Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος,                    Εκδοτικός Οίκος: Α.Α. Λιβάνη
καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκριτείο Πανεπιστήμιο

Ενα βιβλίο βαθιάς ανάλυσης όλων των αιτιών και όλων των δεδομένων της τρομερής ελληνικής κρίσης την οποία διαμόρφωσε η σύγχρονη διεθνής κρίση του εκμεταλλευτικού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού και υπερ-εκμεταλλευτικού συστήματος των αγορών και των σκοτεινών αξιολογήσεων των διαφόρων οίκων που υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα της σύγχρονης γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής ισοπεδωτικής μηχανής που ξεθεμελιώνει και εξαρτά χώρες και λαούς.
Εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα όμως τα τελευταία 7 – 8 χρόνια, που ξέσπασε ο τρίτος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος ανατροπής και καταστροφής των πάντων.
Στο βιβλίο του συνταγματολόγου και καθηγητή Δημοσίου Δικαίου επισημαίνονται τα καταστροφικά βήματα που ακολούθησε η Ελλάδα ως πρώτο θύμα – πειραματόζωο αυτής της καταλυτικής κρίσης. Αυτά τα λανθασμένα βήματα επικρίνει με τόλμη και ευθύνη ο καθηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος για να σηματοδοτήσει την παρανομία των 2 μνημονίων, που μπορεί να απαξιωθούν, αν όλοι οι Ελληνες αποφάσιζαν με θάρρος και ευθύνη να συμβάλουν για διέξοδο από την κρίση πριν η χώρα φθάσει στο σημείο μιας πολυεπίπεδης καταστροφής όπως το 1922.
´Οι αμαρτίες και η ανικανότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος επέτειναν ακραία στη χώρα μας τις διαλυτικές της συνέπειες…
Αλλά για να αναζητήσουμε διέξοδο από την κρίση απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταλάβουμε τις γενεσιουργές αιτίες της, τόσο τις διεθνείς, όσο και τις εθνικές μέσα στη γενικότερη κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού. Μια κρίση η οποία διαπλέκεται με τη στρεβλή οικονομική αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης´.
Ενώ για την Ελλάδα η συνταγή των μνημονίων αποτελεί φάρμακο πιο θανατηφόρο από την αρρώστια, εφόσον επιταχύνει τη διαδικασία εγκατάλειψης των θεσμών του κοινωνικού κράτους και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και διόγκωσης του χρέους…
Ενώ, όμως ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ…

ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΚκΟ
ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Το ανωτέρω κείμενο αποτελεί τη συμπύκνωση των πολλών και τόσο ενδιαφερόντων περιεχομένων, αναλύσεων, αποδείξεων, σκέψεων και προτάσεων που αναλύονται στο βιβλίο (399 σελίδων) του Γιώργου Κατρούγκαλου, συνταγματολόγου, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Αυτό το βιβλίο ευρείας επιστημονικής και ελληνικής ευθύνης κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από το εκδοτικό οίκο Α.Α. Λιβάνη και παρουσιάσθηκε στη ´Στοά του βιβλίου´ την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου.
Με ομιλητές τους:
• Γιώργο Κασιμάτη, ομότιμο καθηγητή.
• Γιάννη Πανούση, καθηγητή – βουλευτή.
• Αλέξη Μητρόπουλο, καθηγητή – βουλευτή.
• Γιώργο Μπήτρο, ομότιμο καθηγητή.
• Λεωνίδα Βατικιώτη, οικονομολόγο – δημοσιογράφο
και συντονιστή της συζήτησης τον Γιώργο Παπαδάκη, δημοσιογράφο.
Η συζήτηση, με σημαντικές ομιλίες των ομιλητών, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τα όσα τραγικά έχουν συμβεί από την πρώτη στιγμή της ελληνικής μας κρίσης ως σήμερα. Αλλά και για όσα δυσμενή πρόκειται να συμβούν, αν δεν βρεθούν τολμηρές και αποφασιστικές λύσεις για την έξοδο από τον λάκκο της καταστροφής στον οποίο μας έχουν ρίξει τα ως τώρα συμβάντα.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΩΣ ΧΘΕΣ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟ!
Ομως, ο συγγραφέας – καθηγητής του Δημόσιου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνει πρωταρχικά ότι:
Η υπέρβαση της κρίσης δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο από την επιδίωξη αυτού που ως χθες φαινόταν αδύνατο. Οσα έγραφε ο Μ. Βέμπερ, στην ανάλογη ζοφερή εποχή του μεσοπολέμου, είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ:
´Μπροστά μας δεν βρίσκεται η άνθιση και το θέρος, αλλά μια πολική νύχτα παγερού σκότους και αντιξοοτήτων…
Είναι απόλυτα σωστό -και όλη η ιστορική εμπειρία το επιβεβαιώνει- ότι ο άνθρωπος δεν θα πετύχαινε ποτέ το εφικτό, εάν δεν πάσχιζε επανειλημμένα να πραγματοποιήσει το ανέφικτο.
Και ακόμη και εκείνοι που δεν είναι ούτε ηγέτες ούτε ήρωες πρέπει να οπλιστούν με τέτοια ψυχική δύναμη που να αψηφούν ακόμη και το θρυμμάτισμα όλων των ελπίδων τους.
Γιατί, χωρίς αυτή τη δύναμη δεν θα μπορέσουν να κατορθώσουν ούτε αυτό που είναι σήμερα δυνατό´.

ΔΕΝ ΠΗΡΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ´ΜΑΘΗΜΑΤΑ´ ΑΠΟ                     ΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ…
Αυτά είπε στον μεσοπόλεμο ο μεγάλος Γερμανός κοινωνιολόγος και στοχαστής Max Weber λίγο πριν την απόλυτη κυριαρχία του ναζισμού, την οικονομική καταστροφή του 1929 και τον φρικαλέο Β’ παγκόσμιο πόλεμο… Μια μακρά περίοδο υποσχέσεων της βιομηχανίας που οδήγησε σε τόσες καταστροφές, εκμεταλλεύσεις με τρομακτική πολεμική βία στον κόσμο, ως τη λήξη του.
Που, όμως, επισφραγίστηκε με την εφιαλτική ρίψη της βόμβας της Χιροσίμα, που άνοιξε τον δρόμο για την ανά πάσα στιγμή πυρηνική καταστροφή. Η οποία σηματοδοτήθηκε ως ενδεχόμενη, από την αρχή του 20ού αιώνα ως το τέλος του με τη σοβιετική κατάρρευση, τον μεγάλο πόλεμο στον Κόλπο. Για να ανοίξει ο νέος (πολλά υποσχόμενος 21ος) αιώνας με την έναρξη της μεγάλης τρομοκρατίας και αντιτρομοκρατίας σε όλο τον πλανήτη.
Με κυρίαρχη την υπερ-εκμετάλλευση, σε συνδυασμό με υπερβία και με νέα πολεμική μανία, οι οποίες παράλληλα με τις νέες τεχνολογίες οδήγησαν στην υπερεκμετάλλευση και στην πτώχευση των λαών, όπως συμβαίνει τώρα με πρώτη τη χώρα στη σύγχρονη ανελέητη υπερκρίση μέσα στην οποία εμείς βιώνουμε τον πέμπτο χρόνο, όπως γράφει στα προλεγόμενα: Αιτία της κρίσης – ο καθηγητής Γ. Κατρούγκαλος.

ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΙΤΙΑ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Για να εξηγήσει ότι το βιβλίο του αποσκοπεί: ´Στον εμπλουτισμό του διαλόγου για την ελληνική κρίση με επιχειρήματα. Παράλληλα συνοψίζει την ερευνητική δουλειά μου της τελευταίας πενταετίας και τις παρεμβάσεις μου στον δημόσιο διάλογο.
Το πρώτο μέρος του βιβλίου εξετάζει την κρίση του ελληνικού πολιτικού συστήματος σε όλες τις διαστάσεις του πριν και μετά το ορόσημο των μνημονίων, επιχειρώντας ν’ ακτινογραφήσει την πολιτική πραγματικότητα της χώρας, ώστε να αναφανούν οι αιτίες και τα συμπτώματα της κρίσης.
Το δεύτερο μέρος επιδιώκει να αναδείξει την πολιτική και νομική διάσταση των μνημονιακών πολιτικών και το αδιέξοδό της. Το επίμετρο, τέλος, περιλαμβάνει «πολεμικά» κείμενα πρόσφατης επικαιρότητας που αποτολμούν να ρίξουν μια κρυφή ματιά σε όσα έρχονται…´.
Από τα κείμενα στο ΕΠΙΜΕΤΡΟ του βιβλίου συνοπτικά παρουσιάζουμε τα κάτωθι καίριας σημασίας (για διέξοδο από την κρίση) αποσπάσματα:

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ            ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μπορεί να καταργηθούν χωρίς σημαντικά νομικά προβλήματα. Με επιχειρηματολογία που συνοψίζεται σε δύο κεντρικές θέσεις:
α) Τα μνημόνια καθ’ εαυτά δεν αποτελούν διεθνείς συμβάσεις, συνεπώς δεν απορρέουν από αυτά διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας: ούτε οι σχετικοί νόμοι που τα εφαρμόζουν έχουν τυπική ισχύ ανώτερη από τον νόμο.
β) Δεδομένου ότι οι δανειακές συμβάσεις που αποτελούν διεθνή συνθήκη, δεν έχουν κυρωθεί σύμφωνα με τη συνταγματική διαδικασία, οι σχετικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές δεν έχουν ΥΠΕΡΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ισχύ και κανόνες διεθνούς δικαίου.
γ) Τα μνημόνια αποτελούν πολιτικό πρόγραμμα και όχι διεθνείς κανόνες δικαίου, σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας 668/2012. Αντίθετα, όμως, κατά τη γνώμη του καθηγητή Κατρούγκαλου, είναι εσφαλμένη η κρίση του Δικαστηρίου περί  συνταγματικότητας των ρυθμίσεων του μνημονίου, που παραβιάζουν βασικά θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΣΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ, ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
δ) Και οι δύο δανειακές συμβάσεις (του πρώτου και δεύτερου μνημονίου) έπρεπε να κυρωθούν από τη Βουλη… Ανεξαρτήτως όμως του ζητήματος της ανάγκης ύπαρξης αυξημένης ή όχι πλειοψηφίας για την κύρωσή τους. Καμιά από τις δύο δανειακές συμβάσεις δεν κυρώθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα…
Ως προς τα μνημόνια και το Ευρωπαϊκό δίκαιο ο καθηγητής Κατρούγκαλος αναφέρει (σελ. 285) ότι: ´Με την απόφαση 2010/320/ΕΕ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης… Από την απόφαση όμως αυτή δεν απορρέουν Διεθνείς δεσμεύσεις για τη χώρα μας, διότι περιέχει ρυθμίσεις σε τομείς στους οποίους η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει ούτε καν συντρέχουσα αρμοδιότητα όπως συντάξεις, μισθοί και φορολογία…
Συνεπώς, δεν υπάρχουν νομικά προβλήματα για μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα ήθελε να τερματίσει την καταστροφική πορεία της χώρας από τις άδικες και αντι-αναπτυξιακές δεσμεύσεις που της επιβλήθηκαν´.

ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ      ΑΠΟ ΤΟ ΖΟΦΕΡΟ ΑΥΡΙΟ
´Η κρίση και η διέξοδος´ του καθηγητή Γιώργου Κατρούγκαλου αποτελεί μια σημερινή ολοκληρωμένη κατάθεση που δείχνει αποφασιστικές δυνατότητες διεξόδου από τη βαριά κρίση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα μας.
Ο συγγραφέας προειδοποιεί πως, αν δεν αντιμετωπίσουμε αλλιώς την κρίση, βαδίζουμε προς μια νέα (τύπου μικρασιατική) καταστροφή, αφού δεν βλέπουμε το σήμερα από το ζοφερό αύριο της επόμενης δεκαετίας.
Το υπεύθυνα αναλυτικό αυτό βιβλίο αποτελείται από δύο (2) μέρη:
Α’ Μέρος: Η κρίση του πολιτικού συστήματος με 8 κεφάλαια και 24 υποκεφάλαια.
Β’ Μέρος: Η εποχή των μνημονίων με 5 κεφάλαια και 35 υποκεφάλαια.
Ενώ στο επίμετρο, με τίτλο ´Υπάρχει έξοδος από την κρίση´, περιέχονται η κοινή δήλωση καθηγητών συνταγματικού δικαίου, τα των δυνατοτήτων κατάργησης των μνημονίων, η συγκυβέρνηση και χρεοκοπία καθώς και το ερώτημα για καθησυχασμό ή έλεγχο των αγορών, θέματα για τα οποία θα ασχοληθούμε στο επόμενο άρθρο μας με τίτλο: ´Αντί για επίλογο, σύντομος πρόλογος´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα