Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Συνέχεια κινητοποιήσεων

Σε κινητοποιήσεις προχωρά και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων ´Η Ενότητα´, η οποία προσανατολίζεται στο επ’ αόριστον κλείσιμο της εθνικής οδού στο Πλατάνι της Σούδας.
Στο μεταξύ, χθες τη δεύτερή τους συνεχόμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εφαρμοζόμενη «φοροεισπρακτική πολιτική» πραγματοποίησαν στην Εφορία Χανίων τα μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, η οποία σήμερα οργανώνει, στις 11 το πρωί, κινητοποίηση στη λαϊκή αγορά της Ρεγγίνας.
Ειδικότερα:

ΣΤΟ ΠΛΑΤΑΝΙ
Στον επ’ αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου στο Πλατάνι, από τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, προσανατολίζεται το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ´Η Ενότητα´. Ωστόσο, η τελική μορφή των κινητοποιήσεων αναμένεται να αποφασιστεί μετά τη σημερινή σύσκεψη στο Ηράκλειο και των 4 Ομοσπονδιών του νησιού.
Στόχος των αγροτών των Χανίων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η κινητοποίηση να γίνει από κοινού σε όλη την Κρήτη.
Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνεννόηση με τους αγρότες της Ανατολικής Κρήτης, τότε οι αγρότες των Χανίων θα προχωρήσουν μόνοι τους στον αποκλεισμό.
«Θα είμαστε στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Ηράκλειο, όπως και οι άλλες Ομοσπονδίες του νησιού και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε όλοι μαζί σε κινητοποιήσεις», δήλωσε στα     ´Χανιώτικα νέα´ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων ´Η Ενότητα´ κ. Γιώργος Μπικάκης.
Ο κ. Μπικάκης δεν θέλησε να αναφερθεί στην ακριβή ημερομηνία των κινητοποιήσεων στα Χανιά καθώς, όπως σημείωσε, υπήρξε μία απόφαση για τις 18 Φεβρουαρίου, ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης, αλλά και από οργανωτικά θέματα. «Εμείς πήραμε μια απόφαση για 18 Φεβρουαρίου, αλλά δεν υπάρχει θέμα, αν συναποφασίσουμε κάτι όλοι οι αγρότες του νησιού, να αλλάξουμε κάποιες ημερομηνίες», ανέφερε ο κ. Μπικάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας συμφώνησε να γίνει συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη εβδομάδα για την ενημέρωση των Χανιωτών, αλλά και εξόρμηση στα χωριά, προκειμένου να κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες.

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Στο μεταξύ, στη λαϊκή της Ρεγγίνας συνεχίζει σήμερα τις κινητοποιήσεις της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων με τη στήριξη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων.
Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο. Με τις τιμές των ζωοτροφών και του  πετρελαίου να βρίσκονται στα ύψη, το αποτέλεσμα για εμάς τους κτηνοτρόφους είναι  το κόστος παραγωγής να έχει ανέβει σημαντικά, ενώ από την άλλη οι τιμές που παίρνει ο κτηνοτρόφος έχουν πέσει περίπου 20%. Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει επιτέλους τη ζημιά που προκαλεί στον αγροτικό κόσμο, γιατί πολύ σύντομα, αν δεν υπάρξει σοβαρή αλλαγή πολιτικής, οι κτηνοτρόφοι θα προστεθούν στον ήδη μεγάλο στόλο των ανέργων στη χώρα μας».
Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων υπογραμμίζει ότι οι κινητοποιήσεις στρέφονται «ενάντια στο νέο φορολογικό που μας τσακίζει, ενάντια στις εξευτελιστικές τιμές και τα απούλητα εσπεριδοειδή, στις τιμές κάτω του κόστους στα κτηνοτροφικά προϊόντα, για το πρόβλημα της δακοκτονίας στις ελιές και της ίωσης στα πρώιμα κηπευτικά, ενάντια στην αύξηση των εισφορών σε Ο.Γ.Α. και ΕΛ.Γ.Α.» κ.ά.  

Ο υπουργός
«Οι λύσεις στα αγροτικά θέματα δεν δίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, εγκαινιάζοντας χθες το περίπτερο του Υπουργείου στην 8η διεθνή έκθεση κτηνοτροφίας – πτηνοτροφίας Zootechnia στη Θεσσαλονίκη.
Οπως είπε, το Υπουργείο προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα στο μέτρο του εφικτού και του επιτρεπτού, με βάση τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και συμπλήρωσε πως χρειάζεται συνεργασία και με άλλα Υπουργεία, όπως το Οικονομικών, το Περιβάλλοντος και το Κοινωνικής Ασφάλισης.
Είπε ακόμα ότι οι αγρότες πρέπει να γνωρίζουν ότι το Υπουργείο δεν περιμένει να κινητοποιηθούν για να καταπιαστεί με τα προβλήματά τους είτε αυτά αφορούν τις ζωοτροφές είτε το ακριβό πετρέλαιο είτε τα συνταξιοδοτικά τους ζητήματα. Αντίθετα «αγωνίζεται κάθε μέρα για να τα λύσει, αλλά οι λύσεις δεν είναι εύκολες» και σημείωσε ότι «τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με διάλογο, κατανόηση και υπομονή και όχι με ανακρίβειες, ψεύδη και εκβιαστικές κινήσεις».
Την ίδια ώρα, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο για σήμερα στη Θεσσαλονίκη και αύριο πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα