Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στήριξη πολιτών ενάντια στα “χαράτσια”

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει από τον περασμένο Αύγουστο Χανιώτης οικογενειάρχης καθώς ήρθε αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπο του κράτους: Βρέθηκε να χρωστά στη Δ.Ε.Η. περίπου 2.200 ευρώ και όντας εποχιακά εργαζόμενος, κατάφερε να μαζέψει 900 ευρώ, τα οποία μπορούσε να διαθέσει και να ζητήσει διακανονισμό για το υπόλοιπο ποσό.
Ομως, η Δ.Ε.Η. δεν το δέχτηκε και του έκοψε την ηλεκτροδότηση. Παρότι μέχρι τώρα ο πολίτης ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και είναι άνεργος, ανασφάλιστος και χωρίς επίδομα ανεργίας, η Δ.Ε.Η. εξακολούθησε να του στέλνει λογαριασμούς με το ´χαράτσι´. Προ ημερών ο ίδιος έλαβε από τη Δ.Ε.Η. έναν ´τελικό λογαριασμό´ 3.378 ευρώ.
Ωστόσο, ο κ. Γιώργος Παπαδάκης, από τη Χαλέπα Χανίων, δεν είναι μόνος του. Στο πλευρό του στέκονται οι συνελεύσεις πολιτών που αναπτύσσονται σε γειτονιές των Χανίων ενάντια στα χαράτσια. Ο κ. Παπαδάκης είναι μέλος της συνέλευσης Χαλέπας, η οποία μέχρι τώρα έχει καταθέσει στη Δ.Ε.Η. περισσότερους από 600 λογαριασμούς για τους οποίους δεν έχει πληρωθεί το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το γνωστό χαράτσι, αλλά μόνο η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι σήμερα στα Χανιά έχουν αναπτυχθεί επίσης συνελεύσεις πολιτών στη Νέα Χώρα, στο Βαρύπετρο, στην Αμπεριά, στη Σούδα, στο Ακρωτήρι που δεν περιορίζονται στο θέμα του χαρατσιού. Τους απασχολούν και άλλα ζητήματα όπως αυτά της Παιδείας, της Υγείας, του νερού, των δικαιωμάτων. Τακτικά συνεδριάζουν, συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και συνθέτουν ενιαίες θέσεις, ενώ αποφασίζουν διάφορες δράσεις.
Πώς όμως γεννήθηκαν αυτές οι πρωτοβουλίες; Και πώς εξελίσσονται; Τι λένε οι ίδιοι οι πολίτες που συμμετέχουν σε συνελεύσεις; Από τη Συνέλευση της Νέας Χώρας μιλήσαμε με τους Γιάννη Κοκκινάκη, Χριστίνα Σκουλούδη, Στέλλα Κοντουδάκη. Από τη Συνέλευση Χαλέπας με τη Χρύσα Δραγούτσου, τη Μένη Ζιάκα, τον Νότη Ζουμαδάκη και τον Γιώργο Παπαδάκη. Από τη Συνέλευση Βαρυπέτρου με τον Αρτέμη Κακαουνάκη και τον Γιώργο Χατζή. Και από τη Συνέλευση Ακρωτηρίου με τον Γιώργο Γυπάκη.
Οπως μας λένε οι συνομιλητές μας, η ανάγκη για συλλογική δράση κινητοποίησε ενεργούς πολίτες και δημιούργησε τις συνελεύσεις πολιτών σε γειτονιές και συνοικίες της πόλης.
Ο Γιάννης Κοκκινάκης από τη Συνέλευση της Νέας Χώρας επισημαίνει ότι οι συνελεύσεις γειτονιών ανταποκρίθηκαν σε μια ανάγκη των πολιτών για άμεση δημοκρατία σε μια εποχή που η προσπάθεια αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών και κατάργησης της πολιτικής των μνημονίων σε κεντρικό επίπεδο φαινόταν να οδηγείται σε αδιέξοδο, όπως είχε δείξει η ψήφιση στις 29 Ιουνίου του 2011 του λεγόμενου ´μεσοπρόθεσμου´ υπό συνθήκες πρωτοφανούς καταστολής. Το ´χαράτσι´ της Δ.Ε.Η. αποτέλεσε έναν ενοποιητικό παράγοντα που έφερε πιο κοντά τους ανθρώπους της γειτονιάς, οι οποίοι έθεταν πολύμορφα ζητήματα οργάνωσης, αντίστασης και αλληλεγγύης.
Η Χρύσα Δραγούτσου από τη συνέλευση Χαλέπας τονίζει ότι «μας έβγαλε η αναγκαιότητα να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας λόγω των βάρβαρων μνημονιακών μέτρων. Το πρώτο ήταν το χαράτσι, που έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε συλλογικά». Και ότι «δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν. Ούτε μαζί δουλέψαμε, ούτε μαζί τα φάγαμε».
Η Μένη Ζιάκα από τη συνέλευση Χαλέπας επισημαίνει ότι τους απασχολεί και το θέμα της Υγείας, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση και σε αυτόν τον τομέα με τόσους ανέργους, ανασφάλιστους και τόσες περικοπές.
Ο Αρτέμης Κακαουνάκης από τη συνέλευση Βαρυπέτρου υπογραμμίζει ότι «οι αιτίες είναι ίδιες για όλους. Οι λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών θέτουν ζητήματα δημοκρατίας, δημοκρατικής συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η έλλειψη της οποίας αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες για την κατάσταση την οποία βιώνουν σήμερα οι πολίτες». Επισημαίνει, ότι ένα ακόμη ζήτημα που απασχόλησε τη συνέλευση είναι η υψηλή τιμή του νερού.
Από τη συνέλευση της Νέας Χώρας η Χριστίνα Σκουλούδη υπογραμμίζει ότι «οι θεσμοί και η εύρυθμη λειτουργία τους είναι το βασικό οξυγόνο που μια κοινωνία ζει και εξελίσσεται. Αυτή τη στιγμή το οξυγόνο αυτό δεν υπάρχει. Εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα έχουν καταργηθεί». Και ότι «όλα τα στοιχεία, τα οποία συνθέτουν την πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, συνθέτουν μια γενοκτόνο πολιτική. Εμείς, οι πολίτες αυτής της χώρας το μόνο που έχουμε είναι η μεταξύ μας αλληλεγγύη, αλληλοαποδοχή που σφυρηλατεί ενότητα και αντίσταση για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης».
Στο μεταξύ το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων έχει ξεκινήσει έναν κύκλο συζητήσεων με θέμα: ´Κοινωνικά Κινήματα: Ενας άλλος κόσμος είναι εδώ´.
Η τρίτη εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) στην οδό Νεάρχου στα Χανιά έχει θέμα: ´Συνελεύσεις γειτονιών´ και θα συμμετέχουν οι Συνελεύσεις κατοίκων Ακρωτηρίου, Αμπεριάς, Νέας Χώρας, Σούδας, Χαλέπας, η λαϊκή συνέλευση περιοχής Βαρυπέτρου και η Ομάδα Αντίστασης Σελίνου.

Διαμαρτυρία ΔΗ.ΠΑ.Κ. για τη Δ.Ε.Η.
Την «αμέριστη συμπαράστασή της» εκφράζει η «Δημοκρατική Πατριωτική Κίνηση κατά της εξαθλίωσης και της νέας κατοχής», σε «πενταμελή οικογένεια από τη Χαλέπα από την οποία η Δ.Ε.Η. όχι μόνο έχει κόψει το ρεύμα από της 9-1-2013, αλλά πρόσφατα έκοψε ακόμα και τα καλώδια». Οπως καταγγέλλει η οικογένεια, αυτό έγινε γιατί υπήρξε διαφωνία με τη Δ.Ε.Η. σε ό,τι αφορούσε τον διακανονισμό του χρέους.
Η ΔΗ.ΠΑ.Κ. απαιτεί «από τη Δ.Ε.Η. να κατανοήσει επιτέλους ότι η παροχή ρεύματος είναι θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και ως εκ τούτου, στους χαλεπούς αυτούς καιρούς, οφείλει έμπρακτα, ειδικά σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, να αποδεικνύει τον στοιχειώδη σεβασμό στους καταναλωτές, οι οποίοι θέλουν να πληρώσουν την αξία του ρεύματος (για το χαράτσι ούτε λόγος), αλλά, δυστυχώς, δεν έχουν χρήματα και ζητούν διακανονισμό ανάλογο με το πενιχρό τους βαλάντιο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα