Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

3η γνώμη

Τα γεγονότα της Κύπρου και η ´μεθυστική οσμή´ των υδρογονανθράκων της εξερέθισαν την τουρκική διπλωματία για το Κυπριακό ζήτημα. Ο κ. Νταβούτογλου χρησιμοποίησε την οικονομική κρίση ως πρόσχημα για την επαναφορά, διπλωματικώς, της επιδίωξης των Τούρκων για διχοτόμηση του νησιού. Οι Τούρκοι αδιαφορούν, αν η λύση του Κυπριακού βρίσκεται πάντοτε υπό την αιγίδα του Σ.Α. του Ο.Η.Ε. και ότι η Ε.Ε. έχει τεθεί αλληλέγγυος στη διεθνή υπόσταση του Κυπριακού κράτους – μέλους της και συνδέει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ανάλογα και με τη στάση της στο Κυπριακό.
Απειλεί ο κ. Νταβούτογλου με διχοτόμηση, αν δεν τα βρουν με τους Τουρκοκύπριους για τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων. ´Το θέμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών ανοιχτά της Κύπρου, λέει, θα οδηγήσει στην επιτάχυνση της λύσης του Κυπριακού με τη δημιουργία ενιαίου συνεταιρικού κράτους μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ή στη διχοτόμιση και δημιουργία δύο κρατών´. Και συνεχίζει τις προκλήσεις με τις ´σχοινοτενείς´ τοποθετήσεις του. ´Οι ενεργειακές πηγές πρέπει να γίνουν πηγές νέας ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει το νέο κράτος (;) στο οποίο θα είναι εταίροι και οι Τουρκοκύπριοι´.
Συνεχίζουν οι γείτονες να μην αλλάζουν νοοτροπία και να θεωρούν ντε φάκτο την ύπαρξη τουρκικής οντότητας κράτους με το οποίο έχουν υπογράψει και συμφωνίες, νόμιμες κατ? αυτούς, ανίσχυρες κατ? άλλους, βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Η έμμεση επίθεση της Μέρκελ στην Κύπρο επέτρεψε στην Αγκυρα να εκμεταλλευθεί την οικονομική κρίση και να θέσει σχέδια συνιδιοκτησίας των κοιτασμάτων με την εμπλοκή και των ´μεγάλων δυνάμεων´, που με κάθε τρόπο κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Να μην μας διαφεύγει δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, που συμφωνούν με την τουρκική πρόταση ότι ´δεν μπορούν να εκμεταλλευθούν τα κοιτάσματα μόνο οι Κύπριοι, χωρίς να ληφθούν υπ? όψιν τα ίσα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι´ και τάσσονται υπέρ της άποψης ότι ´τα δικαιώματα αυτά πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ Βόρειου και Νότιου τμήματος της Κύπρου´.
Χαλαρές, ως συνήθως, οι διπλωματικές αντιδράσεις του κ. Αβραμόπουλου ότι είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις Νταβούτογλου με το ´ρεφρέν´ ότι καμία λύση δεν είναι αποδεκτή εκτός απ? αυτήν που αποφάσισε το Σ.Α. του Ο.Η.Ε. βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Ισως να προετοιμάζεται η επαναφορά Σχεδίου Ανάν Νο 2 σε χειρότερη μορφή με το πρόσχημα της συνεκμετάλλευσης και να μεθοδεύεται τετραμελής διάσκεψη για το θέμα του αερίου Ελλάδος – Τουρκίας – Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων.
Το να γυρίσουμε 10ετίες πίσω στο καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων είναι αναχρονιστικό, αλλά και επικίνδυνο. Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος – μέλος της Ε.Ε. και έχει αυτονομία ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η ανάμειξη άλλων σ? ένα κυρίαρχο κράτος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν. Ο υπαινιγμός περί διχοτόμησης πρέπει να ξεχασθεί και οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν ολέθριο λάθος.
Ας μην ξεχνάμε ότι στη διυπουργική σύσκεψη της Κων/πολης συμφωνήθηκε να γίνει προσπάθεια για συνομιλίες βάσει των σχέσεων καλής γειτονίας. Μέσα σε λίγο χρόνο ξεχάστηκαν; Η πρόταση για τετραμερή διάσκεψη αντιβαίνει στη θεμελιώδη αρχή της ανεξαρτησίας της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας του Κυπριακού κράτους, η δε εμπειρία από προηγούμενες περιπτώσεις ουδένα θετικό αποτέλεσμα έφεραν, αντιθέτως προκάλεσαν τριβές και συγκρούσεις.
Οι Η.Π.Α. επιδιώκουν μηδενικά προβλήματα στη Μεσόγειο, που έχουν στρατηγικά συμφέροντα. Η επίσκεψη Ομπάμα στο Ισραήλ είναι έμμεση αναγνώριση της συμφωνίας Κύπρου – Ισραήλ – Αμερ. Εταιρειών πετρελαίων και δεν είναι άμοιρος της αίτησης συγγνώμης Νετανιάχου προς Ερντογάν για τα γεγονότα του ´Μαβί Μαρμαρά´. Πάντως η επαναδραστηριοποίηση της Αιγύπτου και τα φλερτ της Αγκυρας με αυτήν και το Τελ – Αβίβ πρέπει ν? ανησυχούν την ελληνική διπλωματία για τις εξελίξεις με το θέμα του Καστελόριζου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα