Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προτάσεις για τη δακοκτονία

Προτάσεις για τη δακοκτονία διατυπώνει ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου Στέλιος Μιχελάκης σε χθεσινή ανακοίνωσή του με αφορμή την ευρεία συνάντηση που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου την Τρίτη 5 Μαρτίου (σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στα ´Χ.Ν.´ στις 6 Μαρτίου).
Ο κ. Μιχελάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «όσον αφορά τους διαγωνισμούς των εργολαβιών ανάθεσης της δακοκτονίας, θα πρέπει όποιος συμμετέχει στους διαγωνισμούς να αναλαμβάνει μια αξιόλογη έκταση, ώστε να καλύπτει τουλάχιστον τα μισά κοινοτικά διαμερίσματα κάθε Δήμου».
Επίσης, αναφέρει ότι πρέπει «κάποια στιγμή η επιλογή του εμπλεκόμενου προσωπικού, εννοείται πλην των εποπτών, να έρθει στην αρμοδιότητα των Δήμων και να βασίζεται στην ικανότητα και εμπειρία του κάθε εργαζομένου. Ο Δήμος θα τηρεί στοιχεία αξιολόγησης του προσωπικού χρήσιμα για την επόμενη χρονιά».
Ακόμα ο κ. Μιχελάκης υπενθυμίζει ότι στη συνάντηση «από την πλευρά του Δήμου εκφράστηκε η δικαιολογημένη μεγάλη ανησυχία των παραγωγών μας και για τη φετινή (2013) δακοκτονία, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην έγκαιρη προμήθεια των υλικών δακοκτονίας, στην έγκαιρη πρόσληψη του αναγκαίου και απαραίτητου προσωπικού, αλλά και στην παρακολούθηση και στον έλεγχο της όλης διαδικασίας των ψεκασμών». Τονίζει ότι «εκφράζεται έντονη ανησυχία, διότι είναι γνωστό ότι η διαδικασία προμήθειας των υλικών (εντομοκτόνων και πρωτεϊνών) είναι μακροχρόνια λόγω της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού. Επρεπε να έχει αρχίσει από καιρό. Ο δάκος δεν περιμένει εμάς να τελειώσουμε τις διαδικασίες. Ζητούμε με ευθύνη της Περιφέρειας ή της Αντιπεριφέρειας να γίνει οπωσδήποτε ο πρώτος ψεκασμός παρακάμπτοντας, αν χρειαστεί, την τυπική διαδικασία. Αυτό είχε γίνει παλαιοτέρα στην τότε Νομαρχία Χανίων. Για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της διαδικασίας της δακοκτονίας χρειάζεται το απαραίτητο προσωπικό, είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι πριν 4 χρόνια οι παγιδοθέτες στον Νομό Χανίων ήταν 198 και πέρυσι μόνο 33. Επίσης, τότε υπήρχαν 26 γεωπόνοι τομεάρχες δακοκτονίας και πέρυσι μόνο 5, επιπλέον αυτού, οι κινήσεις εποπτών και τομεαρχών ήταν πολύ μειωμένες, αφού για παράδειγμα οι εγκεκριμένες κινήσεις των τομεαρχών γεωπόνων ήταν πέρυσι μόνο πέντε (5) για ολόκληρο τον μήνα.
Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει αύξηση του προσωπικού αυτού (τουλάχιστον στα επίπεδα του 2010), αλλά και να εξασφαλισθεί η άνετη υπηρεσιακή μετακίνησή του. Ο Δήμος μας αναγκάστηκε πέρυσι για να μετριάσει αυτό το πρόβλημα του προσωπικού να προσλάβει έναν επιπλέον γεωπόνο για τη διαδικασία της δακοκτονίας. Εντονη εκφράστηκε, στις συγκεντρώσεις μας, η απαίτηση όλων να υπάρχει έλεγχος για σωστούς ψεκασμούς των δέντρων. Η έρευνα στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς έδειξε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατάλληλη χρωστική ουσία, η οποία χρωματίζει το ψεκαστικό διάλυμα χωρίς να αλλοιώνει την ελκυστική του δράση και αποτελεσματικότητα. Τέτοιες ουσίες να μπουν στον διαγωνισμό προμήθειάς τους για να χρησιμοποιηθούν» κ.ά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα