Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

3η γνώμη

´Πολλαπλασιαστές´και Ολι Ρεν
Μπορεί να μην τα κατάφεραν οι προστάτες μας να περάσουν απ? τη θεωρία στην πράξη, αλλά επειδή έχουν το πάνω χέρι μπορούν να μην υπολογίζουν τα λάθη τους. Οι προτάσεις και οι ιδέες για τη λύση του ελληνικού προβλήματος απεδείχθησαν καθ? ομολογία τους εσφαλμένες. Το σύστημα, με τη διάθεση πιστώσεων και με πρόβλεψη ότι θα λειτουργούσε ανασχετικώς στην ύφεση, διεπίστωσαν οι ίδιοι ότι ήταν λάθος. Είπαν θα βάλουμε ένα ευρώ και θα ενεργήσει ´πολλαπλασιαστικώς´, μία, μιάμιση φορά ή περισσότερες, για ανάκαμψη. Αλλά όχι μόνον η ύφεση δεν μετριάστηκε, αντιθέτως ενεφάνισε έξαρση, δηλαδή οι ´πολλαπλασιαστές´ τους ήταν λάθος υπολογισμός, που έφερε αρνητικά αποτελέσματα. Οι προβλέψεις που θα έφερναν τα μέτρα λιτότητος στην ανάπτυξη ήσαν υπερεκτιμημένες.
Ετσι η οικονομία μας τελμάτωσε. Ολες οι κυβερνήσεις έπεσαν στις παγίδες που έστηνε η μια στην άλλη και τώρα η τελευταία πληρώνει τα επίχειρα, γιατί επιφορτίζεται να λύσει προβλήματα που δεν λύθηκαν τόσα χρόνια. Είπαν για ανάπτυξη το 2011, δεν έγινε, τη μετέθεσαν για το 2012, έμεινε στα ευχολόγια. Και χρειάστηκε να μπουν κι άλλα ευρώ για να ανακάμψουμε, αλλά η κατάσταση χειροτέρευε. Φταίνε οι πιστωτές μας που θέλησαν να λύσουν θεωρητικώς το πρόβλημα με τους ´πολλαπλασιαστές´ χωρίς να εκτιμήσουν ότι στον ελληνικό χώρο υπάρχουν ανασχετικοί παράγοντες στη λειτουργία μιας νέας οικονομικής προσαρμογής.
Ολα κρίνονται απ? την οργάνωση του κράτους και το μέγεθός του, που τα κόμματα δεν εννοούν να τ? αλλάξουν. Και είναι συνειδητή η επιλογή των να επιβάλουν για τη δημοσιονομική προσαρμογή φόρους στην κατανάλωση, να μηδενίσουν την ακίνητη περιουσία, να καρκινοβατούν οι επενδύσεις και να ?χεις τον κ. Στουρνάρα να λέει ότι ανακίνησε το θέμα στο Γιούρογκρουπ υποστηρίζοντας πως το πρόβλημά μας οφείλεται στους λανθασμένους ´πολλαπλασιαστές´ του Δ.Ν.Τ. Απέφυγε όμως να μας πει τι του απάντησαν.
Ο Φινλανδός όμως Ολι Ρεν είπε ότι δεν υπάρχει θέμα με τους πολλαπλασιαστές και ´ό,τι λάθος έχει γίνει, έγινε, αλλά αφορά ελληνικές ευθύνες´. Απεκδύθηκε ευθυνών της Κομισιόν και της Ε.Κ.Τ. και είπε ότι το θέμα των ´πολλαπλασιαστών´ που αναφέρθηκε το Δ.Ν.Τ. είναι ´τεχνητό ζήτημα ήσσονος σημασίας´. Δεν θέλουν να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι οι επιπτώσεις από ένα πρόγραμμα λάθος δεν προέρχονται από λάθος αριθμητικό υπολογισμό, πέντε και τρία κάνουν εννιά, αλλά από το ότι δεν αποτυπώθηκε σωστά η οικονομική ζωή του τόπου. Ως εκ τούτου έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους και για το 2010, που η ύφεση έφτασε στο 4,5% και για το 2011, που έφτασε στο 8,2%.
Δεν θα ?πρεπε να περιμένουμε τίποτα καλό από τον Ολι Ρεν. Δεν είναι κουτός να άφηνε χαλαρά τα χαλινάρια στην Ελλάδα να πάρει αέρα, ώστε να διαμορφώσει κάποια πρόταση για να περιορισθούν οι απαιτήσεις των δανειστών. Είπε ότι το θέμα ανεκινήθη απ? το Δ.Ν.Τ. Δεν θα δεχόταν πως έκανε λάθος αυτός και η Ε.Κ.Τ. γιατί θα έφερναν αυτοί τη μεγαλύτερη ευθύνη και θα είχαν υποχρέωση να βρουν άλλα μέτρα να διορθώσουν το λάθος. Αν υπήρχε έστω και ένα ελάχιστο ποσοστό για ουσιαστική διαπραγμάτευση με την Κομισιόν και Ε.Κ.Τ., τώρα ο Φινλανδός τοποτηρητής της Μέρκελ δεν θα μπορούσε ν? αποδεχθεί ότι το θέμα των ´πολλαπλασιαστών´ του Δ.Ν.Τ. δεν το καταλαβαίνουν. Απλώς προσπαθούν να βρουν τρόπους που να μην μπορέσουν οι Ελληνες να εκμεταλλευθούν επωφελώς για τη χώρα τους το λάθος των ´πολλαπλασιαστών´. Οι κυβερνητικοί αποπροσανατολίζουν. Δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι τα μνημόνια ήταν λάθος οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό, που τα συντήρησαν οι λάθος ´πολλαπλασιαστές´ του Δ.Ν.Τ. και αυτοί είναι αμέτοχοι. Απλώς επιδιώκουν τη δική τους διάσωση. Οσο για τους ´ΔουΝουΤούδες´ σε κάθε περίπτωση πρόκειται περί απαράδεκτου εμπαιγμού!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα