Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κινητοποιήσεις καστανοπαραγωγών

«Η ασθένεια του έλκους της καστανιάς έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που οι παραγωγοί είναι απελπισμένοι. Εχουμε ακούσει δεκάδες υποσχέσεις, προχωράμε πλέον σε κινητοποιήσεις, ώστε να εισακουστούμε», λέει ο Συνεταιρισμός Καστανοπαραγωγών, που καλεί τα μέλη του σε Συνελεύσεις στα χωριά και σε συγκέντρωση έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στις 10 Απριλίου.
Εχουν περάσει 4 χρόνια και 3 διαφορετικοί υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχουν δεσμευτεί ότι θα εγκρίνουν την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. ενός προγράμματος βιολογικής αντιμετώπισης του έλκους της καστανιάς, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.
«Μία τετραετία τώρα ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο θέμα, έχουμε πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις από υπουργούς και υφυπουργούς και βουλευτές με τις επερωτήσεις τους. Ολες αυτές οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό. Ο πρώην υφυπουργός, ο  κ. Δριβελέγκας, είχε στείλει ο ίδιος από το γραφείο του δελτίο Τύπου στα μέσα των Χανίων ότι σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ξεκινά η μελέτη της καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς. Και πάλι τίποτα. Εμπαίζουν τον Νομό Χανίων, εμπαίζουν διαχρονικά και τους 4 βουλευτές των Χανίων», ανέφερε ο κ. Νίκος Μπομπολάκης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Ν. Χανίων.
Το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού αποφάσισε μεταξύ άλλων:
• Να οργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις στα χωριά καστανοπαραγωγών (Ελος, Πρασές, Αγία Ειρήνη, Κάντανος, Σέμπρωνας, Βουκολιές) για ενημέρωση.
• Να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10 Απριλίου στην πλατεία Δικαστηρίων, έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας, διαμαρτυρόμενο για τη στάση της Πολιτείας.
• Καλεί τους δύο υφυπουργούς και τους δύο βουλευτές των Χανίων να προσπαθήσουν να είναι ενημερωμένοι από τους αρμόδιους υπουργούς Γεωργίας και Οικονομικών για το πού βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα και ζητούν έγγραφες απαντήσεις για το, αν προτίθενται τα δύο αυτά Υπουργεία να υλοποιήσουν το έργο καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς. Τονίζει ότι «χάνεται πολύτιμος  χρόνος, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η βιολογική καταπολέμηση του έλκους».
 Τέλος, ο κ. Θοδωρής Σταθάκης, ταμίας του Συνεταιρισμού, τόνισε πως «δυστυχώς λέμε και πάλι τα ίδια, αφού ακόμα δεν έχει ενταχθεί το έργο καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς. Επειδή οι αγρότες των Χανίων ξεκινούν έναν αγώνα που θα αποδώσει οφέλη σε αγρότες σε άλλους 11 Νομούς της χώρας, είναι καλό να κινητοποιηθούν και αυτοί. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα για τις καστανιές του Νομού Χανίων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα