Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

3η γνώμη

Μετά τις διαδικασίες εκλογής των συνέδρων, τους οποίους θα πλαισιώσουν και αριστίνδην επιλεγέντες απ’ την κορυφή, πορεύεται το ΠΑΣΟΚ στο 9ο Συνέδριο. Κατά πόσον είναι αδιάβλητη η εκλογή των συνέδρων, λόγω των φημών περί μετακινουμένων ομάδων οπαδών προς υποστήριξη συγκεκριμένων ατόμων, είναι ένα μελανό σημείο, που κάθε φορά συζητείται, χωρίς να διαψεύδεται, αλλά ούτε και να επιβεβαιώνεται.
Ο κ. Βενιζέλος έχει ν’ αντιμετωπίσει μια εκρηκτική κατάσταση με τις εσωτερικές δυνάμεις και τις προσωπικές φιλοδοξίες, σαν σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, προσπαθώντας σε έναν παλιό πάπυρο αποξυσμένο να γράψει πάνω του κάτι άλλο. Ομως τα χαρτιά σ’ όλα τα επίπεδα είναι σημαδεμένα, ανέκαθεν μοιράζονται άδικα, γι’ αυτό πρέπει να γίνει μια ριζοσπαστική αναδιανομή, πράγμα δύσκολο υπό τις σημερινές συνθήκες.
Το ΠΑΣΟΚ κουβαλά στην πλάτη του το μεγαλύτερο τμήμα της ιστορίας του μετά τη μεταπολίτευση. Τόσα χρόνια πέρασαν και τώρα στο τέλος ξεφόρτωσε όσα κλέη είχε αποκτήσει και περιεβλήθη με χιτώνα αμαρτημάτων. Ο κ. Βενιζέλος κάτι πάει να κάνει, να διαμορφώσει έναν μετριοπαθή πολιτικό λόγο, γιατί ο υπάρχων έχει δηλητηριάσει τους θεσμούς. Στο κομματικό σύστημα υπήρξαν ρωγμές, οι οποίες αντί να επουλωθούν, έγιναν πράγματα που το μετέτρεψαν σε ´χαγιάτι´.
Το ερώτημα είναι πώς θα συνυπάρξουν υποστηρικτές του ´Βαγγέλη´ και φίλοι του ´Γιωργάκη´. Θα το δούμε το Σαββατοκύριακο 1 – 2 Μαρτίου. Διότι Παπανδρεϊκοί υπήρχαν, άλλοι έφυγαν και άλλοι έγιναν Βενιζελικοί, όχι όλοι όμως. Αρα θα ’χουμε επικοινωνιακές εξελίξεις. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και την ´καρεκλομαχία´ που προηγήθηκε στην Ιπποκράτους, δεν μας προδιαθέτει για ευοίωνες εξελίξεις. Ο αρχηγός είναι ευχαριστημένος με τους επανακάμψαντες. Είναι όμως και οι παραμείναντες; Πώς τους υποδέχονται; Δεν ενοχλούνται; Δεν θα τηρήσουν αποστάσεις; Ποιος θα τους κατηγορήσει αν ευκαιρίας δοθείσης δεν δημιουργήσουν μια κάποια συνιστώσα; Είναι και θέμα ηθικής τάξεως. Καταψήφισαν το μνημόνιο τον Σεπτέμβριο, διεγράφησαν και επιστρέφουν να ψηφίσουν τους νόμους που καταψήφισαν! Και τους ψηφοφόρους τους, που τους δικαίωσαν, πώς θα τους κατευνάσουν;
Ο κ. Βενιζέλος μέσω των ´κολλητών´ του νουθετεί ´να μην επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλον´. ´Να μην γκρινιάζουν και ανατραπεί το κλίμα, που με τόσο κόπο πάει να εξισορροπίσει´. Φαίνεται, γι’ αυτόν ότι είναι αρκετό η πρόκληση διαλόγου για δημιουργία ´κεντροαριστεράς´. Πρόκειται για επικοινωνιακές διεργασίες για να σωθούν τα προσχήματα. Επιδιώκεται με την ανταλλαγή απόψεων να πέσει πέπλος λήθης από εμπειρίες, που προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα με την επίκληση ότι ´η επάνοδος είναι θετικός οιωνός για την επιτυχία του Συνεδρίου, οι στόχοι του οποίου είναι παραταξιακοί και εθνικοί´. Παραθέτει ως άλλοθι το ´εθνικοί´ για αντιπαράθεση προς το ´παραταξιακοί´.
Εγγυητής της παράταξης προέκυψε ο άνθρωπος! Αλλά όσο υπερβάλλει, τόσο φαίνεται να περιττεύει η αρχηγία του. Τα ενημερωτικά στοιχεία απ’ την επαρχία, συγκεχυμένα και θανασίμως αδιάφορα, δεν θυμίζουν τίποτα από άλλες προσυνεδριακές διαδικασίες, που ξενυχτούσαν να εκλέξουν τους άξιους συνέδρους. Από τόσο πλήθος κατάντησαν στο ´εμείς κι εμείς´. Τι θα κουβεντιάσουν στο Συνέδριο; Τη δραματική θέση του κόμματος; Πώς θ’ αντιμετωπίσουν τη μαύρη αλήθεια και πώς θα βαδίσουν στο μέλλον; Αν και πρόκειται για Συνέδριο συνοπτικό. Διαρκεί δύο αντί τρεις ημέρες με κόστος το 1/10 του κόστους του 8ου (3.200.000 €). Ματαιοπονούν προσπαθώντας με ψηφίδες να συνθέσουν ένα ´ενωμένο δυνατό ΠΑΣΟΚ´ κάτω από ανοιχτές πληγές.
Η επιχείρηση επικαιροποίησης του διαλόγου περί ´κεντροαριστερού μετώπου´ για να φτιαχθεί ένα κόμμα σύγχρονο και ευρωπαϊκό, σκοντάφτει σε πολλά σημεία. Ο κ. Κουβέλης δεν το συζητά και ο κ. Σημίτης δεν προτίθεται να καθίσει στα πρώτα καθίσματα για φωτογραφίες. Οσο για τον Παπανδρέου, ενδιαφέρεται για το Κολούμπια και τζόκινγκ στο Μανχάταν. Αλλο δεν απομένει στον κ. Βενιζέλο, παρά να επιδιώξει μόνος του τη συνένωση των συνιστωσών μήπως και το 5% γίνει 7% και στο μέλλον ενισχύσει κάποια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία. Μόνο γι’ αυτό κάνει!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα