Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κατολίσθηση στη βίλα Κούνδουρου

Σε απειλή εξελίσσεται η διάβρωση στην παράκτια περιοχή μεταξύ του Κουμ Καπί και της Χονολουλού.
Το τσιμεντένιο τοιχίο, που βρισκόταν ακριβώς πίσω από το άγαλμα των πεσόντων της Αεροπορίας στην πλατεία της βίλας Κούνδουρου, κατέρρευσε λόγω της διάβρωσης που υπέστη κομμάτι του εδάφους.
Όπως ανέφεραν στα ´Χ.Ν´ κάτοικοι του Κουμ Καπί, η κατολίσθηση έγινε αντιληπτή το Σάββατο ενώ πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα στη περιοχή, που αποτελεί σημείο αναψυχής και περιπάτου καθημερινά για δεκάδες πολίτες.
Για αναμενόμενη εξέλιξη μιας φυσικής διαδικασίας που συντελείται χρόνια τώρα στη συγκεκριμένη παράκτια περιοχή και δεν πρόκειται να σταματήσει παρά μόνο με αναπλήρωση της παραλίας και όχι με ερασιτεχνικές λύσεις,  έκανε λόγο ο Πρόεδρος – Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Κώστας Συνολάκης.

Ο ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ
Όπως ανέφερε στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Συνολάκης: «Ηταν ένα σημείο όπου αναμέναμε να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς η κατάσταση λόγω της διάβρωσης είναι πολύ άσχημη. Είναι προφανές ότι έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη διάβρωση σε εκείνο το κομμάτι της παραλίας και μέχρι τη Χονολουλού. Είχαν πάρει κάποιο μέτρο ώστε να φτιάξουν κάτι, προσπαθώντας να ισορροπήσουν κάπως το απρανές αλλά όλη αυτή η περιοχή εφόσον έχουν εξαφανιστεί οι παραλίες, είναι αναπόφευκτο το σημείο να υποφέρει από διάβρωση.
Εάν δεν κάνουμε κάτι για τη διάβρωση και να γίνει αναπλήρωση στις παραλίες αυτό το φαινόμενο θα το έχουμε συνέχεια και θα το ξαναδούμε. Μάλιστα εάν παρατηρήσει κάποιος παλιότερες φωτογραφίες της περιοχής έχει αλλάξει σημαντικά λόγω της διάβρωσης. Κάποτε υπήρχε εκεί κοντά μια σήραγγα, σαν μικρή γέφυρα που όμως λόγω της διάβρωσης χάθηκε».
Εξηγώντας το φαινόμενο της διάβρωσης ο Πρόεδρος – Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών ανέφερε, «αρχικά διαβρώνονται τα βράχια και έτσι σιγά-σιγά φτιάχνεται η παραλία. Αυτή είναι η φυσική διεργασία. Το πράγμα το οποίο είναι αφύσικο, είναι πως όταν έχεις πολύ μεγάλη διάβρωση, και δεν κάνεις αναπλήρωση, η φύση αποφασίζει από μόνη της να κάνει τη δικιά της αναπλήρωση. Δηλαδή διαβρώνεται το σημείο, υποσκάπτει τα βράχια, αυτά πέφτουν, γίνεται κατολίσθηση και ξαναφτιάχνεται η παραλία».
Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, «αυτό το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, είναι αναπλήρωση της παραλίας από το σημείο μεταξύ της Χονολουλού και μέχρι το Κουμ Καπί. Όταν χτίστηκε αυτό το κρηπίδωμα, το τοιχίο στο Κουμ Καπί, ήταν ο πιο γρήγορος τρόπος για να γίνει διάβρωση. Επηρεάστηκε πολύ η ισορροπία της άμμου που υπάρχει σε εκείνο το σημείο.
Οπότε η φύση αποφάσισε για μας και από μόνη της έτσι δημιουργεί μέσω της διάβρωσης την παραλία» ανέφερε ο κ. Συνολάκης.
Και πρόσθεσε: «παράλληλα δεν έχουμε μελετήσει πού έχουν χτιστεί κάποιες πολυκατοικίες στη συγκεκριμένη περιοχή και ουσιαστικά βάζουν πολύ βάρος πάνω στο απρανές. Στη Βίλα Κούνδουρου και δεξιά προς την κατεύθυνση της Χαλέπας έχουν κτιστεί τεράστιες εξαώροφες πολυκατοικίες που βάζουν πάρα πολύ βάρος πάνω στα απρανή. Εκεί θέλει πολλή προσοχή και η μόνη λύση είναι να γίνει αναπλήρωση της παραλίας, δηλαδή φέρνουμε άμμο από τα βαθιά νερά και εμπλουτίζουμε την παραλία».

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΙ… ΜΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟ!
Κληθείς να σχολιάσει τη ρίψη τσιμέντου στο συγκεκριμένο παράκτιο σημείο της Βίλας Κούνδουρου που είχε τοποθετηθεί ως λύση για να σταθεροποιήσει το έδαφος και να σταματήσει τη διάβρωση ο κ. Συνολάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «αυτό που έπρεπε να γίνει εκεί ήταν αναπλήρωση της παραλίας. Δεν μπορεί αλλιώς να σταματήσει κανείς τη φύση. Δεν μπορεί να κτίσεις έναν τεράστιο τοίχο μέχρι πάνω, για να σταματήσεις τη φύση.
Εκεί πρέπει να κάνεις τσιμεντοενέσεις, και από μέσα καρφιά, να προχωρήσουν οι ράβδοι τουλάχιστον κάποιες δεκάδες μέτρα για να υποστηρίξει αυτό το πράγμα. Αλλιώς δεν γίνεται. Αυτό που έκαναν κάποιοι εκεί, θυμίζει ένα μικρό παιδί που προσπαθεί να σταματήσει το σπάσιμο του αναχώματος σε ένα φραγμα βάζοντας το… δάκτυλο του! Αυτό είναι ερασιτεχνισμός».

«ΕΚ ΤΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ»
Μάλιστα όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος-Διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ «ενώ υπάρχει μια μελέτη από το Λιμενικό Ταμείο για να δούμε πού μπορεί να μπει η μαρίνα και να κοιτάξουμε για τη διάβρωση στο Κουμ Καπί, δεν μας ρωτήσανε ποτέ για εκείνο το κομμάτι, το οποίο φυσικά το μετράμε, το ξέρουμε αλλά… είμαστε ´φωνή βοώντος εν τη ερήμω´. Δηλαδή η ανάπλαση του Κουμ Καπί και της Χονολουλού είναι… ´εκ των ων ουκ άνευ”!
Και αυτό μας δείχνει πόσο επείγον είναι να γίνει άμεσα εκεί κάτι, διότι η διάβρωση θα συνεχίσει. Και μπορούν να κάνουν πάντα ό,τι θέλουνε αλλά έτσι τα πράγματα θα είναι χειρότερα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα