Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διέξοδος ζωής για εξαρτημένα άτομα

Διέξοδο ζωής σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ και άλλες νόμιμες ή παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες αναμένεται να προσφέρει το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων που ξεκίνησε τη λειτουργία του στην πόλη πριν από λίγες ημέρες.
Πρόκειται για ένα ´στεγνό´ πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το οποίο εφαρμόζεται επί 12 χρόνια στη Θεσσαλονίκη με πολύ θετικά αποτελέσματα
-όπως επίσης και στη Σητεία- και υλοποιείται με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση των Υπουργείου Υγείας και Δήμου Χανίων.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, ο ψυχολόγος και συντονιστής του προγράμματος Σωτήρης Λαϊνάς η νέα δομή, που στεγάζεται στην οδό Γιαμπουδάκη 39 και Ρενιέρη (απέναντι από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων), και η οποία παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες της, στοχεύει στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων καθώς και των οικογενειών τους.
«Πέραν από αυτό -σημείωσε ο κ. Λαϊνάς- στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση λειτουργών υγείας, φοιτητών, εκπαιδευτικών αλλά ανθρώπων της κοινότητας στις ιδέες της αυτο-οργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης για την αντιμετώπιση των διαφόρων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων με έμφαση στο πρόβλημα της εξάρτησης» και πρόσθεσε ότι η ιδιαιτερότητα του προγράμματος έγκειται στην ευελιξία του καθώς δεν απαιτεί από τους συμμετέχοντες να προσαρμοστούν στο πρόγραμμα, αλλά το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, του οποίου επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο ψυχίατρος και αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Φοίβος Ζαφειρίδης, στοχεύει μεταξύ άλλων:
? Στην προαγωγή της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας, στην αντιμετώπιση διαφόρων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και κυρίως του προβλήματος της εξάρτησης.
? Στην εκπαίδευση φοιτητών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) κοινωνικών επιστημών και λειτουργών υγείας σε εναλλακτικές μεθοδολογίες παρέμβασης, βασισμένες στη φιλοσοφία και τις αρχές της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας.
? Στην έρευνα δράσης για την αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας και τις εφαρμογές τους στην αντιμετώπιση των διαφόρων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

«ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»
Ο κ. Λαϊνάς επεσήμανε ότι απώτερος στόχος του προγράμματος, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων που θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με φορείς, συλλογικότητες και κινήσεις πολιτών, είναι η άρση του αποκλεισμού και η επαναφορά στην κοινωνία των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων.
Συγκεκριμένα, οι άξονες λειτουργίας του προγράμματος αφορούν:
? Στο Ανοικτό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Χρηστών Ψυχοτρόπων Ουσιών και Μελών Οικογενειών Χρηστών, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις όπως:
? Ημερήσιο Κέντρο Υποστήριξης ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης και το οποίο θα λειτουργεί και ως χώρος συνάντησης και δημιουργικής απασχόλησης των ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης.
? Ευαισθητοποίηση ατόμων στις έννοιες και τις εφαρμογές της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας και ομάδες υποστήριξης – κινητοποίησης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης.
? Ατομικές συναντήσεις που αφορούν στην κινητοποίηση των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα καθώς και στην πλαισίωση της απεξαρτητικής διαδικασίας.
? Υποστήριξη σε ιατρικά, νομικά, εκπαιδευτικά ζητήματα καθώς στο θέμα της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης.
? Δράσεις ευαισθητοποίησης σε πολιτιστικά, κοινωνικά, οικολογικά ζητήματα.
? Σεμινάρια εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και ξένων γλωσσών.
? Διευκόλυνση της λειτουργίας των Ομάδων Αυτοβοήθειας χρηστών και μελών των οικογενειών τους, όπως και υποστήριξη συγγενών και φίλων χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών.
Επίσης, όπως εξήγησε ο κ. Λαϊνάς, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης δράσεις ευαισθητοποίησης και προσέγγισης χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στο δρόμο (streetwork), ενώ ήδη έχουν υπάρξει επαφές με τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ που λειτουργούν στα Χανιά ώστε να διαμορφωθεί ένα δίκτυο παροχής υπηρεσιών που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τα εξαρτημένα άτομα.

´ΚΛΕΙΔΙ´ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ ο κ. Λαϊνάς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η λειτουργία της νέας δομής έρχεται να προσθέσει μία ακόμα επιλογή για τα άτομα που αναζητούν διέξοδο από το πρόβλημα της εξάρτησης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει η συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλογικότητες. «Θεωρούμε πολύ σημαντικό τη συνάντηση και τη συνεργασία μας όχι μόνο με φορείς και υπηρεσίες υγείας αλλά και με φορείς, συλλογικότητες και κινήσεις πολιτών των Χανίων γιατί όλα αυτά τα δίκτυα είναι πολύτιμα και για τον δικό μας στόχο. Κι αυτό διότι την απεξάρτηση την ορίζουμε ως την επαναφορά του ανθρώπου στο κοινωνικό περιβάλλον του και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε πυρήνες πολιτών με τους οποίους θα κάνουμε μαζί πράγματα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ήδη προγραμματίζονται μια σειρά από κοινωνικές παρεμβάσεις, όπως προβολές ταινιών και ενημερωτικά σεμινάρια που απευθύνονται στο σύνολο των πολιτών.

Σεμινάριο για την αυτοβοήθεια
Κύκλος σεμιναρίων με θέμα ´Η φιλοσοφία και οι εφαρμογές της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων´ πρόκειται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στον χώρο του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων.
Συγκεκριμένα τα σεμινάρια απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας, κοινωνικούς επιστήμονες, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (γιατρούς, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, φαρμακοποιούς, κοινωνικούς λειτουργούς, νομικούς, εκπαιδευτικούς κ.ά.) και πολίτες της πόλης των Χανίων που ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης από αλκοόλ και άλλες νόμιμες και παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες.
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε πέντε εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις, κάθε Δευτέρα 6μ.μ.-8μ.μ., αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, ενώ θα συνοδεύονται από επικουρικό εκπαιδευτικό υλικό και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν ενώ για την καλύτερη προετοιμασία των συζητήσεων είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 13 Φεβρουαρίου στο τηλέφωνο του προγράμματος (28210-23432, καθημερινά 9π.μ.-2μ.μ..
Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, Γιαμπουδάκη 39 και Ρενιέρη (στην περιοχή των Δικαστηρίων).   
Να σημειώσουμε τέλος ότι τον Μάρτιο προγραμματίζεται ένα ακόμα σεμινάριο ενημερωτικού χαρακτήρα για τον τρόπο λειτουργίας του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και τις δράσεις του. Το συγκεκριμένο σεμινάριο θα απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ ή άλλες ψυχοτρόπες ουσίες καθώς και σε γονείς ή συγγενείς ατόμων με πρόβλημα εξάρτησης. Για δηλώσεις συμμετοχής ή περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων 28210-23432.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα