Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ Τ´ ΑΥΤΑ

Βασικοί πυλώνες της τοπικής οικονομίας ήταν και παραμένουν ο τουρισμός και η γεωργία.
Ο πρώτος, δηλαδή ο τουρισμός, πάει καλά. Η πλειονότητα των εμπλεκομένων φορέων το προσπάθησε και το πέτυχε. Η συνεισφορά των πτήσεων χαμηλού κόστους είναι σημαντική. Χάρη σε αυτές αναμένονται και φέτος αυξημένες αφίξεις στο αεροδρόμιο Χανίων.
Ο δεύτερος, δηλαδή η γεωργία, δεν έχει την ίδια τύχη. Ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που αφορούν από τις τιμές του ελαιολάδου και των εσπεριδοειδών έως και τη στήριξη των καλλιεργειών που, όχι σπάνια, βρίσκονται αντιμέτωπες με ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο αγρότης, αυτός ο ακούραστος εργάτης της γης, έχει ακόμη να ανταποκριθεί και σε νέες φορολογικές απαιτήσεις. Αλλά πώς;
Ωστόσο, οι κάτοικοι της Κρήτης, σύμφωνα και με τη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Δευτέρα, τονίζουν ότι στο νησί τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι η ανεργία, η ακρίβεια και η υγεία – κοινωνική ασφάλιση και προτείνουν στην πλειονότητά τους για την έξοδο από την κρίση την στήριξη του τουρισμού και της γεωργίας.
Οχι τυχαία. Και όχι άδικα.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε προσπάθειες που συνδυάζουν τον τουρισμό και την προβολή της Κρήτης στο εξωτερικό με την παραδοσιακή διατροφή και τα προϊόντα που παράγονται στο νησί μας.
Προσφάτως είχαν έρθει στην Κρήτη Αραβες επιχειρηματίες που έδειξαν ενδιαφέρον π.χ. για την κτηνοτροφία και ειδικότερα για τα κρητικά αρνιά. Ενδιαφέρον για προϊόντα της Κρήτης, όπως το ελαιόλαδο, έχουν δείξει, επίσης, Ρώσοι, Κινέζοι, αλλά και Ευρωπαίοι. Ας θυμηθούμε και το παράδειγμα τοπικών εταιρειών που παράγουν, τυποποιούν και διακινούν ελαιόλαδο στο εξωτερικό. Στα καταστήματα του αεροδρομίου ´Ελ. Βενιζέλος´ έχουμε δει ελαιόλαδο με ετικέτες της Terra Creta. Στο εξωτερικό συνεχίζονται οι εξαγωγές του βιολογικού ελαιολάδου της ´Βιολέα´.
Παράλληλα, από τα Αφρατα και την Κίσαμο, μέχρι τα Κεραμειά, τον Αποκόρωνα και τα Σφακιά, από το Σέλινο μέχρι την πόλη των Χανίων, με άλλα λόγια σε όλο τον Νομό, συναντάμε ταβέρνες και εστιατόρια που αποτελούν γαστρονομικό προορισμό για ντόπιους αλλά και επισκέπτες οι οποίοι γεύονται τα νόστιμα τοπικά φαγητά.
Επιπλέον, η πιστοποίηση εστιατορίων με το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας αποτελεί κίνητρο ώστε ολοένα και περισσότεροι εμπλεκόμενοι με τη γαστρονομία να υιοθετήσουν τα πρότυπα της παραδοσιακής διατροφής.
Ολα τούτα συνθέτουν ένα σκηνικό που δίνει ελπίδες για το αύριο της τοπικής οικονομίας. Αρκεί, να έχουν υποστήριξη, ποιότητα, συνέχεια και συνέπεια. Από την πολιτεία μα και την κοινωνία. Από όλους μας. Μόνο ενωμένοι και με αισιοδοξία μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Διαφορετικά…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα