Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι τουρίστες προτιμούν φαγητά με ελαιόλαδο

Φαγητά και τηγανητά με ελαιόλαδο προτιμούν οι τουρίστες! Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) που άνοιξε τον δρόμο για την ίδρυση Δικτύων Επιχειρήσεων Εστίασης σε Κρήτη και Κύπρο με αποκλειστική χρήση ελαιολάδου.
Στα δίκτυα αυτά θα συμμετέχουν επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία), αλλά και επιχειρήσεις εμπορίας ελαιολάδου και ελαιοεδεσμάτων.
Ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. ανακοίνωσε χθες ότι διεξήγαγε έρευνες με ερωτηματολόγια μεταξύ 2.000 περίπου ξένων και Ελλήνων τουριστών της Κρήτης. Από τις απαντήσεις διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους (80 – 90%), ενώ δεν έχει πλήρη γνώση της κρητικής ή και μεσογειακής διατροφής, γνωρίζει πολύ καλά την υγιεινή και γευστική αξία των φαγητών που παρασκευάζονται με ελαιόλαδο. Ολοι δε σχεδόν οι ερωτώμενοι απάντησαν ότι προτίθενται να πληρώσουν 0,5 – 1 ευρώ επί πλέον ανά μερίδα φαγητών και τηγανητών που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο.
Μετά από αυτά, ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. προχώρησε στον σχεδιασμό της ίδρυσης Δικτύων Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιόλαδου που θα έχουν ως κύριο σκοπό τη διάθεση φαγητών και ειδικά τηγανητών που θα παρασκευάζονται με αποκλειστική χρήση ελαιολάδου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., τα Δίκτυα αυτά θα ιδρυθούν στην Κρήτη και Κύπρο στο πλαίσιο του έργου ´Αναβάθμιση της Ποιότητας και Βελτίωση της Εμπορίας του Ελαιολάδου´ (ΑΠΠΕΕ), το οποίο έχει εγκριθεί από το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου και θα υλοποιηθεί από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου.
Βασικοί στόχοι των Δικτύων θα είναι:
• Η ανάδειξη, προβολή και παρώθηση του ελαιολάδου και των φαγητών και εδεσμάτων που παρασκευάζονται με αποκλειστική χρήση του.
• Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών γεωργικών και τουριστικών προϊόντων των δύο περιοχών.
• Η βελτίωση του επιπέδου υγιεινής της διατροφής των κατοίκων Κρήτης και Κύπρου.
Μέλη του Δικτύου θα είναι επιχειρήσεις ομοειδείς και συμπληρωματικές που θα υπάγονται στις εξής κατηγορίες:
• Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης (ΕΜΕ), όπως ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταχυφαγεία κ.ά.
• Επιχειρήσεις Εμπορίας Ελαιολάδου (ΕΕΕ), όπως έμποροι ή Συνεταιρισμοί, που διαθέτουν ελαιόλαδο χύμα ή τυποποιημένο.
• Επιχειρήσεις Διάθεσης Ελαιοεδεσμάτων (ΕΔΕ), όπως εργαστήρια και καταστήματα παραγωγής ή/και διάθεσης ελαιοεδεσμάτων που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ
Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων του Δικτύου θα είναι:
• Αποκλειστική χρήση παρθένου ή έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην παρασκευή όλων ανεξαιρέτως των φαγητών, τηγανητών, εδεσμάτων και άλλων παρασκευασμάτων που παράγουν ή διαθέτουν.
• Αποδοχή εσωτερικών ελέγχων που θα γίνονται από το Δίκτυο για την τήρηση της αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου.
• Καταβολή εγγραφής 50 ευρώ για τα ιδρυτικά μέλη και ετήσιας συνδρομής που θα καθοριστεί από το Δ.Σ. των μελών του Δικτύου.
• Δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας μέσω e-mail ή/και φαξ με σύνδεση του ίδιου του ενδιαφερόμενου ή άλλου συγγενικού ή φιλικού προσώπου.
Σύμφωνα με τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ., τα οφέλη των Επιχειρήσεων του Δικτύου θα είναι:
• Χορήγηση λογότυπου (σήματος) του Δικτύου, το οποίο θα μπορεί να προβάλλεται σε ειδικά σημεία του καταστήματος (επιγραφές, έντυπα, βιτρίνες, κατάλογοι κ.λπ.).
• Προβολή του Δικτύου με έντυπο ενημερωτικό που θα παραχθεί με δαπάνες του προγράμματος και θα διανέμεται σε κατάλληλα σημεία.
• Προβολή του Δικτύου με ραδιοτηλεοπτικά μηνύματα (σποτς) που θα παραχθούν και θα μεταδίδονται με δαπάνες του προγράμματος από τοπικά Μ.Μ.Ε.
• Προβολη του Δικτύου με καταχωρίσεις σε έντυπα Μ.Μ.Ε. (εφημερίδες, περιοδικά, οδηγούς) σε Κρήτη και Κύπρο, τα οποία θα προβάλουν τον ρόλο και την αποστολή του Δικτύου.
• Δημιουργία ιστοσελίδας μέσα από την οποία θα προβάλλεται άμεσα και μέσω των κοινωνικών δικτύων το ίδιο το Δίκτυο, η υγιεινή και γευστική αξία των φαγητών και εδεσμάτων που παρασκευάζονται με αποκλειστική χρήση ελαιολάδου, αλλά και η ιστορική, πολιτιστική, ποιοτική και υγιεινή αξία του κρητικού και κυπριακού ελαιολάδου.
• Κατασκευή και χορήγηση στα μέλη του Δικτύου διαφημιστικών επιτραπέζιων αντικειμένων (π.χ. ελαιοδοχείων, ειδικών καρτών κ.ά.), τα οποία θα τοποθετούνται στους χώρους των επιχειρήσεων μελών του Δικτύου.
• Οι Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης (ΕΜΕ) μέλη του Δικτύου θα μπορούν να προμηθεύονται ελαιόλαδο ή ελαιοεδέσματα από τις Επιχειρήσεις Εμπορίας Ελαιολάδου και Ελαιοεδεσμάτων μέλη του Δικτύου μέσα από ειδικές συμφωνίες.
• Παροχή δυνατότητας στα μέλη του Δικτύου να προβάλουν τη συμμετοχή τους στο δίκτυο με τήρηση κάποιων όρων που θα προβλεφθούν στο Καταστατικό.
• Συμμετοχή μελών του Δικτύου σε κοινές εκδηλώσεις προβολής των Δικτύων που θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη και Κύπρο.
• Ανάπτυξη συνεχούς συνεργασίας των Δικτύων Κρήτης και Κύπρου, ώστε να υπάρχει συνεχής ανταλλαγή εμπειριών, αλλά και πελατών, από την Κύπρο στην Κρητη και αντιστρόφως.
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο Δίκτυο πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν δήλωση ενδιαφέροντος στο Φαξ: 2921059818 ή στο e-mail info@sedik.gr
Σχέδιο της δήλωσης και αναλυτικότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ.: www.sedik.gr
Αυτοί που θα αποστείλουν δήλωση ενδιαφέροντος θα κληθούν να υπογράψουν το Καταστατικό σε συναντήσεις που θα γίνουν κατά περιοχές στο διάστημα 5 – 10 Μαρτίου 2013.
Μετά την ίδρυση του Δικτύου μπορούν να εγγράφονται και άλλα μέλη, αλλά με ορούς που θα καθορίσει το Δ.Σ. που προκύψει από τα ιδρυτικά μέλη και ενδέχεται να είναι αυστηρότεροι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα