Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ

«Αν, πράγματι, το Internet έχει πολλά να προσφέρει σε όποιον ξέρει τι ψάχνει, το ίδιο Internet είναι εξίσου ικανό να αποβλακώσει τελείως όσους και όσες ´πλοηγούνται´ σ’ αυτό, χωρίς πυξίδα».
(Laurent Laplante, 1934 – , Καναδός δημοσιογράφος και συγγραφέας)

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ μισό του περασμένου αιώνα σημαδεύτηκε από συγκλονιστικά ιστορικά και κοινωνικοπολιτικά γεγονότα. Αλλά κι από τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας των επικοινωνιών. Μια τεχνολογία που με την παγκοσμιοποίηση και το διαδίκτυο (internet) κατέκτησε τον πλανήτη και όλα τα κοινωνικά στρώματα.
ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ δεν είναι μόνο δεξαμενή υπέρμετρης πληροφόρησης… Θέλει να αποτελέσει και «πανάκεια» για οτιδήποτε οδυνηρό απασχολεί την ύπαρξή μας. Ενας παραπάνω λόγος για να θεωρείται αυτό ως η επαναστατικότερη εφεύρεση των τελευταίων αιώνων.
ΑΠΟ μια τέτοια «επανάσταση» δεν θα μπορούσε να λείψει η λεγόμενη «πρακτική φιλοσοφία» που φιλοδοξεί να προτείνει νέους απλούς τρόπους ζωής και αυτο-θεραπείας. Με όχημα το διαδίκτυο (Internet), το skype ή τα video, έχουν δημιουργηθεί πάμπολλες ιστοσελίδες (κυρίως στις αγγλοσαξονικές χώρες), που διατείνονται ότι προσφέρουν τρόπους επίλυσης των προβλημάτων μας. Υποστηρίζουν πως συμβάλλουν στην αυτογνωσία και τη στοχοθεσία στη ζωή, στην αναθεώρηση των πάντων καθώς και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών παθήσεων.
ΟΛΟΙ επιθυμούμε την αυτο-βελτίωσή μας. Μια επιθυμία που ξεκινάει με την αυτο-διόρθωση των αδύνατων σημείων της προσωπικότητάς μας και κατ’ επέκταση στη βοήθειά μας προς τους άλλους. Ετσι, σωματικά, ψυχολογικά και νοητικά προβλήματα «αναλύονται» σε ιστοσελίδες, ενώ ταυτόχρονα προσφέρονται και «απαντήσεις».
ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ, ψυχαναλυτές, γιατροί κάθε ειδικότητας, οικογενειακοί και λοιποί σύμβουλοι, παιδαγωγοί, φιλόσοφοι κ.λπ. έχουν στο διαδίκτυο τα «ιατρεία» τους. Παρέχουν συμβουλές, γράφουν άρθρα, δίνουν διαλέξεις ή διαφημίζουν τα βιβλία τους. Με το αζημίωτο πολλές φορές… Από κοντά και οι συγγραφείς «πρακτικών» συμβουλών που βασίζονται σε «εμπειρίες ζωής», δικές τους και άλλων. Συμβουλές… ανακυκλούμενες πολλές φορές. Τις δέχεσαι (αυθεντικές ή παραλλαγμένες) από πολλές διαφορετικές πηγές!
ΕΤΣΙ, πρόσφατα, ξαναβρήκα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο «Τα 50 μαθήματα ζωής» της Regina Brett (Ρεγκίνα Μπρετ). Πρόκειται για μια αμερικανίδα δημοσιογράφο (1) που χτυπήθηκε στα 41 της από καρκίνο, τον οποίο όμως νίκησε! Εκανε μια αναδρομή στη ζωή της και επεσήμανε 45 «σημεία» για μια ομαλή και ευτυχισμένη ζωή…
ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, βέβαια, είναι ένας αχανής εικονικός κόσμος. Προσφέρει πάρα πολλά «σκουπίδια» και ελάχιστους «μαργαρίτες»! Κι αυτοί -οι μαργαρίτες- πολλές φορές προσυπογράφονται ανερυθρίαστα από τους ίδιους τους αποστολείς, άλλοτε αποδίδονται σε κάποιον «Ανώνυμο», συχνότερα δε σε «άγνωστο συγγραφέα»… Κανείς δεν ψάχνει την αυθεντική πηγή, ή κάποιο βιβλίο. Τέτοιες μεταλλάξεις έχουν υποστεί ο Νόαμ Τσόμσκι, Ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Αϊνστάιν, ο Γκάντι, πολλοί Ελληνες συγγραφείς…, και φυσικά τα «μαθήματα ζωής» της Regina Brett.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΑ την αυθεντικότητα αυτών των «μαθημάτων» στην ιστοσελίδα της. Aπ’ αυτά επέλεξα περίπου 20 θέματα που νομίζω ότι έχουν γενικότερο ενδιαφέρουν. Γιατί έγραψε αυτές τις παραινέσεις; Η ίδια ομολογεί: «Για να γιορτάσω τα γενέθλιά μου, έγραψα κάποτε στη στήλη μου στην εφημερίδα («The Plain Dealer») τα 44 πράγματα που μου έμαθε η ζωή. Ήταν το πιο… επιτυχημένο άρθρο που έγραψα ποτέ». Μας εφιστά την προσοχή στο ότι:
1. H ζωή δεν είναι δίκαιη, αλλά κι έτσι είναι ωραία.
2. H ζωή είναι πολύ μικρή για να την ξοδεύεις μισώντας τον οποιονδήποτε.
3. Αν αρρωστήσεις, δεν θα σε κοιτάξει η δουλειά σου. Θα σε κοιτάξουν οι φίλοι και η οικογένειά σου. Να έχεις επαφή μαζί τους.
4. Δεν χρειάζεται να κερδίζεις σε κάθε διαφωνία. Συμφώνησε στο ότι διαφωνείς.
5. Συμφιλιώσου με το παρελθόν σου, ώστε να μην καταστρέφει αυτό το παρόν σου.
6. Μη συγκρίνεις τη ζωή σου με αυτή των άλλων. Δεν έχεις ιδέα από ποιο «λούκι» έχουν περάσει αυτοί.
7. Κανείς δεν είναι υπεύθυνος για την ευτυχία σου, παρά μόνο εσύ.
8. Σε κάθε αποκαλούμενη «καταστροφή», σκέψου: «Σε 5 χρόνια, θα έχει αυτό ακόμη σημασία;».
9. Πάντα να επιλέγεις τη ζωή.
10. Συγχώρησε σε όλους τα πάντα.
11. Το τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα, δεν σε αφορά: είναι δικό τους θέμα.
12. Ο χρόνος θεραπεύει σχεδόν τα πάντα. Δώσε χρόνο στον χρόνο.
13. Οσο καλή ή κακή κι αν είναι μια κατάσταση, θα αλλάξει.
14. Μην παίρνεις τον εαυτό σου τόσο σοβαρά. Κανείς άλλος δεν το κάνει.
15. Πίστευε στα θαύματα.
16. Μην παρακολουθείς τη ζωή. Βγες μπροστά και εκμεταλλεύσου την πλήρως τώρα.
17. Το μόνο που μετράει τελικά στη ζωή, είναι ότι αγάπησες.
18. Αν όλοι φτιάχναμε με τα προβλήματά μας ένα σωρό, βλέποντας τι έχουν οι άλλοι θα αρπάζαμε τα δικά μας πίσω.
19. Ο φθόνος είναι χάσιμο χρόνου. Εχεις ήδη όλα όσα χρειάζεσαι.
20. Τα καλύτερα έπονται.
…ΑΥΤΟ που νομίζουμε ότι είναι η μεγαλύτερη αδυναμία του διαδικτύου, είναι η αμφιβολία για την αυθεντικότητα της οποιασδήποτε αναζήτησης. Ιδιαίτερα, όταν θέλεις να κάνεις μια έρευνα, να συνθέσεις ένα δοκίμιο, μια εργασία…, εκεί πια χάνεσαι! Δεν μπορείς να προβλέψεις τον αριθμό των αντιγραφών, των παραποιήσεων, των σφαλμάτων στη μεταφορά. Δεν γνωρίζεις την πρώτη πηγή, γιατί σπάνια αναφέρεται. Και εδώ είναι η αχίλλειος πτέρνα των πάντων.
ΕΧΩ την αίσθηση, ότι σε θέματα πραγματικής γνώσης ζούμε περίπου ένα νέο Μεσαίωνα: με τους «αντιγραφείς» και τα σοβαρά λάθη τους να αποτελούν τον πονοκέφαλο των «διαδικτυακών» μελετητών! Βλέπετε, δεν έχει προβλεφθεί ένας αυτόματος διορθωτής… ιντερνετικών σφαλμάτων!
ΣΤΙΣ «λεωφόρους» του διαδικτύου, ή μάλλον στους λαβυρίνθους του, το μόνο μας όπλο είναι η αμφιβολία κι η καχυποψία σε ό,τι μας προσφέρεται. Ένας έλεγχος, ανατρέχοντας στα αυθεντικά κείμενα (στα βιβλία), είναι εκ των ων ουκ άνευ. Για να είναι, φυσικά, κανείς αξιόπιστος σ΄ αυτά που γράφει ή λέει, αλλά και για προσωπική ικανοποίηση…

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
-(1) Πηγή των «μαθημάτων», η αυθεντική ιστοσελίδα: http://www.reginabrett.com/life_lessons.php
Η κα Regina Brett, είναι Αμερικανίδα δημοσιογράφος -και συγγραφέας- της εφημερίδας «The Plain Dealer» του Cleveland (USA). Συμπληρώνοντας τα 45 χρόνια της ζωής της και μετά από μια επώδυνη εμπειρία υγείας, παρουσίασε ένα πρωτότυπο άρθρο με 45 θέσεις/μαθήματα ζωής. Μ’ αυτό «γιόρταζε» και το γεγονός ότι γερνούσε σιγά-σιγά. Το 2006 τα «45 μαθήματα ζωής» συμπληρώθηκαν από άλλα 5, για τα 50 χρόνια της. Κι όμως στο διαδίκτυο, η παραπληροφόρηση οργιάζει, αφού την παρουσιάζει ως… ενενηντάρα! (Η απόδοση στα ελληνικά των επιλεγμένων 20 φράσεων/παραινέσεων είναι του γράφοντος).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα