δημιουργήσει ένα παράνομο κρατίδιο που τώρα πάλι -λόγω των προκλήσεων για την Α.Ο.Ζ.- να απειλεί με διχοτόμηση τη νήσο. Με εκμετάλλευση της βαριάς οικονομικής κρίσης που δημιουργήθηκε.

ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλλά δεν απειλεί μόνο με τη διχοτόμηση. Επιδιώκει μόνιμα να ξεκαθαρίσει υπέρ αυτής τις αποκαλούμενες ´ΓΚΡΙΖΕΣ´ ζώνες από το βόρειο ως το νότιο Αιγαίο. Επιμένει, με πλείστες όσες μεθοδεύσεις, στον αφοπλισμό των ελληνικών γειτνιαζόντων νησιών μας.
Ακόμα προωθεί με ´επιτάχυνση´ να θέσει θέμα μειονότητας στη Θράκη, ενισχύει τη σύγχυση πρόκλησης και αδιαλλαξίας των Σκοπίων, συνεργάζεται από χρόνια για την ´οργάνωση´ του στρατού και μεθοδεύει αναθέρμανση σχέσεων με τη Βουλγαρία, με αφορμή τους αγωγούς αερίου κ.λπ.
Κυρίως προωθεί τις διπλωματικές της σχέσεις (με ανάλογες ανταλλαγές συμφερόντων) με όλα τα βόρεια και νότια ευρωπαϊκά κράτη διεκδικώντας, με αυξανόμενη δυναμική στην πολιτική και οικονομική ζωή ευρωπαϊκών χωρών κυρίως δε της Γερμανίας, που έχει ´μέγα´ αριθμό Τούρκων μεταναστών 2ης και τρίτης γενιάς.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΥΤΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ
Παράλληλα, λόγω της μουσουλμανικής θρησκευτικής σύνδεσης διαδραματίζει νέους ρόλους πολλαπλών διαδρομών και επιρροών σε όλη τη Μεσόγειο διεκδικώντας από την ταραγμένη Αίγυπτο έναν ηγετικό μουσουλμανικό ρόλο τον οποίο, εκτός από 2 – 3 πλούσια πετρελαϊκά κράτη, τα υπόλοιπα αραβικά υποδέχονται έστω και συμβατικά, την τουρκική δυναμική ισχύ.
Τη μεγάλη της όμως στρατηγική δυναμική αποτελεί η Αμερική που στηρίζει με ιδιαίτερη έμφαση την Τουρκία ως περιφερειακό ισχυρό ανάχωμα ενάντι Ρωσίας και άλλων ισχυρών ασιατικών κρατών. Παράδειγμα της ανοιχτής αυτής στήριξής της αποτέλεσε η ανοιχτή παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα για την αποζημίωση των συγγενών των Τούρκων στρατιωτών που εξοντώθηκαν.
Πρωτοβουλία την οποία αποδέχτηκε το Ισραήλ, άσχετα αν αυτό τούτο το γεγονός δεν αποτελεί το κλειδί για μια αποφασιστική συνταύτιση σχέσεων, συμφερόντων και κοινών ρόλων στην κρίσιμη περιοχή της Μ. Ανατολής, Βαλκανίων, Μεσογείου κ.λπ.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΕ… ΘΕΩΡΙΕΣ
Βασικά, η Τουρκία έχει τη νεο-οθωμανική υπερ-ιδεολογία για να ενισχυθεί, από την πλευρά της Τουρκίας η ΟΛΙΣΤΙΚΗ, ΙΣΛΑΜΙΚΗ, ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ, σε αντιστοιχία με την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης ενάντια στο σύστημα των εθνών κρατών. Γιατί όπως γράφει ο πολύς θεωρητικός σημερινός υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πολυσέλιδο βιβλίο (έχουμε ξαναναφερθεί και θα ασχοληθούμε πολλές ακόμα φορές) ´το βασικό ζήτημα για το ισλαμικό πολιτικό στερέωμα φαίνεται να είναι η εκ νέου ερμηνεία της πολιτικής του παράδοσης και θεωρίας ως εναλλακτικού παγκόσμιου συστήματος, αντί απλώς ως προγράμματος για την ισλαμοποίηση μεμονωμένων εθνών – κρατών συνεπώς θα έχει κρίσιμη σημασία η ορθή κατανόηση των θεωρητικών θεμελίων της ισλαμικής πολιτικής και οι κοσμοθεωρητικές τους αντανακλάσεις στη μουσουλμανική ιστορία…´.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ´ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ´ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΖΙΧΑΝΤ
Εναντι, όμως, αυτής της ιστορίας υψώνεται -με τη δική του, σε παγκόσμια εξάπλωση και συνεχή επιρροή η ιστορία του Ισραήλ, η οποία έχει στην ίδια περιοχή την πιο ισχυρή σύγχρονη εξοπλιστική μηχανή η οποία μπορεί να διεκδικήσει δική της υπεροχή. Με τη διαφορά ότι και οι δύο αυτές χώρες αντιμαχόμενων συμφερόντων καταλήγουν να υπηρετούν τον ίδιο παγκόσμιο αφέντη και διαφορετικές ´προφυλακές της υπερισχύος του´ στο πιο κρίσιμο (τουλάχιστο για τα τρέχοντα πρώτα 50 χρόνια του 21ου αιώνα) σημείο ενεργειακών και στρατηγικών συμφερόντων Δύσης και Ανατολής, Βορρά και Νότου.
Ομως, παρά τα προβλήματα που έχει η Τουρκία από τις εσωτερικές της διαφορετικές εθνότητες στον ανταγωνισμό με το Ισραήλ διαθέτει το υπερ-όπλο Τζιχάντ σ’ ένα μεγαλύτερο σύνολο (και πιο αποφασισμένο) της κεντρικής μουσουλμανικής αυτοθυσίας. Η οποία ανάγκασε τώρα τον πρόεδρο Ομπάμα να επιμένει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

ΜΑΖΙΚΟ ΜΠΑΡΑΖ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΜΕ ΣΙΡΙΑΛ
Πάντως, πέρα από όλες τις προεκταθείσες σχεδιασμένες και σταθερά προαγόμενες μεθοδικά προωθούμενες τουρκικές επιδιώξεις επισημαίνουμε ότι αυτές υπερ-ενισχύονται από το μπαράζ της μαζικής μιντιακής διαδικτυακής προπαγάνδας που πραγματοποιεί η Τουρκία για τη δημιουργία μιας εξαιρετικά ´προοδευτικής´ και εκσυγχρονιστικής σύγχρονης πολιτισμικής εικόνας που προωθεί σε πανελλήνια, κυρίως, κλίμακα με τα τηλεοπτικά σίριαλ με τα οποία εδώ και χρόνια κατακλύζει τις ελληνικές τηλεοράσεις.
Με αποτέλεσμα να έχουν γίνει πιο ´οικείες´ οι φιγούρες του τουρκικού κινηματογραφικού φαίνεσθαι έναντι του ελληνικού μη φαίνεσθαι, μέσα από τον εκμηδενισμένο σημερινό ψυχισμό Ελλήνων – Ελληνίδων, από τη βαρύτατη οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε στη χώρα μας…

ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ         ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΟ, ΟΜΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ              ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μια κρίση, στην οποία αν είχαν πραγματικά καλές γειτονικές σχέσεις αλληλεγγύης οι Τούρκοι φίλοι μας δεν πέφτανε τώρα και καιρό, πάνω μας σαν γύπες να εκμεταλλευθούν τα πάντα, για να μας αλώσουν επικίνδυνα στη δεινή αυτή φάση που αντιμετωπίζουμε.
Μια κρίση υπερεκμεταλλευτικού χρέους. Μια κρίση κοινωνικής αναστάτωσης και αγωνίας των Ελλήνων πολιτών σε όλη τη χώρα…
Αλλά οι Τούρκοι όσο κι αν εμείς κατανοούμε τον τουρκικό λαό ως καλούς γείτονες οι πολιτικοί και στρατηγικοί τους Φορείς δεν αφήνουν τους δύο λαούς μας να πορεύονται ειρηνικά με αλληλοκατανόηση και συνεργασία.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΗΘΕΛΕ            ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ
Αλλωστε, η μακρά πορεία μέσα στον κρίσιμο (για τις σχέσεις των δύο λαών) από τις αρχές του 20ού αιώνα ιδιαίτερα (αλλά και από την αρχή της λειτουργίας του νεοελληνικού κράτους έχουν αποδείξει τη συνεχή επίσημη τουρκική ψευδοφιλία, την οποία εννοούν ως επιθετικότητα και εκμετάλλευση ιδιαίτερα από την εποχή της ελληνοτουρκικής φιλίας 1933 με το σύμφωνο Βενιζέλου – Ινονού Αττατούρκ κ.λπ.
Ενα σύμφωνο που καταπατήθηκε λίγα χρόνια μετά για να εξυπηρετηθούν οι τουρκικές σκοπιμότητες κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, τότε που στην πρώτη κρίσιμη φάση του η Τουρκία έμεινε ουδέτερη. Για να προσεγγίσει τους συμμάχους προς το τέλος που η συμμαχική νίκη ήταν βέβαιη.
Με αποτέλεσμα μετά να ζητά από τους συμμάχους τα Δωδεκάνησα, αλλά ζήτησαν από τους Βρετανούς τον έλεγχο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ενώ ζήτησαν πριν τη λήξη του πολέμου από τους Γερμανούς, λέγεται με αδιαφορία των Αγγλων, να καταλάβουν ΕΙΡΗΝΙΚΑ Χίο – Μυτιλήνη και Σάμο…
Τώρα η τουρκική δολιότητα είναι μεγάλη για να επιβάλλεται σε όλους τους πολιτικούς μας μεγαλύτερη εθνική εγρήγορση όλων των συμφερόντων της χώρας για μια σωστή ελληνοτουρκική φιλία και συνεργασία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα