Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ Τ´ ΑΥΤΑ

Αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση, πυροδότησε η συμφωνία του Eurogroup για το σχέδιο διάσωσης της μεγαλονήσου, ύψους 10 δισ. ευρώ. Μία συμφωνία με οδυνηρές αποφάσεις, που, ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση υποδέχθηκε με ανακούφιση καθώς αποφεύχθηκε -σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα- ο κίνδυνος της άτακτης χρεοκοπίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι όροι που επιβλήθηκαν, κυρίως σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις, θα οδηγήσουν σε βαθιά ύφεση και αύξηση της ανεργίας, ενώ ανεπανόρθωτη είναι η ζημιά που δέχθηκε η χώρα ως χρηματοοικονομικό κέντρο.
Οι διαπραγματεύσεις δύσκολες, σκληρές και πολύωρες, με την Ευρώπη να δηλώνει ότι παραμένει αλληλέγγυα και ότι επιθυμεί τη διατήρηση όλων των χωρών τους κόλπους της.
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, η Κομισιόν εργάστηκε εντατικά προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμφωνία. «Στο μυαλό μας είχαμε τα συμφέροντα του λαού της Κύπρου ήδη από το 2011», είπε και τόνισε πως έπρεπε να φτάσουμε σε λύση σχετικά με ένα οικονομικό μοντέλο, το οποίο δεν ήταν πλέον βιώσιμο και το οποίο δεν μπορούσε να προσφέρει ευημερία στον λαό της Κύπρου. Οι προκλήσεις για την Κύπρο είναι τεράστιες, αλλά η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στην Ε.Ε. για στήριξη, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής. Ανάλογες και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, αλλά και άλλων αξιωματούχων.
Διαφορετική, όμως, η άποψη της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας. Η Μαρία Φέκτερ εκτιμά τώρα πως η χώρα έχει σταθεροποιηθεί, ενώ, αναφερόμενη στη νέα απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, χαρακτηρίζει τη λύση επώδυνη, αλλά εφικτή, λέγοντας ότι  η εφαρμογή της θα είναι επώδυνη για τον κυπριακό πληθυσμό, ο οποίος έχει να διανύσει έναν πολύ μακρύ δρόμο, με τα μέτρα που αποφασίστηκαν.
Καυστικός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο οποίος χαρακτήρισε  ´επιλεκτική´ και συνεπώς ´μη ανεκτή´ τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να μην επιλέγει τα θύματά της όπως αυτή νομίζει ότι πρέπει να επιλέξει?
Οντως, ο δρόμος για την Κύπρο, για τον λαό της, θα είναι μακρύς. Και όχι στρωμένος με ρόδα?
Ο ελληνικός δε, λαός, θα είναι αλληλέγγυος. Διότι έναν δύσκολο και ανηφορικό δρόμο ανεβαίνει και ο ίδιος τα τελευταία χρόνια. Ευχή, το συντομότερο δυνατό, να έρθουν και για τους δύο λαούς καλύτερες μέρες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα