Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

» Abdobesity: Τhe belly fat that kills

By Antony J. Pothoulakis M.D., Fall
and George Υ. Demosthenous, M.Sc,     Publisher Ιn Kare analytics Create space
MBA Book Design and Illustration by Nick Stamas

Αυτή η ´Κοιλιακή παχυσαρκία´ με ´Το πάχος που σκοτώνει´ είναι ένα βιβλίο σπουδαίας επιστημονικής ιατρικής αξίας. Με την τελευταία λέξη των θεωρητικών απόψεων, αλλά και των υπεύθυνων πρακτικών εφαρμογών τους.
Τόσο για επιστημονικούς Φορείς, όσο και για τον καθένα και την καθεμιά (όλων των ηλικιών) που έχουν πρόβλημα κοιλιακού πάχους και ενδιαφέρονται να αναζητήσουν την υπεύθυνη, ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Τόσο για πρόληψη όσο και για θεραπεία κρίσιμων καταστάσεων υγείας που συνήθως δημιουργούνται από την κοιλιακή παχυσαρκία.
To φαινόμενο της κοιλιακής παχυσαρκίας (του κάθε Χάρρυ, του ´Κοιλάρα´) είναι το ιατρικό σήμα του μη υγιούς μεταβολισμού και συχνά το πρελούδιο υψηλής πίεσης, ανώμαλης αυξημένης χοληστερόλης, διαβήτη τύπου 2 και σε μετέπειτα στάδια οδηγεί σε κατάσταση αρτηριακής νόσησης, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Για να αποτελεί η ´Κοιλιακή παχυσαρκία´ καθαρή ορατή πρώιμη ένδειξη κινδύνου υγείας που δεν πρέπει να αγνοηθεί για να αποφευχθούν άμεσοι και έμμεσοι κίνδυνοι για την υγεία για το κάθε άτομο που επιβαρύνεται από κοιλιακή παχυσαρκία ακόμα και μικρά παιδιά που είναι παχύσαρκα από τη μικρή τους ηλικία.
Το σημαντικό αυτό βιβλίο κυκλοφόρησε αγγλικά στην Αμερική από τον εκδοτικό οίκο InKare Analytics Create Space, έναν ειδικευμένο εκδοτικό οίκο σε θέματα υγείας στις Η.Π.Α., αλλά και διεθνώς.
Το σημαντικό αυτό βιβλίο αναλύει σε όλες τις μεγάλου σχήματος 368 σελίδες του από τους συγγραφείς του, σε συνδυασμό με τον έξοχο εικονογράφο του, όλα τα προβλήματα υγείας, που προοιωνίζει, αλλά και δημιουργεί, το πάχος σε όλες τις ηλικίες οι οποίες εκτίθενται, περισσότερο παρά ποτέ στους εξαιρετικά ανθυγιεινούς τρόπους ζωής του σύγχρονου life style.

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΧΑΝΙΩΤΗ ΓΙΑΤΡΟΥ Η ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αυτό όμως το βιβλίο παραγωγής των εκδόσεων ´αποτελεί ένα διεθνές χανιώτικο – κρητικό και ευρύτερα ελληνικό επίτευγμα´. Γράφτηκε απ’ ευθείας στην αγγλική γλώσσα από δύο διακεκριμένους επιστήμονες:
α) Τον επεμβατικό (υψηλής ευθύνης, γνώσης και ικανότητας) καρδιολόγο -γονεϊκή καταγωγή από το Γαβαλοχώρι Αποκορώνου- με καθηγητική διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, στο οποίο εξακολουθεί να συνεργάζεται. Ομως εδώ και τρία χρόνια ζει στα Χανιά έχοντας την ευθύνη του σημαντικού τομέα της ´επεμβατικής καρδιολογίας´ στην Κλινική Γαβριλάκη σώζοντας με αφοσίωση ζωές.
β) Τον Γεώργιο Δημοσθένους MSc και MBA, μηχανικό – οικονομολόγο και επιστήμονα
γ) και τον Νίκο Στάμα, υπεύθυνο του καλλιτεχνικού σχεδιασμού και της εικονογραφικής έκφρασης του βιβλίου.
Το έργο αυτό που δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία του φίλτατου επεμβατικού καρδιολόγου καθηγητή Αντώνη Ποθουλάκη με τη δημιουργική συνεργασία των άμεσων συνεργατών του και των συνεργατών του ειδικευμένου αμερικανικού εκδοτικού οίκου, περιέχει τρία μεγάλα μέρη τα οποία περιλαμβάνουν συνολικά εννέα κεφάλαια με τα εξής περιεχόμενα:

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ
´ΧΑΡΡΥ ΤΟΥ ΚΟΙΛΑΡΑ´
α) Σκηνές από τη ζωή του ´Χάρρυ του Κοιλαρά´
• Αφιερώσεις – ευχαριστίες
• Σημείωση των συγγραφέων (να κάνεις ό,τι πρέπει για να είσαι καλά στην υγεία σου)
• Εισαγωγή και
• Τι είναι περίπου αυτό το βιβλίο

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Και καρδιομεταβολική υγεία: βιολογική, διατροφική και κλινική επιστημονική πλευρά.
Κεφ. 1: Από την κοιλιακή παχυσαρκία στις φραγμένες αρτηρίες
Κεφ. 2: Υγιεινή δίαιτα είναι η σωστή διατροφή
Κεφ. 3: Μια ματιά στην ιατρική επιστήμη

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Εργαλεία για μέτρηση και καταγραφή των καρδιομεταβολικών καταστάσεων υγείας
Κεφ. 4: Καρδιομεταβολική αναφορά, εξέταση και σύγκριση
Κεφ. 5: Τρόποι ζωής – σχετικά εργαλεία και το πιάτο όρεξης
Κεφ. 6: Τρόπος ζωής – σχετικά εργαλεία καρδιομεταβολικό πλέγμα υγείας.
Κεφ. 7: Συνολική έκθεση ιατρικής καταστάσεως.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Τι απαιτείται για προστασία της καρδιομεταβολικής υγείας από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.
Κεφ. 8: Ανοιγμα δρόμου για απόκτηση κλινικής δραστηριότητας με παραγωγική συνεργασία του γιατρού.
Κεφ. 9: Καταπολέμηση της αθυροθρόμβωσης με μεγαλύτερη τρυφερή φροντίδα στο ήπαρ και αρτηρίες.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΘΡΟΜΒΟ
Επίλογος: Σταματήστε τον θρόμβο και
What is (γλωσσάρι).

Ενα βιβλίο με εκπληκτική (ιατρική ευκατάληπτη) απόδειξη των κειμένων με δημιουργικές εικόνες. Οι οποίες συμβάλλουν άμεσα στην κατανόηση των κειμένων τα οποία με τη σειρά τους έχουν τη δική τους αμεσότητα κατανόησης των γραφομένων. Παρόλο που αυτά με τρόπο εισαγωγικό και ´ευχάριστο´ διατηρούν τον υψηλό βαθμό της επιστημονικής τους εγκυρότητας.
Γεγονός που αποτελεί κατάκτηση –  επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα σ’ έναν ιατρογενή γλωσσο-ιδιωματισμό και σε μια μη ορθή και δημιουργική εκλαΐκευση που είτε δεν φροντίζει είτε αγωνιά για την υγεία του ίδιου ή των μελών της οικογένειάς του, συγγενών και φίλων του.

ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Με αυτή την έννοια το βιβλίο αυτό, όπως επισημαίνεται στα σημειώματα του Α’ μέρους, δεν αποτελεί έναν λαϊκιστικό οδηγό αυτο-ιατρικής χρησιμοποίησης, αλλά ένα ουσιαστικό επιστημονικό έργο που είναι χρήσιμο για δημιουργία εγρήγορσης -με το διάβασμά του από κάθε πολίτη που δίνει σημασία στην πρόληψη, αλλά και στην ενημέρωσή του για μια σωστή συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό του.
Σήμερα που η Ελλάδα βιώνει -σε κάθε σπίτι- και σε κάθε πολίτη την τραγωδία μιας βαριάς οικονομικής κρίσης το άγχος αυξάνει. Η σωστή διατροφή μειώνεται επικίνδυνα, τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια αυξάνονται και ο φόβος της απόλυτης ανασφάλειας μας κυριεύει.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙ
ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Το βιβλίο που στη δημιουργία του πρωτοστάτησε ιατρικά, με την αποτύπωση σ’ αυτό της τελευταίας λέξης της επιστήμης ο επεμβατικός καθηγητής καρδιολόγος Αντώνης Ποθουλάκης αποκτά μια ιδιαίτερη αξία για όλους (όσους και όσες) μπορούν να διαβάζουν αγγλικά. Με την ευχή να καταστεί σύντομα δυνατή η ελληνική μετάφρασή του για ενημέρωση Ελλήνων – Κρητών πολιτών σε ευρύτερη κλίμακα.
Εγώ είχα την ευκαιρία να το διαβάσω στην αγγλική του έκδοση. Χάρηκα ιδιαίτερα για την υψηλή ποιότητα των περιεχομένων του. Τα οποία με πολύ κόπο αποδόθηκαν οπτικά με τα αμέτρητα σχήματα της επιστημονικής απόδειξης για κάθε περίπτωση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΧΗ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Πιστεύω ακράδαντα πως ο Αντώνης Ποθουλάκης έδωσε την ψυχή του (σε συνδυασμό με τις πολύπλευρες καλλιτεχνικές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές και πατριωτικές ευαισθησίες του) να ποιήσει ένα ιατρικό ποίημα – έπος της επιστημονικής του μάχης κατά του πάχους, της φουσκωμένης κοιλιάς που σκοτώνει…
Ενα έπος που συνδυάζεται με τη μάχη κατά του life style της πλουσιοκρατίας, που επέβαλε (ως πρότυπο ζωής – πολιτισμού) την απέραντη αδηφαγία και μοντέρνα επιφαγία.
Που αυτές καθ’ εαυτές αναπαράγουν τον σύγχρονο πολύμορφο και πολύτροπο αδηφαγισμό της ανάλγητης πλουτοκρατίας που σκοτώνει όχι μόνο ενδεή άτομα, αλλά και λαούς ολόκληρους που τους οδηγεί, όπως εμάς τώρα, στην άβυσσο της ένδειας και της αδιανόητης καταστροφής μας…

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Το βιβλίο όμως αυτό, στην τωρινή αγγλική του έκδοση, θεωρώ αναγκαίο να το παρουσιάσει στην αίθουσα συνεδριάσεων και βιβλιοθήκης της Κλινικής Γαβριλάκη -σε πρώτη εμφάνιση στα Χανιά- αλλά και στις αίθουσες πολιτισμού των πέντε μεγάλων συνοικιών των Χανίων καθώς και στους κεντρικούς Δήμους του Νομού Χανίων.
Πιστεύω πως είναι αναγκαία η αποδοχή της πρότασής μας.
Οπως πιστεύω πως ο φίλτατος γιατρός και δημοκρατικός πολίτης της αγωνίας, για το μέλλον της Κρήτης και της Ελλάδας ολόκληρης απέδειξε ότι: Από τα Χανιά άξιοι άνθρωποι μπορούν να απευθύνουν λόγο παγκόσμιου ενδιαφέροντος για όλα τα μεγάλα του υπό κρίση σύγχρονου αδιέξοδου πολιτισμού μας.
Τέλος, πιστεύω, πως ο φίλτατος δήμαρχος της πόλης μας (γιατρός, πρ. υπουργός Υγείας και άνθρωπος ευαισθησίας) θα τιμήσει με πρέπουσα τρόπο μια μεγάλη διεθνή κατάθεση για σύγχρονα προβλήματα υγείας που καταξιώθηκε εκδοτικά διεθνώς από τα Χανιά, την ιστορική πόλη του Ελευθερίου Βενιζέλου…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα