Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κρατούμενοι στο πάτωμα!

Σοβαρά προβλήματα, που απορρέουν από την έλλειψη προσωπικού και την αδυναμία οργάνωσης βασικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων για τους κρατουμένους, αντιμετωπίζουν οι νέες δικαστικές φυλακές στην Αγιά, που εγκαινιάστηκαν πριν από τρεις μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι -όπως συνέβαινε και στο παλιό κτήριο- 30 κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα, αφού ο συνολικός αριθμός των φυλακισμένων υπερβαίνει τη δυναμικότητα που έχουν οι δύο εν λειτουργία πτέρυγες.  
Τα προβλήματα των φυλακών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε χθες ο διευθυντής των φυλακών Γιάννης Κλαπάκης με τον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος, μαζί με στελέχη του κόμματος και την υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου ´Επιλογές´, επισκέφθηκαν τις φυλακές για να προσφέρουν βιβλία για την υπό σύσταση βιβλιοθήκη του νέου σωφρονιστικού καταστήματος.  
Ο κ. Κλαπάκης υπογράμμισε ότι, προκειμένου να λειτουργήσουν και οι 5 συνολικά πτέρυγες της φυλακής, χρειάζονται ακόμα τουλάχιστον 100 άτομα ως προσωπικό, ενώ σε ό,τι αφορά τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν ανέφερε: «Τώρα λειτουργούν 2 πτέρυγες, χωρητικότητας 240 κρατουμένων, αλλά κρατάμε 270 άτομα. Αυτό για εμάς είναι τεράστιο πρόβλημα που ούτε το επιθυμούσαμε και ούτε το θέλαμε. Εμείς ήρθαμε από την άλλη φυλακή για να αποφύγουμε τον υπερπληθυσμό και τον συνωστισμό και τώρα σε μια μοντέρνα φυλακή έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι 30 κρατούμενοι κοιμούνται πάλι πάνω σε στρώματα και τα τρίκλινα κελιά τα έχουμε κάνει τετράκλινα».
Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει να ανοίξει μία ακόμα πτέρυγα, κάτι που όμως είναι αδύνατον να γίνει λόγω της έλλειψης υπαλλήλων. «Για να λειτουργήσουμε όλη τη φυλακή, δηλαδή και τις 5 πτέρυγες, θα θέλαμε ακόμα 50 εσωτερικούς υπαλλήλους και 50 εξωτερικούς συν τους διοικητικούς. Τώρα, με την κινητικότητα, θα πάρουμε 4 διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά δεν επαρκούν. Και όσο δεν έχουμε το προσωπικό που χρειαζόμαστε τόσο λιγότερα μπορούμε να προσφέρουμε», σημείωσε ο διευθυντής των φυλακών και πρόσθεσε: «Ηρθαμε εδώ με πολλές ελλείψεις γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα θα ζητήσουμε από όλους τους Φορείς της τοπικής κοινωνίας, όπως Αθλητικούς Συλλόγους και όποιον άλλο Σύλλογο θέλει, τη βοήθειά τους για να προσφέρουν ό,τι μπορούν. Εμείς από την πλευρά μας πραγματικά δεν μπορούμε να προσφέρουμε τίποτα στους κρατουμένους πέρα από την κράτησή τους και το λιγοστό φαγητό που τους δίνουμε. Γι’ αυτό και θα πρέπει να οργανωθούμε με τη βιβλιοθήκη, με προγράμματα εκπαίδευσης, με γυμναστήρια κ.λπ. Μόνοι μας, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αφού και οι πιστώσεις του κράτους είναι ελάχιστες».

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί στενά  το θέμα του προσωπικού και πρόσθεσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιλυθεί, ενώ σε ό,τι αφορά την προσφορά των βιβλίων τόνισε ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για την οργάνωση της βιβλιοθήκης και προανήγγειλε κι άλλες παρόμοιες δράσεις που θα έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των ζητημάτων της φυλακής.
«Οταν είχαμε παραβρεθεί στα εγκαίνια του νέου καταστήματος των φυλακών της Αγιάς, είχαμε διαπιστώσει ότι είναι μια σύγχρονη φυλακή που έχει αρκετούς χώρους ανάμεσά τους και μία βιβλιοθήκη. Τότε είχαμε δεσμευτεί ότι τα θέματα των φυλακών πρέπει να αποτελούν και θέματα της τοπικής κοινωνίας και να υπάρξουν πρωτοβουλίες, οι οποίες να δημιουργούν την αναγκαία επικοινωνία με τους Χανιώτες πολίτες. Mία συμβολική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η σημερινή. Κινητοποιήσαμε τους εκδότες και με τη βοήθεια του βιβλιοπωλείου ´Επιλογές´ καταφέραμε και συγκεντρώσαμε έναν ικανό αριθμό βιβλίων προκειμένου η ιδέα της βιβλιοθήκης να προχωρήσει ένα βήμα», δήλωσε ο κ. Σταθάκης και καταλήγοντας ευχαρίστησε τον κ. Κλαπάκη για τη συνεργασία και την υποστήριξή του προκειμένου να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δράση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα