Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βελτιωμένες καλλιέργειες

Στη βελτίωση των καλλιεργητικών μεθόδων με απτά αποτελέσματα στο περιβάλλον, στην ποιότητα του ελαιολάδου, αλλά και στη μείωση του κόστους λίπανσης και άρδευσης, θα βοηθήσει ο εδαφολογικός χάρτης στην περιοχή των Ζυμβραγού της Δ.Ε. Κολυμπαρίου.
Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή εκδήλωση ενημέρωσης πάνω στον χάρτη από ειδικούς επιστήμονες του Μ.Α.Ι.Χ. Την πρωτοβουλία για τον εδαφολογικό χάρτη την πήρε ο δραστήριος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζυμβραγού, που σε μία δύσκολη εποχή για τον αγροτικό τομέα, ακολουθεί μία ανοδική πορεία.
«Σε συνεργασία με το Μ.Α.Ι.Χ. πήραμε για πρώτη φορά 32 δείγματα εδάφους από την περιοχή μας. Εχουν βγει οι αναλύσεις για το πώς πρέπει να λιπάνουμε, τι ελλείψεις έχουν τα εδάφη, ώστε να μπορούμε να τις καλύψουμε και να  κάνουμε μία καλή καλλιέργεια της ελιάς», δήλωσε στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Γιάννης Ιγγλεζάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμβραγού. Ο ίδιος σημείωσε πως ο Συνεταιρισμός δεν οφείλει τίποτα σε τρίτους και έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να επενδύσει στο χωριό του. Διαθέτει ιδιόκτητο ελαιουργείο και παράγει ποιοτικό ελαιόλαδο, που παράγεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και  φεύγει στο εξωτερικό καθώς πουλιέται στην εταιρεία ´Τerra Creta´.  
Από τη μεριά του Μ.Α.Ι.Χ., ο κ.  Αρης Σταματάκης, τεχνικός υπεύθυνος για το Εργαστήριο Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής, επεσήμανε πως «στο Εργαστήριό μας έχουμε αναπτύξει μεθόδους που μπορούμε να ελέγξουμε την αφομοιωσιμότητα των στοιχείων. Εχουμε τις εγκεκριμένες από το ISO μεθόδους για το κλίμα της Μεσογείου, που μας δείχνουν αποκλειστικά τα αφομοιώσιμα και όχι τα ολικά στοιχεία. Ξέρουμε ακριβώς τη θρεπτική κατάσταση του εδάφους, μελετώντας τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής, την κλίση του εδάφους, τις καλλιεργητικές τεχνικές και  μπορούμε να βγάλουμε με ακρίβεια πόσο άζωτο, φώσφορο, κάλλιο, ιχνοστοιχεία θέλει η καλλιέργεια της ελιάς για μια καλλιεργητική περίοδο». Παράλληλα, ο κ. Σταματάκης επεσήμανε την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με το αντίστοιχο εργαστήριο  του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών.
Μιλώντας για τον εδαφολογικό χάρτη, ο ερευνητής του Μ.Α.Ι.Χ., κ. Χαρίτων Καλαϊτζίδης, υπογράμμισε πως «αποτελεί ένα επίπεδο πληροφορίων που μπορεί δυνητικά να μπει σε ένα μοντέλο το οποίο θα χρησιμοποιεί μετεωρολογικά δεδομένα, δεδομένα υψομέτρου και κλίσεις εδάφους και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε τις αγροτικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του έτους.
Με τον εδαφολογικό χάρτη μπορούμε να εξασφαλίσουμε άριστες καλλιεργητικές μεθόδους. Δεν θα  έχουμε σπατάλη σε λιπάσματα και νερό, δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον, μειώνεται το κόστος και θα δοθεί μία ανώτερη αξία στο προϊόν».
Πάνω σε καλλιεργητικές μεθόδους της ελιάς και ειδικότερα στο κλάδεμά της αναφέρθηκε και ο καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Κρήτης κ. Σπύρος Λιονάκης.
H συνέλευση των κατοίκων έκρινε θετικά την από κοινού αξιοποίηση του χώρου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Ζυμβραγού με τον χώρο τέχνης ´Ελαιουργείον´ για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Για το θέμα θα γίνει πρόταση στον Δήμο και θα ξανασυζητηθεί από τους κατοίκους του χωριού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα