Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κινητοποιήσεων συνέχεια

Σε συγκέντρωση των οχημάτων τους στο Πλατάνι και αποκλεισμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα του δρόμου προχωρούν τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου οι αγρότες των Χανίων που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.
Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει με προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στη γέφυρα του Κλαδισού. Στο μεταξύ, τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εξέφρασαν χθες το Εργατικό Κέντρο Χανίων, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων ´Η Ενότητα´, Γιώργος Μπικάκης, κάλεσε όλο τον αγροτικό κόσμο να δώσει το ´παρών´ στην κινητοποίηση ώστε να ανατραπεί, όπως είπε, «η ανάλγητη και αντιαγροτική πολιτική που οδηγεί σε αφανισμό της υπαίθρου».
Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των αγροτών ο κ. Μπικάκης τόνισε ότι διεκδικούν:
? «Την άμεση απόσυρση όλων των φορομπηχτικών μέτρων και ειδικότερα τη φορολόγηση γης».
? «Σύνταξη στα 60 έτη για τους αγρότες».
? «Χάραξη εθνικής αγροτικής πολιτικής που θα σταματήσει τον κατήφορο της γεωργίας, θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα χτυπήσει τα καρτέλ και τη νοθεία των αγροτικών προϊόντων».
? «Την αλλαγή του νόμου του ΕΛ.Γ.Α., ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου».
? «Να μην καταργηθούν οι Τ.Ο.Ε.Β.».
? «Μακροχρόνια ρύθμιση των χρεών των αγροτών και διαγραφή των τόκων υπερεμίας».
? «Στήριξη των προϊόντων μας λάδι, εσπεριδοειδή, κηπευτικά και κτηνοτροφία, μελισσοκομεία και αλιεία με εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών.
? «Να μην υπάρξει φορολόγηση της τσικουδιάς».

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Μανώλης Βαρουξάκης, τόνισε σχετικά ότι οι αγρότες «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στις άλλες κοινωνικές ομάδες» και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία, αλλά τη θέλουμε μαζί μας. Να συστρατευτούμε όλοι μαζί στον αγώνα που κάνουμε ενάντια στα φοροεισπρακτικά μέτρα που μας εξαθλιώνουν όλους».
Το μέλος της Ομοσπονδίας Θεμιστοκλής Περβολιανάκης ανέφερε για το ίδιο θέμα: «Καλώ όλους τους Χανιώτες, χωρίς κομματικές αντιπαραθέσεις, να παραβρεθούν στον αγώνα των αγροτών γιατί είναι δίκαιος. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στα μαγαζιά, αλλά πρέπει να μας καταλάβουν κι εμάς. Πάμε ολοταχώς για καταστροφή. Αν τώρα δεν πετύχουμε να ανατρέψουμε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, έχουμε διαλύσει και τα πράγματα είναι αλυσίδα. Κοντά σε εμάς θα καταστραφούν και τα μαγαζιά και όλοι».  

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Κορναράκης, υπογράμμισε ότι «το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στηρίζει το αγροτικό κίνημα που διεκδικεί το δικαίωμά του στη ζωή και την επιβίωσή του» και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει «εργάτες και αγρότες να παλέψουν σαν μια γροθιά για την ανατροπή της αδιέξοδης και ανάλγητης πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας».
Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Νεκτάριος Πετράκης, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι οι Ελληνες εργαζόμενοι και πολίτες όπου κι αν αυτοί απασχολούνται ότι ο αγώνας μας είναι κοινός και τα προβλήματα πηγάζουν από μια συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Εχουμε την αίσθηση, ειδικά για τον αγώνα των αγροτών, ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα και ως τέτοιο θα πρέπει να τον αντιμετωπίζει η κυβέρνηση κάθε φορά που σχεδιάζει και αποφασίζει μέτρα. Με αυτή τη λογική θεωρούμε ότι αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος και πρέπει να στηριχθεί από όλη την κοινωνία».
Ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.  Ν. Χανίων, Αντώνης Παπαδεράκης, τόνισε ότι «τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής παραγωγής εντείνονται από τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την απουσία μιας εθνικής πολιτικής και στρατηγικής για να ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη διασύνδεσή του με τον δευτερογενή και τον τουρισμό».
«Η πολιτική αυτή είναι ενιαία και άλλοτε εκφράζεται στους αγρότες και άλλοτε στους επαγγελματίες, βιοτέχνες, άλλοτε στους εργαζομένους. Με την έννοια αυτή ο φραγμός σε αυτή την πολιτική πρέπει επίσης από μεριάς της κοινωνίας να είναι ενιαίος. Γι? αυτό καλούμε όλους τους Χανιώτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα των αγροτών που ξεκινά τη Δευτέρα γιατί είναι αγώνας κοινός, για την κοινωνία, τα παιδιά μας και το μέλλον του τόπου. Για να μπορέσουμε ως κοινωνία κάποια στιγμή να δώσουμε μια θετική διέξοδο και ελπίδα σε αυτό τον τόπο που τόσο πολύ ταλαιπωρείται, δυσφημείται και καταστρέφεται».

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΛΙΝΟΥ
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου δηλώνει ότι «βρίσκεται στο πλευρό όλων των εργαζομένων που πλήττονται από την άδικη και καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης», τάσσεται «κατά των μνημονίων», καλεί «όλους τους αγρότες, αλλά και όλους τους εργαζομένους, επιτέλους, να βγουν στους δρόμους και να απαιτήσουν μια αξιοπρεπή ζωή» και καλεί τη Δευτέρα στο μπλόκο στο Πλατάνι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα