Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ελλείψεις φαρμάκων

Ομηροι φαρμακευτικών εταιρειών είναι οι ασθενείς στα Χανιά, αλλά και σε όλη τη χώρα καθώς, πίσω από τις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά, φαίνεται να διεξάγεται ένα ´παιχνίδι´ με τις τιμές.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε ασπιρίνη». Παράλληλα άφηνε σαφείς αιχμές κατά του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κατηγορώντας τον ότι δεν έχει καταλάβει την έλλειψη δεκάδων φαρμάκων από την ελληνική αγορά τη στιγμή που «όλοι πλέον οι Ελληνες πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι τα φάρμακα στην Ελλάδα βαίνουν συνεχώς προς εξαφάνιση».
Την έλλειψη φαρμάκων και στην αγορά των Χανίων, επιβεβαίωσε, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τάσος Βάμβουκας. «Υπάρχουν ελλείψεις και στα Χανιά, αν και συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», σημείωσε ο κ. Βάμβουκας, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη έχει να κάνει με τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά και εξήγησε: «Τα φάρμακα στην Ελλάδα έχουν φθηνύνει σημαντικά, σε βαθμό που -πολλά από αυτά- να είναι τα φθηνότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεδομένου ότι η ελληνική αγορά είναι μικρή, οι πολυεθνικές έχουν σταματήσουν να εισάγουν ή εισάγουν μικρές ποσότητες».

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ Ε.Ο.Φ.
Μία ακόμη παράμετρος του προβλήματος, κατά τον κ. Βάμβουκα, είναι το φαινόμενο της επανεξαγωγής σκευασμάτων, για το οποίο υποστήριξε ότι είναι στο χέρι του Ε.Ο.Φ. να ελεγθεί. «Η επανεξαγωγή είναι νόμιμη, αλλά, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για τις οποίες ο Ε.Ο.Φ. είναι υπεύθυνος για την τήρησή τους. Για να γίνει επανεξαγωγή, πρέπει να εξασφαλίζεται ότι οι ποσότητες στην Ελλάδα είναι επαρκείς για τις ανάγκες της αγοράς. Οταν κάποιο σκεύασμα δεν υπάρχει, ο Ε.Ο.Φ. πρέπει να απαγορεύσει την επανεξαγωγή του, αλλά και να φροντίσει να εισαχθεί στην Ελλάδα».
Για το συγκεκριμένο θέμα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής είχε αντιδράσει έντονα επισημαίνοντας, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ότι αποτελεί έκπληξη η ανακοίνωση του Ε.Ο.Φ., που αναφέρει ότι για να διαπιστωθεί έλλειψη ενός φαρμάκου θα πρέπει αυτό το φάρμακο να είναι βεβαιωμένα απουσιάζον από το 20% των φαρμακείων του Νομού. Δηλαδή ότι το φάρμακο που λείπει από την αγορά, στην Αττική των 3.500 φαρμακείων, θα πρέπει βεβαιωμένα και εγγράφως να λείπει από 700 φαρμακεία».
Σχολιάζοντας τη ´διαμάχη´ αυτή ο κ. Βάμβουκας τόνισε στα ´Χ.Ν.´ πως «όταν μία Υπηρεσία κάνει σωστά τη δουλειά της, όλα λύνονται και δεν χρειάζεται να καταφεύγει σε δικαιολογίες. Είναι ευθύνη του Ε.Ο.Φ., σε κάθε περίπτωση, να φροντίζει για τον άμεσο εφοδιασμό της αγοράς με όποιο σκεύασμα παρουσιάζει έλλειψη».

´ΠΛΑΦΟΝ´   ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Η κατάσταση στα φαρμακεία των Χανίων φαίνεται να είναι καλύτερη χάρη και στο ´πλαφόν´ που εφαρμόζεται στην τοπική αγορά.
«Ο Συνεταιρισμός φροντίζει να προμηθεύεται το κάθε φαρμακείο λίγα κομμάτια. Μπαίνει κάποιου είδους πλαφόν, ώστε να εξυπηρετεί το κάθε φαρμακείο βασικές ανάγκες», εξήγησε στα ´Χ.Ν.´ η φαρμακοποιός Κατερίνα Παπαμιχελάκη.
Και αυτή διαπιστώνει ότι «υπάρχει έλλειψη σε βασικά σκευάσματα, όπως αντιβιοτικά, κορτιζόνη, αντισταμινικά, φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον θυρεοειδή». Σύμφωνα με την κα Παπαμιχελάκη, η έλλειψη παρατηρείται καιρό τώρα, ενώ ο κ. Βάμβουκας σημείωσε ότι η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες δείχνει να βελτιώνεται στην τοπική αγορά της Κρήτης.

Ενημερωτική εσπερίδα για Συνταγογραφούμενα Ομοιοπαθητικά Σχήματα
Εν τω μεταξύ, μία χρήσιμη και ουσιαστική πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου λαμβάνει χώρα προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη τους καθώς και οι βοηθοί φαρμακείου των παραπάνω Συλλόγων για τα Μη Συνταγογραφούμενα Ομοιοπαθητικά Σχήματα.
Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο εκδήλωσης,  στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτηρίου του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων, Νικολάου Πλαστήρα, Μουρνιές, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 6 μ.μ.
Το θέμα της διάλεξης είναι: ´Ο φαρμακοποιός, ως σύμβουλος υγείας, σε σχέση με τα ομοιοπαθητικά φαρμακευτικά σχήματα´.
Ομιλητές θα είναι ο Αναστάσιος Βάμβουκας (πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων), ο Σήφης Σπαντιδάκης (πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου) και ο Σπύρος Διαμαντίδης (ιατρός, καθηγητής Ομοιοπαθητικής).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα