Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η Ε.Ε. στο χείλος της διάλυσης

Ενώ, η τρόικα εκβιάζει συνεχώς τον κυβερνητικό συνασπισμό και προκαλεί την οργή του ελληνικού λαού, ο πρώην Ευρωπαίος πρόεδρος του Eurogroup φίλος – άφιλος της Ελλάδας κ. Γιούνκερ σε προχθεσινή του συνέντευξη δήλωσε πως η κατάσταση στην Ευρώπη είναι δύσκολη, λόγω της επεκτεινόμενης οικονομικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι αναζητούνται τρόποι για ανάκαμψη με διέξοδο από αυτή τη βαριά κρίση.
Ομως τόνισε πως δεν αποκλείεται η κρίση αυτή να οδηγήσει σε νέο πόλεμο όπως είχε συμβεί και με τον παγκόσμιο πόλεμο της σύγκρουσης συμφερόντων που κατέληξε στην απίστευτη εκείνη καταστροφή των δύο παγκοσμίων πολέμων…

Η ΑΝΑΛΓΗΤΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
Ομως γι’ αυτό το γεγονός τον πρόλαβε ο συγγραφέας του σημαντικού βιβλίου ´Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει αρχίσει´ όπως προανήγγειλε ο καθηγητής της Οικονομίας (με ειδίκευση στη μαθηματική οικονομία) Philippe Engelhard έχει γράψει το best seller βιβλίο ´Ο παγκόσμιος άνθρωπος´ και ασχολείται κυρίως με τη μελέτη του τρίτου κόσμου μετά από την ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων του. Χωρίς βέβαια οι αγώνες να δικαιωθούν λόγω της καπιταλιστικής μανίας της εκμετάλλευσης διά του ανελέητου ανταγωνισμού για υπερκέρδη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Αυτό το βιβλίο μιας ενόρασης, γνώσης και τόλμης του συγγραφέα του (σε περιεχόμενα του οποίου έχουμε ανατρέξει και αναφερθεί) υποστηρίζεται ότι:
• «Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεκινήσει. Ομως δεν το γνωρίζουμε ή υποκρινόμαστε ότι το αγνοούμε».
• «Το σύνολο του πλανήτη φαίνεται να κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ ή τουλάχιστον περισσότερο από το πρόσφατο παρελθόν».
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, ολόκληρα τμήματα του κόσμου κατακερματίστηκαν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε ασταθή ισορροπία. Εθνοτικές συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται, όπως και οι κάθε είδους μαφίες, οι φονταμενταλισμοί, η τρομοκρατία, ακόμα και νέες μορφές φασισμού. Ομως περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα μοναδικό παράδοξο: Ενω ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε παραγάγει τόσο πλούτο, η φτώχεια κερδίζει συνεχώς έδαφος, ακόμα και στις πλούσιες χώρες…

ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ
ΟΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ ΤΗΣ Ε.Ε.
Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε σε πρώτη έκδοση το 1997 στη Γαλλία και μεταφράσθηκε στα ελληνικά από τον Αγγελο Φιλιππάτο με κυκλοφορία από τον εκδοτικό οίκο Α.Α. Λιβάνη το 1999.
Χρόνια κρίσιμα που είχαν αφιονιστεί για υπερκέρδη, υπερ-αγορές και υπερ-κατανάλωση, μαζί με άπειρα σκάνδαλα οι ευρωπαϊκοί Φορείς για διευρύνσεις της Ενωσης και για τη δημιουργία του κοινού νομίσματος. Παράλληλα με τα άγρια παιχνίδια του δυτικού καπιταλιστικού μηχανισμού της απόλυτης παγκοσμιοποίησης. Για να είμαστε κι εμείς ´με υψηλές επιδιώξεις´ και άνομες συναινέσεις αγκιστρωμένοι μέσα σ’ αυτό τον παραλογισμό, που κατέστρεψε πολλά στη χώρα μας και στον κόσμο.
Ομως, τότε, στον πυρετό αυτής της ευρωμανίας, που -εν πολλοίς, βασικά- προερχότανε από την αμερικανομανία για παγκόσμια κατακυριάρχηση (γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά οδηγηθήκαμε τελικά στη σημερινή μας καταστροφική κρίση).
Αλλά αν οι Ευρωπαίοι των οικονομικών μαφιών και διαπλοκών (όπως και η ανάλογη ελληνική περίπτωση) αντιμετωπίζονταν από τότε από υπεύθυνους πολιτικούς, κρατικούς, θεσμικούς και κοινωνικούς Φορείς, θα είχαν περισωθεί πλείστες όσες καταστροφές.

ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ,
Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ, Ο ΚΟΣΜΟΣ
ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ολες, όμως, αυτές οι επισημάνσεις των κινδύνων περιφρονήθηκαν από τους ιθύνοντες για να φθάσει τώρα, η χώρα μας στο μηδέν. Ενώ η Ευρώπη βρίσκεται σε μια προϊούσα οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση με υπέρτερο αδιέξοδο στη Γερμανία, η οποία δημιούργησε αυτή την κρίση, για τη δική της εξυπηρέτηση συμφερόντων οικονομικής και υπερ-πολιτικής υπερισχύος. Για να φθάσει προχθές το βράδυ ο κ. Γιούνκερ να επισημάνει και την επικίνδυνη απώλεια της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών όλων των τάξεων και των επιπέδων. Κυρίως δε των νέων που αποδοκιμάζουν την αναξιόπιστη ευρωπαϊκή ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, η οποία αυτοεκτίθεται από την αυτοακύρωση των ηθικών, κυρίως αξιών από τους ίδιους τους Φορείς της. Τόσο σε επίπεδο θεσμών όσο και σε επίπεδο των διοικητικών και λειτουργικών της προσώπων από τον πρόεδρο ως τον τελευταίο υπάλληλό της.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ;
Για να φθάσει τώρα η ώρα που οι κίνδυνοι πραγματικού νέου (3ου παγκόσμιου) πολέμου είναι κρίσιμα εμφανείς. Ενώ χωρίς να τους λάβει υπόψη τους κανείς στην Ευρώπη, στη δύση, Αμερική κ.λπ. αυτός ο πόλεμος είχε επισημανθεί από τον καθηγητή Ενγκελ Χαρντ, στο ομότιτλο βιβλίο του από το 1997 (Γαλλία), 1999 (Ελλάδα).
Για να εξηγήσει στις αρχές του βιβλίου ο συγγραφέας τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις ανισότητες στον πλανήτη απέναντι στην κατανόηση των οποίων η Ευρώπη έδειξε αδυναμία…
Για να υποστηρίξει επίσης ότι οι πραγματικές συγκρούσεις είναι συνδεδεμένες με την έλλειψη των φυσικών πόρων, αλλά και από τις ενεργοποιημένες από τη φτώχεια κοινωνικές συγκρούσεις και τρομοκρατικές δράσεις με κίνδυνο να καταστεί ο πλανήτης μας περαιτέρω αβίωτος.

ΔΡΑΜΑ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΙ
Ενώ στο τρίτο μέρος αναλύει τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχει η ανθρωπότητα από τις απολυτότητες όλων των φονταμενταλισμών, χωρίς ο ισλαμισμός να αποτελεί τον καινούργιο κίνδυνο του ανθρώπινου γένους. Στην πραγματικότητα, οι πανταχόθεν λειτουργούντες φονταμενταλισμοί μετατρέπουν θρησκείες, εθνότητες, παγκοσμιοποιήσεις, οικονομικές ανισότητες και κρίσεις σε ΑΛΛΟΘΙ αντιδημοκρατικής εξουσίας και βίας που διαμορφώνουν οιονεί ´πολεμική´ παγκόσμια ατμόσφαιρα, η οποία συνεχώς και περισσότερο αυξάνει τις δυνατότητες, πραγματικών ηπειρωτικών ή εθνικών πολέμων.
Με αποτέλεσμα να έχουν γίνει τόσοι και τόσοι πόλεμοι μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ομως, αυτούς τους πολέμους, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, τους δημιούργησε η Δύση, με κεντρικό θεμέλιο (των δύο μεγάλων παγκόσμιων πολέμων) την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία του ζωτικού χώρου για παγκόσμια υπερκυριαρχία την οποία επιδίωξε η Αμερική μετά τη βόμβα της Χιροσίμα. Ιδιαίτερα δε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, που ενσάρκωσε τη Νέα Παγκόσμια Υπερδύναμη ως σήμερα.

ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ
ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥν ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Τώρα, όμως, η προχθεσινή δήλωση του Γιούνκερ που είπε ότι: ´Οι δαίμονες του πολέμου δεν έφυγαν ποτέ από την Ευρώπη´ δημιουργεί μια νέα προοπτική αγωνίας για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Αλλά και για άλλους λαούς στον σημερινό κόσμο της ανισορροπίας, της υπερεκμετάλλευσης και της παγκόσμιας οικονομικής εξαθλίωσης, εξαχρείωσης, δολοφονικότητας και κρίσης.
Χωρίς να γνωρίζουμε, σε βάθος πόσο ευθύνεται η Αμερική (από την οποία ξεκίνησε όπως το 1929, η παγκόσμια κρίση).
Για να ξεκινήσει πάλι από αυτή η τωρινή χρηματοπιστωτική κρίση των κατασκευών και των υπερεχρεών που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία καθώς και την ίδια την Αμερική.

ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ
ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Στο βιβλίο του Noam Chomsky -που είναι πάντα επίκαιρο- με τίτλο ´Παλιές και νέες τάξεις πραγμάτων´ ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς στην εισαγωγή του (ελληνική έκδοση 1966, εκδόσεις Μ. Σύνορα Α.Α. Λιβάνη) κάνει την επισήμανση των από τότε αποκαλύψεων και καταγγελιών του Noam Chomsky γράφοντας ότι: Οι νέες τάξεις είχαν παλιούς στόχους. Για τον πολιτικό πόλεμο Βορρά – Νότου για τη γραμμή της παγκοσμιοποίησης, για τις ειρηνευτικές διαδικασίες που γινόντουσαν για τα πετρελαϊκά συμφέροντα και για τον ίδιο τον Τσόμσκι ως ένα υπόδειγμα επιστήμης και πολιτικής. Ενώ αναφέρεται στην οργή του Τσόμσκι για τη διγλωσσία και την υποκρισία των ελίτ της Αμερικής καθώς και για τα Μ.Μ.Ε. τα οποία μόνο ενημέρωση δεν προσφέρουν…
Με καταστροφικές παρεμβάσεις της Αμερικής από το 1944, με επέμβαση στην Ελλάδα του εμφυλίου καθώς και στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967, μέχρι τον πόλεμο στον Κόλπο. Πολιτικές που αποβλέπουν να διασφαλιστεί ο έλεγχος στα πετρέλαια της Μ. Ανατολής και να εξασφαλιστούν τα μερίσματα των πολυεθνικών του πετρελαίου.
Στρατηγικές που παρουσιάζονται από Μ.Μ.Ε. της Αμερικής βασικά ως μέτρα αυτοάμυνας, τα οποία όμως οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Τώρα η Ευρώπη διά του Γιούνκερ ξανααπειλεί με ανακάλεση των ´δαιμόνων του πολέμου´ ´που δεν έφυγαν ποτέ από τη γηραιά μας ήπειρο´ .

Ομως αύριο η συνέχεια


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα