Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανησυχία για τη δακοκτονία

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στον Δήμο Αποκορώνου για το θέμα της δακοκτονίας. Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση για την καταπολέμηση του δάκου, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, στο Δημαρχείο του Δήμου Αποκορώνου, όπου τονίστηκε η ανάγκη φέτος να είναι όλα έτοιμα από νωρίς, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα αυτό.
Χθες, ο Δήμος Αποκορώνου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ελαιουργοί του Δήμου, ελαιουργοί άλλων περιοχών και ελαιοπαραγωγοί. Από τον Δήμο συμμετείχαν αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου, δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης καθώς και εκπρόσωποι Τοπικών Συμβουλίων.
Σύμφωνα με τον Δήμο Αποκορώνου, έντονος ήταν ο προβληματισμός όλων για τις ζημιές του ελαιοκάρπου από τον δάκο την προηγούμενη περίοδο και διάχυτη η αγωνία τους να μην επαναληφθούν στον Δήμο και γενικά στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων οι σοβαρές ζημιές στον ελαιόκαρπο και κατά την ερχόμενη περίοδο. Τονίστηκε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη και καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων Φορέων και Υπηρεσιών, διότι, με αναμενόμενη μικρότερη παραγωγή τη νέα ελαιοκομική περίοδο, η προστασία της από τον δάκο θα είναι δυσκολότερη. Γι’ αυτό:
1) Ζητήθηκε να αναληφθούν άμεσα οι ευθύνες όλων των αρμοδίων εμπλεκομένων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι τον ψεκαστή και τον παραγωγό, έτσι ώστε αρχές ως μέσα Ιουνίου να είναι όλα και όλοι έτοιμοι για την έναρξη των ψεκασμών.
2) Δεδομένου ότι η διαδικασία προμήθειας των υλικών (εντομοκτόνων και πρωτεϊνών) είναι μακροχρόνια, λόγω της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού, η διαδικασία έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει, για αυτό εκφράστηκε έντονη αγωνία και αγανάκτηση.
3) Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για τον σωστό έλεγχο και την παρακολούθηση όλων των φάσεων της δακοκτονίας, γι’ αυτό και ζητήθηκε η έγκαιρη πρόσληψη και απασχόληση του απαραίτητου προσωπικού εποπτών και τομεαρχών γεωπόνων και η εξασφάλιση εξόδων υπηρεσιακής μετακίνησής τους.
4) Είναι απαραίτητη επίσης, με τη βοήθεια των τοπικών κοινοτήτων, η έγκαιρη πρόσληψη παγιδοθετών, αρχιεργατών και ψεκαστών, έτσι ώστε να προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευσή τους για τη σωστή εκτέλεση των εργασιών στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.
5) Ειδικά για την παρακολούθηση του δακοπληθυσμού θα γίνει προσπάθεια να ενισχύεται και από εθελοντές ελαιοπαραγωγούς ή μετά από πρόσληψή τους από προγράμματα ανάλογα εκείνου της ´κοινωφελούς εργασίας´ έτσι ώστε να υπάρξει πυκνότερο δίκτυο δακοπαγίδων για καλύτερο προσδιορισμό του χρόνου επέμβασης.
6) Κοινή απαίτηση όλων να υπάρχει έλεγχος για τους σωστούς ψεκασμούς των δέντρων. Η έρευνα στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών έδειξε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατάλληλη χρωστική ουσία, η οποία χρωματίζει το ψεκαστικό διάλυμα χωρίς να αλλοιώνει την ελκυστική του δράση. Τέτοιες ουσίες για χρωματισμό πρέπει να χρησιμοποιηθούν.
7) Αποφασίστηκε ακόμη να γίνεται συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ ελαιουργών και Υπηρεσιών έτσι ώστε, αν χρειαστεί, να γίνει φέτος ένας επιπλέον φθινοπωρινός ψεκασμός, όπως χρειάστηκε και δεν έγινε πέρυσι. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καθυστερήσει η έναρξη λειτουργίας των ελαιουργείων, ώστε να μεσολαβήσει ο απαραίτητος χρόνος μεταξύ ψεκασμού και συγκομιδής του ελαιοκάρπου.
Τέλος μια συγκέντρωση με ευρύτερη συμμετοχή από όλους τους εμπλεκόμενους της Περιφέρειας και Αντιπεριφέρειας, των γεωπόνων, της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, των αρχιεργατών, παγιδοθετών, ψεκαστών, αλλά και των ελαιοπαραγωγών, οργανώνεται από τον Δήμο, ώστε να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα