Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο μαγευτικός κόσμος των ραδιοερασιτεχνών

Ενα μαγευτικό χόμπι με πολλούς φίλους και στην Κρήτη αποτελεί ο ραδιοερασιτεχνισμός!
Ενα χόμπι μέσα από το οποίο οι τηλεπικοινωνιακές αποστάσεις εκμηδενίστηκαν πολλά χρόνια πριν από την έλευση του Διαδικτύου! Οι ραδιοερασιτέχνες ήρθαν πιο κοντά μέσα από τις αναλογικές ραδιοφωνικές εκπομπές στα ερτζιανά κύματα. Συνομίλησαν και εξακολουθούν να ανταλλάζουν απόψεις για τα θέματα που τους αφορούν. Και δεν μένουν εκεί. Οχι λίγες φορές, σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως σεισμοί και πυρκαγιές, που έχουν καταρρεύσει οι συνηθισμένοι τρόποι τηλεπικοινωνίας, έχουν διαθέσει τα μηχανήματα και τις συχνότητές τους για την αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών και τη συνεννόηση των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας!
Και προς αποφυγήν παρερμηνειών να διευκρινίσουμε ότι οι ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν σχέση με τους ´ραδιοπειρατές´ ή ερασιτέχνες των μεσαίων κυμάτων, αλλά εκπέμπουν με νόμιμη άδεια μέσα από συχνότητες των βραχέων κυμάτων (SW) και των VHF.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ
Στην Αθήνα (Π. Μελά 42, 12131 Περιστέρι, τηλ.: +30 2105226516, Fax: +30 2105226505 κάθε Τετάρτη 6 – 9 μ.μ.) στεγάζεται η Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (Ε.Ε.Ρ.), η οποία διαθέτει και την ιστοσελίδα www.raag.org Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό Ραδιοερασιτεχνικό Σύλλογο με σκοπό τη διάδοση του Ραδιοερασιτεχνισμού, αλλά και την εγκατάσταση δικτύων επικοινωνίας ως προσφορά βοηθείας προς το κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις καταστροφών, θεομηνιών και εκτάκτων αναγκών.
Οπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της Ενωσης, οι ραδιοερασιτέχνες μπορούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα ερτζιανά κύματα.
Οι ραδιοερασιτέχνες εκτός από τον πειραματισμό, τη μελέτη, την έρευνα, την αυτοεκπαίδευση που κάνουν, με τις επαφές που πραγματοποιούν στα ερτζιανά με άλλους συναδέλφους τους, από τη μια ως την άλλη άκρη της υδρογείου, προωθούν τη διεθνή φιλία και συμβάλλουν, στο μέτρο που τους αφορά, στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Πέρα όμως από αυτά προσφέρουν και πολύτιμες υπηρεσίες με τις Ομάδες Εκτακτης Ανάγκης σε περιπτώσεις που τα κρατικά μέσα επικοινωνίας δεν επαρκούν ή έχουν αχρηστευθεί (θεομηνίες, φωτιές κ.λπ.). Ενδεικτικά στην ιστοσελίδα της η Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών αναφέρει:
• Την άμεση επέμβαση των Ο.Ε.Α. κατά τις μεγάλες πυρκαγιές των περιαστικών δασών της Αθήνας το 1980, όταν είχαν καταστραφεί τα τηλεφωνικά καλώδια τηλεχειρισμού του πομπού της Δασικής Υπηρεσίας στην Πεντέλη.
• Την άμεση δραστηριοποίηση των Ο.Ε.Α. στους σεισμούς της Καλαμάτας το 1986. Τα μηχανήματά τους ήταν τα πρώτα και τα μόνα για τις επόμενες 48 ώρες που αποκατέστησαν τις επικοινωνίες των Αρχών της πόλης με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα.
• Τη συνεχή συμμετοχή των Ο.Ε.Α. στη δασοπροστασία, αλλά και στην κατάσβεση μεγάλων δασικών πυρκαγιών στην Πεντέλη, Διόνυσο, Βαρνάβα, Ωρωπό, Μαλακάσα, Εκάλη, Λαύριο, Ανάβυσσο, Κινέτα, Ηλιούπολη – Καρέα, Μάνδρα, Τερψιθέα, Οινόη, Φυλή, Θρακομακεδόνες, Κιούρκα, Καισαριανή, Ρόδο, Ζάκυνθο, Αγ. Σωτήρα, Ξυλόκαστρο και σε πάρα πολλές άλλες μικρότερης έκτασης πυρκαγιές.
• Την αποτελεσματική βοήθεια μελών των Ο.Ε.Α. Βόλου και Θεσσαλονίκης στην ανεύρεση των συντριμμιών του μοιραίου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στην Οθρυ το 1991.
• Τη συμμετοχή τους στην ελληνική αποστολή της ελληνικής ομάδας διάσωσης μετά τον καταστρεπτικό σεισμό στο Ερζιντσάν της Τουρκίας, το Μάρτιο του 1992, μαζί με κλιμάκια του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), πυροσβεστών της ΕΜΑΚ και των ΕΚΑΒ.
• Την αποστολή τους στο Αίγιο, που επλήγη από σεισμό, τον Μάιο του 1995 για το συντονισμό του κλιμακίου του ΟΑΣΠ με το επιχειρησιακό κέντρο της Αθήνας και τη διακίνηση μηνυμάτων.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Στην Κρήτη έχει δημιουργηθεί η Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης, η οποία στην ιστοσελίδα της: http://www.rasc.gr/portal/ εξηγεί ότι «οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν μηχανήματα, γνωστά ως πομποδέκτες για να επικοινωνήσουν με άλλα άτομα. Η επικοινωνία δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη φωνή, αλλά και με σήματα morse καθώς και με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι ραδιοερασιτέχνες μπορούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα ερτζιανά κύματα. Οι ραδιοερασιτέχνες δεν κάνουν μεταδόσεις, όπως αυτές του ραδιοφώνου. Επίσης δεν σχετίζονται με το πειρατικό ραδιόφωνο, όπως πολλοί πιστεύουν, ή τους χρήστες της μπάντας πολιτών Citizent’s Band (CB). Η λέξη ραδιοερασιτέχνης δεν έχει κάποια σχέση με τις δυνατότητες του χρήστη, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πολλές γνώσεις πάνω στο θέμα, αλλά με σκοπό τον ραδιοερασιτεχνισμό, ο οποίος δεν είναι η εκμετάλλευση για εμπορικούς λόγους ή κέρδος, αλλά για κοινωνικό όφελος».
Ακόμα η Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης εξηγεί ότι «οι ραδιοερασιτέχνες έχουν πολλές διαμορφώσεις επικοινωνίας στη διάθεσή τους. Η πιο γνωστή και συνηθισμένη, η επικοινωνία με φωνή, έχει διαμορφώσεις, όπως τα FM (Frequency Modulation – διαμόρφωση συχνότητας), η οποία προσφέρει ήχο καλύτερης ποιότητας. Μια άλλη διαμόρφωση είναι το SSB (Single Sideband), η οποία προσφέρει πιο αξιόπιστη επικοινωνία σε περιορισμένο εύρος ζώνης. Το SSB ουσιαστικά είναι διαμόρφωση AM, η οποία έχει ´κοπεί´ κατά μήκος στη μέση και έτσι χρησιμοποιούμε είτε το πάνω τμήμα που ονομάζεται USB (upper sideband) ή το κάτω τμήμα LSB (lower sideband). Η Ραδιοτηλεγραφία, δηλαδή η επικοινωνία με σήματα morse χρησιμοποιείται επίσης ευρέως από τους ραδιοερασιτέχνες. Ηταν ο πρώτος τρόπος επικοινωνίας μέσω ερτζιανών. Βρίσκει πολλές χρήσεις ειδικά στα βραχέα κύματα καθώς επίσης και για πειραματισμό όπως στην επικοινωνία μέσω ανάκλασης σήματος στο φεγγάρι, εξ αιτίας της αναγνωρισιμότητας του ήχου καθώς είναι πιο εύκολη η ακρόαση ενός μονότονου ήχου μέσα από παράσιτα (στατικά κύματα), παρά μιας φωνής. Tα γράμματα του κώδικα μορς είναι τα ίδια σε όλο τον κόσμο, έτσι είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουν άτομα που ζουν σε διαφορετικές χώρες. Επίσης, η ιδιοκατασκευή ενός πομπού σημάτων μορς, είναι πολύ πιο εύκολη».
Οι ραδιοερασιτεχνικές μπάντες βρίσκονται στα Βραχέα (HF), στις Υψηλές συχνότητες (VHF) και στις υπερύψηλες συχνότητες (UHF).
Σε όλες τις χώρες οι ραδιοερασιτέχνες απαιτείται να κατέχουν ραδιοερασιτεχνική άδεια που χορηγείται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Για να γίνει κανείς ραδιοερασιτέχνης πρέπει να περάσει με επιτυχία εξετάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Οι εξετάσεις είναι γραπτές (ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών) και διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο. Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει: Ραδιοθεωρία, κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών, βασικές γνώσεις ηλεκτρονικής και ηλεκτρολογίας, στοιχειώδεις γνώσεις Αγγλικής γλώσσας κ.λπ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Η αρτιότητα της παρουσίασης του Ραδιερασιτεχνισμου στο ανωτέρω άρθρο σας ,που μέσα σε λίγες στήλες παρουσιάζεται ,ολοκληρωμένα και με απλότητα το σκοπό και το ύψιστο κοινωνικό έργο, που με ανιδιοτέλεια προσφέρουν οι Ραδιοερασιτέχνες, μας δίνει την δύναμη ,να συνεχίσουμε ,παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν (από ανίδεης κυρίως) το Hobby .
    Στο Ν. Χανίων υπάρχουν περισσότεροι από 100 Ραδιοερασιτέχνες εκ των οποίων 50 είναι σχεδόν καθημερινά ενεργοί (active).
    Κάθε Τέταρτη υπάρχει συνάντηση των μελών το βραδύ στον Κήπο στα Χανιά.
    Θα θέλαμε να συναντηθούμε με τον συντάκτη του άρθρου κ. Λυβιάκη ,τον περιμένουμε για ενημέρωση και να τον ευχαριστήσουμε .

    73 SV9AUE

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα