Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο δάκος “τρώει” την ελαιοπαραγωγή

Αντιμέτωποι με σημαντικές απώλειες της σοδειάς τους, που σε ορισμένες περιοχές του νομού Χανίων όπως τον Αποκόρωνα ξεπερνούν το 60%, βρίσκονται πολλοί ελαιοπαραγωγοί εξαιτίας της δακοπροσβολής. Το πρόβλημα αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο οι οποίες ευνόησαν την εξάπλωση του εντόμου.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι δαπάνες για προσωπικό και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη δακοκτονία στον Νομό Χανίων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, γεγονός που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες για επαρκή προστασία της ελαιοπαραγωγής.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ
Χαρακτηριστικό των μεγάλων περικοπών που έχουν γίνει στον συγκεκριμένο τομέα είναι ότι ενώ το 2008 οι τομεάρχες που προσλαμβάνονταν για να φέρουν σε πέρας τη διαδικασία ανέρχονταν σε 26, το 2012 ήταν μόλις 5.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ο αριθμός τους μειώνονταν σταθερά την τελευταία 5ετία.  
Ακόμα όμως μεγαλύτερες ήταν οι περικοπές που έγιναν για την πρόσληψη παγιδοθετών, εργατών αποθήκης και γραμματέων. Συγκεκριμένα από τα 398 άτομα το 2008, το 2009 μειώθηκαν σε 250 και από εκεί σε 113 το 2010 και 57 το 2011. Το 2012 η μείωση συνεχίστηκε με τον αριθμό των εργατών που προσελήφθησαν να ανέρχεται μόλις σε 45 για όλο τον Νομό.         
Κι ενώ την ίδια στιγμή οι δαπάνες για την αγορά των φαρμάκων και ελκυστικών ουσιών αυξάνονταν (320.000 ευρώ το 2008 έναντι 595.000 ευρώ το 2012) αντίστροφη ήταν η εξέλιξη του συνολικού κόστους του προγράμματος.
Ειδικότερα, εξαιτίας των περικοπών που έγιναν από το 2009 έως το 2012 σημειώθηκε μια σταθερή μείωση της χρηματοδότησης με τις συνολικές δαπάνες να ανέρχονται σε 3.457.094 ευρώ το 2009, 2.509.368 το 2010, 2.283.801 το 2011 και 2.434.739 ευρώ το 2012.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Το θέμα της δακοπροσβολής συζητήθηκε χθες στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, συνοδευόμενος από τους δημοτικούς συμβούλους Στρατή Σαριδάκη και Φερδινάνδο Μαρικάκη, στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Χανίων.
Ο κ. Κουκιανάκης μιλώντας με στελέχη της Υπηρεσίας επεσήμανε ότι οι ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή του Αποκόρωνα είναι ανάστατοι καθώς είδαν τη σοδειά τους να χάνεται εξαιτίας του δάκου.
Επίσης τόνισε ότι πέρα από τις ποσότητες που χάθηκαν, οι απώλειες είναι ακόμα μεγαλύτερες αφού η οξύτητα του ελαιολάδου κατέγραψε κατακόρυφη άνοδο με συνέπεια η τιμή του να έχει πέσει σημαντικά.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης άφησε αιχμές κατά της Δημοτικής Αρχής Αποκορώνου καταλογίζοντάς της ευθύνες διότι -όπως υποστήριξε- ενώ γνώριζε το πρόβλημα δεν προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες για να σωθεί η παραγωγή: «Με έκπληξη είδαμε στον Τύπο, δημοσίευση της Δημοτικής Αρχής όπου εν είδει μνημοσύνου προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Από τη σημερινή σύσκεψη βγήκε το συμπέρασμα ότι ο Δήμος δεν έστειλε κανένα έγγραφο που να γνωρίζει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας το πρόβλημα που υπήρχε στον Αποκόρωνα αλλά και ότι επιβάλλεται να πραγματοποιείται 5η διαβροχή στον Νομό Χανίων κάθε χρόνο αφού οι κλιματολογικές συνθήκες το απαιτούν», σημείωσε ο κ. Κουκιανάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους ενώ αναφέρθηκε και στις συνεχείς μειώσεις του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού που εργάζεται για τη δακοκτονία, οι οποίες, όπως είπε, «θέτουν κάθε χρόνο σε κίνδυνο την ελαιοπαραγωγή του νομού».
Ο κ. Κουκιανάκης ζήτησε ακόμα από τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο μια σύσκεψη ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να αποφευχθεί η καταστροφή που υπέστησαν φέτος οι παραγωγοί. «Οι Αποκορωνιώτες όπως και όλοι οι παραγωγοί απαιτούν από τη στιγμή που πληρώνουν την εισφορά κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου να έχουν και την ανάλογη αντιμετώπιση», ανέφερε ο κ. Κουκιανάκης και πρόσθεσε ότι η λήψη μέτρων κρίνεται απαραίτητη και για τον λόγο ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να αποζημιωθούν για τις ζημιές καθώς ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει εντομολογικές προσβολές των καλλιεργειών.  

ΜΕ ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
Από την πλευρά τους, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας επεσήμαναν τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι κλιματολογικές συνθήκες για την εκτεταμένη προσβολή από τον δάκο ενώ τάχθηκαν υπέρ της καθιέρωσης ενός ακόμα ψεκασμού, πέραν των 4 που γίνονται, δεδομένης της αλλαγής του κλίματος που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.    
«Είμαστε γνώστες του προβλήματος. Σε ορισμένες περιοχές στον Αποκόρωνα όντως η ζημιά ήταν μεγάλη. Δεν σας κρύβω όμως ότι η ζημιά ήταν όψιμη, δηλαδή είχαμε ζημιές από δακοπροσβολή τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο λόγω των καιρικών συνθηκών, δηλαδή των υψηλών θερμοκρασιών και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων που είχαν ως συνέπεια να δημιουργηθεί φέτος αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο γεωπόνος του Γραφείου Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων, Παντελής Βογιατζάκης και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν είχαμε αυτή τη βεντέμα». Παράλληλα, επεσήμανε ότι ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε άλλες περιοχές του Νομού Χανίων όπως το Σέλινο, η Κίσαμος και τα Χανιά, ενώ αναφέρθηκε και στη στάση ορισμένων παραγωγών που δεν βοήθησαν όπως θα έπρεπε τη διαδικασία: «Εμείς ως Υπηρεσία κάναμε τα αδύνατα δυνατά. Σας είπα όμως ότι οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν για την όψιμη προσβολή αλλά και στις ενημερώσεις που κάναμε ως Υπηρεσία πριν αρχίσει η δακοκτονία είπαμε ότι θα πρέπει οι παραγωγοί να λάβουν υπόψη τους ότι η δακοκτονία γίνεται από την Υπηρεσία αλλά χρειάζεται και οι ίδιοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να κάνουν με εγκεκριμένα φάρμακα μια κάλυψη για να γλυτώσουν ένα μέρος της παραγωγής», τόνισε ο κ. Βογιατζάκης, ενώ ερωτηθείς για το αν επιβαλλόταν ένας επιπλέον ψεκασμός απάντησε: «Θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει και 5ος ψεκασμός αλλά δεν υπήρχαν τα χρήματα να πληρωθούν οι εργολάβοι και εάν μπορούμε να κάνουμε 5ο ψεκασμό, τα χρήματα αυτά θα αφαιρούνταν από την επόμενη χρονιά, άρα το πρόβλημα θα μετατοπίζονταν για του χρόνου. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις καιρικές συνθήκες οι οποίες αλλάζουν κάθε χρόνο».
Πάντως ο κ. Βογιατζάκης τόνισε ότι η Υπηρεσία είχε υποβάλει πρόταση στο Υπουργείο για έναν επιπλέον όψιμο ψεκασμό καθώς και πρόπερσι είχαν παρατηρηθεί υψηλές θερμοκρασίες τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, ωστόσο, παρά τις θετικές εισηγήσεις που υπήρξαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το θέμα κόλλησε στις οριζόντιες περικοπές που επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών.
Στις αρνητικές συνέπειες που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες αναφέρθηκε και η διευθύντρια Δακοκτονίας της Υπηρεσίας, Χρύσα Χαριτάκη ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε το μειωμένο κατά πολύ προσωπικό προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο της δακοκτονίας. «Δικός μας στόχος είναι να αυξηθεί το ποσό το οποίο αναλογεί για τον νομό Χανίων τουλάχιστον για την επόμενη περίοδο ούτως ώστε να έχουμε τη δυνατότητα αν οι συνθήκες και του χρόνου το απαιτούν, με όψιμες προσβολές από δάκο, να καλύψουμε αυτό το κενό», σημείωσε η κα Χαριτάκη και πρόσθεσε: «Η συνεργασία μας με όλο το σύστημα δακοκτονίας ήταν πάρα πολύ καλή. Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε φέτος, ειδικά στον Αποκόρωνα, ήταν ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις βρήκαμε κλειστά χωράφια που ήταν περιφραγμένα και για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες μόλυνσης στις περιοχές αυτές. Αυτό το πρόβλημα το εντοπίσαμε ιδιαίτερα στον Αποκόρωνα και τα Σφακιά και θεωρούμε ότι σε αυτό έχουν και μια μεγάλη ευθύνη όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δεν έδειξαν το αναγκαίο ενδιαφέρον με συνέπεια να την πληρώνει μια ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή στην οποία έγινε και φέτος μια σοβαρή προσπάθεια για μια πολύ καλή δακοκτονία και μάλιστα με το λιγότερο προσωπικό που έχει γίνει δακοκτονία ποτέ στον Νομό Χανίων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Υπαρχει οντως προβλημα ζημια εκατονταδων χιλιαδων ευρο αλλα μην περιμενεται να αναλαβει ενας ευθηνη ο ενας θα τα ριχνει στον αλλο το ερωτημα ειναι μετα απο τοσες δημοσιευσεις και δικαιολογιες των αρμοδιων που δεν στεκοντε γιατι δεν επεμβενει ο ισαγγελεας ?

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα