Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΕ Ι.Τ.Ε. ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Χρηματοδοτήσεις για έρευνα

Επτά Ελληνες ερευνητές περιλαμβάνονται σε λίστα με 302 ονόματα κορυφαίων επιστημόνων τους οποίους θα χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας. Από τους επτά οι τρεις δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και από αυτούς οι δύο στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα, από την Ελλάδα επιλέχτηκαν οι Ηλίας Κουτσουπιάς (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος»), Μάρκος Παπαγεωργίου (Πολυτεχνείο Κρήτης) και Κώστας Σουκούλης (Ίδρυμα Ερευνας και Τεχνολογίας – Ι.Τ.Ε.). Επίσης, θα χρηματοδοτηθούν οι Γιώργος Κούκος (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λωζάννης), Πηνελόπη Βουνάτσου (Ελβετικό Ινστιτούτο Τροπικής και Δημόσιας Υγείας), Μανώλης Πασπαράκης (Πανεπιστήμιο Κολωνίας) και Γιάννης – Χρήστος Βασιλικός (Imperial College Λονδίνου).
Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε χθες, αποτελεί τιμή για τα δύο αυτά Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης, το Ι.Τ.Ε. και το Πολυτεχνείο. Μάλιστα, όπως μας είπε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μάρκος Παπαγεωργίου, πρόκειται για το πρώτο έργο που χρηματοδοτείται στο Ιδρυμα από τον συγκεκριμένο Οργανισμό.
Ομως, για τι έρευνα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του Πολυτεχνείου Κρήτης;
Ο κ. Παπαγεωργίου εξηγεί ότι «η έρευνα που θα εκπονήσουμε είναι σε αντικείμενο που γνωρίζουμε ήδη από το παρελθόν, αλλά βέβαια σε μια προοπτική προς το μέλλον. Εχει σχέση με τον έλεγχο της οδικής κυκλοφορίας. Εχουμε αναπτύξει μια σειρά από εργαλεία. Προτείναμε να εξετάσουμε τις επιπτώσεις που θα έχουν μελλοντικά συστήματα, τα οποία θα εμφανιστούν στα αυτοκίνητα».
Ο καθηγητής εξηγεί ότι τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα έχουν σειρά από νέες δυνατότητες «π.χ. τα μελλοντικά αυτοκίνητα θα μπορούν ασύρματα να επικοινωνούν μεταξύ τους ή θα μπορεί ένα κέντρο ελέγχου να επικοινωνεί ασύρματα με τα οχήματα και να τους προτείνει ή να τους επιβάλει κάποια πράγματα. Παραδείγματος χάριν ένα όριο ταχύτητας ή να αλλάξουν λωρίδα κυκλοφορίας ή να εκτελέσουν κάποιες διαδρομές. Αυτά θα έχουν επίπτωση στην κυκλοφορίας και εμείς αυτό που προτείναμε και θα χρηματοδοτηθεί είναι το πώς θα ρυθμίσουμε τις δυνατότητες των οχημάτων του μέλλοντος έτσι ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η κυκλοφοριακή ροή».
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (Ε.Σ.Ε.), με το ποσό των 680 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτεί  302 κορυφαίους ερευνητές και επιστήμονες από 24 χώρες της Ευρώπης. Λαμβάνοντας έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ ανά έργο, οι χρηματοδοτήσεις θα επιτρέψουν στους επιλεγμένους επιστήμονες να προωθήσουν το έργο τους με τις δικές τους ερευνητικές ομάδες.
Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, «κατά τον διαγωνισμό υποβλήθηκαν στο Ε.Σ.Ε. περίπου 2.300 αιτήσεις (αύξηση 4,5% έναντι του προηγούμενου έτους). Ο αριθμός των ερευνητών που επελέγησαν για χρηματοδότηση, αυξήθηκε από 294 σε 302, ενώ το ποσοστό επιλογής παρέμεινε σταθερό στο 13%.
Οι επιχορηγήσεις για προηγμένη έρευνα απονέμονται από το Ε.Σ.Ε. σε καθιερωμένους ερευνητές κάθε εθνικότητας ή ηλικίας, που είναι επιστημονικά ανεξάρτητοι και έχουν να επιδείξουν πρόσφατο ιστορικό ερευνητικών επιδόσεων τέτοιο που τους αναγορεύει σε ηγετικές μορφές στους αντίστοιχους επιστημονικούς τομείς τους».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.