Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

3η γνώμη

Η απόφαση για την Κύπρο έφερε παγωμάρα, φόβο και αμηχανία. Αύριο δεν θα είναι το ίδιο με το χθες. Δεν πάρθηκε στο Κοινοβούλιο του νησιού, αλλά στο ´βουλευτήριο´ των Βρυξελλών. Στην Κύπρο ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη άτακτη χρεοκοπία με το κλείσιμο των Τραπεζών. Με την απόφαση του Γιούρογκρουπ έγινε ελεγχόμενη.
Η κυπριακή ηγεσία αναγκάστηκε να συνεργασθεί με κανόνες ασυνήθους κακίας, διότι ήταν απροετοίμαστη και αδύναμη να μεθοδεύσει την καλύτερη κακή απόφαση. Συμμετείχαν ´17´ και πέρασε του ενός, του κ. Σόιμπλε, που παρήγγειλε στους Κυπρίους πως η απόφαση είναι δίκαιη και αν νομίζετε ότι αδικείστε βρείτε τους φταίχτες!
Οι Γερμανοί κατάφεραν να διευρύνουν το χάσμα μεταξύ εύρωστων και ισχνών χωρών της Ευρωζώνης. Μας ζηλεύουν, λέει ο Σόιμπλε, όπως συμβαίνει με τους ´έξυπνους´ μαθητές μέσα στην τάξη, γι? αυτό εμείς πάμε με τους ισχυρούς και δεν υποχρεούμεθα να περιθάλπουμε τους αδυνάτους. Δηλαδή μέσα στην Ευρωζώνη ´όλοι αντάμα και ο ψωριάρης χώρια´. Ρωτήθηκε ο Σόιμπλε, γιατί δεν εφαρμόζεται το ίδιο και στους άλλους φορολογικούς παραδείσους και είπε: ´Δεν γνωρίζω να είναι άλλο κράτος σε ανάλογη θέση όπως η Κύπρος, πολύ περισσότερο το Λουξεμβούργο´ (Νέα 23/3/13). Δηλαδή τα άλλα κράτη κάνουν τα δικά τους, αλλά δεν απλώνουν το χέρι…
Πέτυχε η Γερμανία βραχυπρόθεσμα αυτό που ήθελε, αλλά δεν βλέπει ότι μακροπρόθεσμα, αντί για σύγκλιση των σκοπών της Ευρωζώνης θα επέλθει απόκλιση.
Τι θα γίνει στην Κύπρο; Ο,τι έγινε και μ? εμάς. Η υπογραφή μνημονίου, οι αναθεωρήσεις του, οι εφαρμοστικοί νόμοι, οι μειώσεις μισθών, οι αυξήσεις στη φορολογία, οι απολύσεις. Θα ?ρθει βαριά ύφεση, βίαιη, απότομη και παρατεταμένη. Οι πρωτοβουλίες των τροϊκανών θα κλιμακώνονται κι εκεί επιφέροντας τον θάνατο των επενδύσεων και του κυπριακού τουρισμού. Σ? αυτή τη γειτονιά με πολλούς δράκους γύρω της η Κύπρος θα έχει στα πόδια της μια τροϊκανή μονάδα δράσης, την ´Τας Φορς´ για θέματα ανάπτυξης, για διαρθρωτικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα και αλλού. Και το κάθε επόμενο μνημόνιο θα φέρνει πιο επώδυνα μέτρα απ? το προηγούμενο.
Πρόκειται για μια ´καλύτερη κακή λύση´. Ετσι όπως εξελίχθησαν τα πράγματα, αφ? ότου ο κυπριακός λαός, όχι η ηγεσία του, είπε το ´όχι´ την πρώτη φορά, χωρίς να ?χει εναλλακτική λύση, εκ του αποτελέσματος απεδείχθη ότι ήταν λάθος. Ορθωσαν το ανάστημά τους στους ισχυρούς, ορμώμενοι ίσως απ? το συναίσθημα του πατριωτισμού, χωρίς τίποτα να εξασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και διαψεύσθηκαν στις προσδοκίες τους. Στην εποχή μας πρέπει κανείς, όταν είναι μικρός και ανίσχυρος να σταθμίζει πότε να λέει ´όχι´ έχοντας υπ? όψιν του τη μοναδική λέξη, που σκέπτονται οι διπλωμάτες, το ´συμφέρον´.
Με αβεβαιότητα και μεγάλες ασάφειες έκλεισε κι αυτό το Γιούρογκρουπ για το Κυπριακό. Δεν πιστεύω πως αυτό είναι στα υπέρ της κυπριακής υπόθεσης. Οι Ευρωπαίοι κέρδισαν χρόνο. Αφήνουν λάσκα το σχοινί, να το σφίξουν αργότερα. Το ίδιο έκαναν και μ? εμάς. Τρενάριζαν τον χρόνο, έναν δύο μήνες, να φθάσουμε στο μη παρέκει κι έβαζαν στο τραπέζι τις λύσεις και σου λέγαν: ´Διάλεξε το πιο λίγο επώδυνο´. Και μεις υποκύπταμε. Ετσι δημιουργούν τους φτωχούς του Νότου για να κάνουν κι άλλους σαν εμάς.
Σε συνειδησιακή κρίση ομολόγησε ο Σόιμπλε ότι ´μια εισφορά επί των καταθέσεων 6,25%… δεν είναι και το χειρότερο μπροστά στα βάρη που έπρεπε να σηκώσει η Ελλάδα´. Είπε την αλήθεια. Φαίνεται πως δεν έχει συνείδηση του τι έχει πει και τι έχει κάνει. Οπως είπαν και για τον ´πολλαπλασιαστή´. Κανένα λάθος! Τα γνώριζαν όλα κι έβαλαν έναν υπαλληλάκο, να πει τα περί λάθους. Ξέρουν τι κάνουν, όταν βρίσκουν ανυπόστατους να μας κυβερνούν, οι οποίοι άλλα λένε τη μια φορά και άλλα την άλλη, παίζοντας το παιχνιδάκι τους.
Οι Κύπριοι έπαιξαν ανοήτως το χαρτί της Ρωσίας κι έχασαν. Υπήρχε μόνο στη φαντασία τους. Η προτεραιότητα του Πούτιν ήταν να διατηρήσει τις σχέσεις του με την Ευρώπη. Δεν θυσίαζε την Ευρώπη με την Κύπρο. Τα περί υδρογονανθράκων είναι σε σφαίρα επιρροής άλλων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα