Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Δράσεις ευαισθητοποίησης

Κύκλο συζητήσεων με θέμα τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ εγκαινιάζει από την Τρίτη 19 Μαρτίου το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, που λειτουργεί στην οδό Γιαμπουδάκη 39 και Ρενιέρη. Παράλληλα, από τις 15 Μαρτίου και για ένα μήνα, κάθε Παρασκευή στις 8 το βράδυ, στον χώρο του προγράμματος θα πραγματοποιούνται προβολές ντοκιμαντέρ με θέμα τα ναρκωτικά και άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Να υπενθυμίσουμε ότι το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, που υποστηρίζεται επιστημονικά από το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Δήμο Χανίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, δραστηριοποιείται στα Χανιά από τον Δεκέμβριο του 2012.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ καθώς και σε γονείς, συγγενείς και φίλους ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον κύκλο συζητήσεων – συναντήσεων που θα διοργανωθεί με θέμα τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, οι υπεύθυνοι του Προγράμματος κύριοι Σωτήρης Λαϊνάς και Κική Δημητριάδου επισημαίνουν ότι «οι συζητήσεις απευθύνονται σε γονείς, συγγενείς και φίλους ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης και βασικό  στόχο έχουν την ουσιαστική ενημέρωσή τους για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος».
Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζουν, τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στις αιτίες και τη φύση του προβλήματος της εξάρτησης, στους τρόπους αντιμετώπισής της καθώς και στον ρόλο της οικογένειας και του ευρύτερου περιβάλλοντος στην αντιμετώπισή της, ενώ το περιεχόμενο των συζητήσεων θα διαμορφώνεται παράλληλα και από τα άτομα που θα παρακολουθήσουν τις συζητήσεις ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συμμετεχόντων.
Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε πέντε εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις, κάθε Τρίτη 18.00-20.00, αρχής γενομένης από την Τρίτη 19 Μαρτίου.
Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα του προγράμματος (28210-23432) καθημερινά από τις 9.00 έως τις 14.00 και τα απογεύματα από τις 17.00 έως τις 20.00.

ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Σε ό,τι αφορά τον κύκλο προβολών ντοκιμαντέρ-ανοιχτών συζητήσεων, οι υπεύθυνοι του προγράμματος ανέφεραν ότι αποσκοπούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και στελεχών υπηρεσιών για το ζήτημα της εξάρτησης καθώς και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό των δράσεων θα προβληθούν ντοκιμαντέρ με θέματα που αφορούν τις πολιτικές υγείας στα νεοφιλελεύθερα κράτη, τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα όπως η εξάρτηση από ψυχοτρόπες ουσίες, τα ζητήματα αναπηρίας, ψυχικής υγείας κ.ά..
Οι προβολές θα γίνονται κάθε Παρασκευή στις 20.00 στο χώρο του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων στη οδό Γιαμπουδάκη 39 και Ρενιέρη, στην περιοχή των δικαστηρίων και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα των προβολών είναι το εξής:
15/3/2013
Τα ναρκωτικά κάνουν καλό στην πολιτική (Σ. Κούλογλου): Μια αναδρομή στην ιστορία των ναρκωτικών τον 20ο αιώνα και τη χρήση τους για πολιτικές σκοπιμότητες.
22/3/2013
Ναρκωτικά: Από την ηρωίνη στο ecstasy (Σ. Κούλογλου): Πολιτικές αντιμετώπισης της εξάρτησης από ουσίες στην Ελβετία, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία. Ποια η αποδοτικότητά τους και ποια συνταγή ακολουθεί η Ελλάδα;
29/3/2013
Οι επιζώντες (Σ. Ψυλλάκης): Άνθρωποι με ψυχιατρική εμπειρία μιλούν για τη ζωή τους, τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων και το βίωμα της ισόβιας φυλάκισης που χτίζει η ψυχιατρική διάγνωση, αλλά, και για τη δυναμική των κινημάτων αυτοβοήθειας.
5/4/2013
Ο λόγος των αποκλεισμένων (Γ. Κεραμιδιώτης): Καταγράφεται επί 10 μήνες ο λόγος των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων μέσα από το μάθημα του Κοινωνικού Αποκλεισμού του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
12/4/2013
Ανάπηρη Πόλη (Κ. Βαξεβάνης): Άνθρωποι σε αναπηρικό καρότσι μεταφέρουν τον αγώνα τους για αξιοπρέπεια και πρόσβαση σε μια κοινωνία φτιαγμένη για αρτιμελείς.
19/4/2013
Sicko (M. Moore): Το αμερικανικό σύστημα υγείας στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών. Η αποσάθρωση των πολιτικών υγείας στις ΗΠΑ και η σύγκρισή τους με τα δημόσια συστήματα υγείας άλλων κρατών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα